Siirry suoraan sisältöön

5 parasta tapaa kohentaa Windows-tietokoneen turvallisuutta

Tuotearvostelu: Razer Blade 18

Käytätkö Windowsia? Oletko huolehtinut laitteesi suojaamisesta? Kaikkiin Internettiä käyttäviin laitteisiin liittyy turvallisuusriskejä, jotka uhkaavat esimerkiksi yksityisyyttäsi, arkaluontoisia tietoja ja laitteesi toimintaa. Windows-tietokoneen turvallisuuteen kannattaa panostaa, sillä se saattaa suojata käyttäjät ikäviltä tai jopa vaarallisilta tilanteilta. Eikä PC:n suojaaminen ole edes vaikeaa. Lue alta viisi tärkeintä vinkkiä tietokoneen suojaamiseen hakkereilta, haittaohjelmilta ja viruksilta.

1. Älä laiminlyö salasanoja

Aloitetaan perusasioista. Vahvat salasanat säästävät monelta ikävältä tilanteelta. Vahvat salasanat ovat tarpeeksi pitkiä ja monimutkaisia. Koska monimutkaisia salasanoja ei ole helppo muistaa ja niiden kirjoittaminen ylös ei ole fiksua, kannattaa sinun käyttää salasanojen hallintaohjelmaa, joka auttaa salasanojen luomisessa, ja joka mahdollistaa salasanojen turvallisen säilyttämisen. Muista perehtyä valitsemasi palvelun turvallisuusjärjestelyihin ja luotettavuuteen.

Aina tietokone ja sen sisältö eivät ole vaarassa verkossa vaanivien tihutöiden tekijöiden takia. Siksi pääsy itse tietokoneellekin kannattaa aina suojata salasanalla. Muista myös huolehtia siitä, että hallintaoikeudet koneelle ovat vain sen omistajalla. Sen lisäksi erilaiset ohjelmat ja palvelut kannattaa suojata kaksivaiheisella tunnistautumisella aina kun mahdollista.

Koska Microsoft-tiliä käytetään monessa palvelussa, erityistä huomiota kannattaa kiinnittää sen suojaamiseen. Jos tilille päästään murtautumaan, vaarassa voivat olla useat eri sovellukset ja erinäiset tiedot.

2. Käytä virustorjuntaa

Viruksia voi päätyä PC:lle monella tapaa. Sellaisen voi ladata epähuomiossa tietojenkalasteluviestistä tai vaaralliselta verkkosivulta. Viruksia voi myös olla erilaisissa Internetissä saatavilla olevissa ohjelmissa. Tärkeää onkin olla lataamatta arveluttavia liitetiedostoja tai ohjelmia, ja olla seuraamatta yllättäen sähköpostilaatikkoon tulleen viestin linkkiä. Jos olet lataamassa ohjelmaa tai klikkaamassa sähköpostin linkkiä, muutaman minuutin taustatutkimus voi säästää isolta vaivalta.

Vahinkoja kuitenkin sattuu, eikä viruksia voi aina omilla toimilla estää. Silloin virustorjunta saattaa pelastaa päivän – sekä yksityisyytesi, tietosi ja PC:si. Virustorjunta havaitsee vaaralliset lataukset ja haittaohjelmat, sekä auttaa myös niiden poistamisessa, jos se on tarpeen.

Virustorjunnan valitsemisessa kannattaa olla tarkkana. Verkossa on tarjolla monenlaisia ohjelmia, mutta kaikki eivät ole turvallisia. Käytä siis aikaa palveluiden vertailuun: lue arvioita, tutustu ominaisuuksiin ja pidä pää kylmänä. Jos ilmainen palvelu kuulostaa liian hyvältä, se luultavasti myös on sitä. Laadukkaat, luotettavat virustorjuntaohjelmat ovat tavallisesti maksullisia. Muista ladata virustorjunta aidoilta verkkosivuilta.

3. Käytä VPN-palvelua

Virustorjunta auttaa tietyissä tilanteissa, mutta VPN-palvelu on välttämätön etenkin yksityisyyden suojaamiseen. VPN eli virtuaalinen erillisverkko nimittäin salaa verkkoliikenteen. VPN:n käyttäjän verkkoliikenne kulkee salatun tunnelin lävitse, jolloin hakkerit tai muutkaan tahot, kuten internet-palveluntarjoajat, eivät voi seurata liikennettä – tai siepata sitä.

Lisäksi VPN-verkko koostuu lukuisista jaetuista palvelimista, joita on eri puolilla maailmaa. VPN:n käyttäjä luo yhteyden VPN-palvelimeen, joka muuttaa käyttäjän IP-osoitteen. Alkuperäinen, ainutlaatuinen IP-osoite paljastaa tietoja käyttäjästä, kun taas VPN-palvelimen IP-osoite on monen käyttäjän jakama. Näin IP-osoitteesi ei enää kerro sinusta mitään, vaan se kertoo vain VPN-palvelimen osoitteen ja sijainnin.

VPN-palveluita on moneen lähtöön, ja niitä tarjotaan jopa ilmaiseksi. Ilmaiset VPN:t kuitenkin ovat huono vaihtoehto: Ne eivät välttämättä suojaa yksityisyyttäsi lainkaan, vaan lähinnä vaihtavat IP:si. Pahimmassa tapauksessa ne saattavat jopa myydä tietojasi. Lisäksi vähäisen palvelinmäärän aiheuttaman tungoksen vuoksi ne saattavat hidastaa internet-yhteyttä huomattavasti.

Vaikka kaikki ilmaiset VPN-palvelut eivät välttämättä olisikaan pahantahtoisia, ne eivät pysty tarjoamaan yhtä korkeatasoisia ominaisuuksia kuin maksulliset VPN:t. Laadukkaat VPN:t suojaavat yhteyden ja tarjoavat lukuisia VPN-palvelimia asiakkaittensa käyttöön, mutta usein ne tarjoavat myös monenlaisia yksityisyydensuojaan liittyviä lisäominaisuuksia. Kuten virustorjuntaa valittaessa, myös VPN-palvelua valittaessa kannattaa vertailla, tehdä tutkimusta ja panostaa laatuun.

4. Pidä ohjelmasi päivitettyinä

Usein tietokoneelle ilmaantuu tieto päivitettävistä ohjelmista juuri silloin, kun teet jotain, mitä et halua keskeyttää. Päivityksiä ei kuitenkaan kannata missään nimessä laiminlyödä. Miksi? Ne ovat tapa pitää ohjelmasi toimivina, hyödyllisinä ja turvallisina. Turvallisuusnäkökulmasta ohjelmien päivittäminen on tapa varmistaa, että mahdolliset haavoittuvuudet on korjattu, eikä ohjelma voi toimia tienä haittaohjelmalle tai viruksille.

5. Pidä Windows-käyttöjärjestelmäsi päivitettynä

Muista myös huolehtia siitä, että käyttöjärjestelmäsi ei pääse vanhentumaan. Uusimmat käyttöjärjestelmät ovat aina turvallisempia, sillä niitä kehitettäessä huomioidaan uusimmat turvallisuusuhkat. Vaikka päivitys saattaakin viedä hetken jos toisenkin, se on ehdottomasti vaivan arvoista. Muista myös aina tarkistaa Windowsin turvallisuus- ja yksityisyysasetukset, uuden tietokoneen tai käyttöjärjestelmän käyttöönoton yhteydessä.

Jos itse laite alkaa olla vanha, ja käyttöjärjestelmääkään ei enää tueta, järkevintä ja turvallisinta on usein hankkia uusi tietokone – ainakin siinä tapauksessa, että koneella on tarkoitus käyttää Internettiä.