Siirry suoraan sisältöön

Ilmaiset pelit

Sisällysluettelo

Windows antaa mahdollisuuden päivittää käyttöjärjestelmiään aika säännöllisesti. Windows 10 päivitys takaa sen, että tietokone ja käyttöjärjestelmä ovat aina ajan tasalla ja käyttäjän käytössä ovat kaikki moderneimmat päivitykset. Päivitykset pitävät siis käytännössä tietokoneen toimintakuntoisena ja samalla myös suojattuna. Turvallisuus ja suojaus kuuluvatkin niihin seikkoihin, jotka päivityksissä otetaan huomioon. Tietokone ilmoittaa automaattisesti, kun on aika päivittää käyttöjärjestelmä. Käyttäjä voi kuitenkin valita päivittämisen ajankohdan, joten päivitystä ei kannata suorittaa esimerkiksi kesken työpäivän, vaan sen voi suorittaa vaikka yöllä.

Viimeisin Windows 10 päivitys

Jokainen käyttäjä pystyy selvittämään, milloin saatavilla on uusia päivityksiä. Windows-päivitykset voi tarkistaa kätevästi oman tietokoneen asetuksista. Windows 10 update assistant kertoo sen, milloin on aika hankkia päivitys.

Päivitysten tarkistaminen aloitetaan siten, että käyttäjä valitsee ensin aloituspainikkeen, jonka jälkeen siirrytään asetuksiin. Asetuksista voi löytää kohdan nimeltä Päivittäminen ja suojaus ja sieltä edelleen Windows update. Näin uusimmat päivitykset voi tarkistaa vaikka joka päivä.

Windows suosittelee, että käyttäjä suorittaa kaikki päivitykset. Ainoastaan silloin tietokone pysyy toimintakuntoisena parhaalla mahdollisella tavalla. Windows ei tee koskaan niin sanotusti turhia päivityksiä, vaan kaikilla päivityksillä on tarkoituksensa.

Miksi päivitys kannattaa?

Päivittäminen kannattaa juurikin siitä syystä, että päivitysten avulla tietokone pysyy toimintakuntoisena ja ajan tasalla. Päivitykset vaikuttavat samalla myös tietokoneen turvallisuuteen, joten käyttäjä nostaa turvallisuustasoa aina, kun hän suorittaa päivityksen.

Windows 10 on kaikin puolin erittäin moderni ja etevä käyttöjärjestelmä, joka sopii kaikille käyttäjille. Siitä on löydettävissä kaksi eri versiota, joista Home sopii tavallisille kuluttajille ja Windows Pro vaikkapa toimistokäyttöön. Jokainen voikin valita itselleen ja omiin tarkoituksiinsa parhaiten sopivan käyttöjärjestelmän version ja käyttää tietokonetta vaivattomasti ja turvallisesti, kuten kuuluukin.

Windows 10 päivitysavustaja

Windows 10 päivitysavustaja, eli Update Assistant, sekä lataa että asentaa ominaisuuspäivitykset omalle laitteelle. Nämä päivitykset auttavat pitämään järjestelmät suojattuina ja tarjoavat uusia toimintoja. Update Assistantin lataamisen jälkeen saat päivitykset automaattisesti.

Kannattaa kuitenkin huomioida eräs asia; Windows 10 -version päivitysavustaja ei toimi ARM-pohjaisilla tietokoneilla. Ohjelma on tuettu ainoastaan x86/64-prosessoreita käyttäville koneille.

Loppuuko tuki käyttöjärjestelmälle?

Microsoft sanoi aiemmin siirtyvänsä Windows 10 -käyttöjärjestelmän myötä uuteen liiketoimintamalliin, jolloin yhtiö julkaisisi ainoastaan päivityksiä eikä muutaman vuoden välein uutta versiota. Siksi Windows 10:n sanottiinkin olevan ”viimeinen Windows”. Niin ei kuitenkaan käynyt, sillä seuraaja Windows 11 julkaistiin vuonna 2021.

Syksyllä 2020 julkaistun Windows 10 20H2 -ominaisuuspäivitys kuitenkin loppui 10. toukokuuta 2022. Se tarkoittaa, että käyttöjärjestelmäversiolle ei ole enää tulevaisuudessa tiedossa uusia korjauspäivityksiä. Päivittäminen uudempaan versioon on siis pakollista.

Kannattaa ottaa huomioon myös se, että Windows 10:n tiettyjen versioiden tuki päättyy lokakuussa 2025. Pidennetty tuki on kuitenkin tarjolla LTSC-versioon, eli Long-Term Servicing Channel -versioon.

Windows 10 päivitys ilmaiseksi

Windowsin päivittäminen onnistuu ilmaiseksi, jos omalla koneella on jo Windows. Lisäksi Windows 10 käyttäjille on tarjolla ilmaiseksi myös päivitys Windows 11:een. Se kuitenkin saattaa olla ilmainen vain rajatun ajan, eli kannattaa olla nopea.

Päivitykset ovat siis tällä hetkellä ilmaisia Windows-koneille, mutta mikäli sinulla ei vielä ole lainkaan Windowsia omalla koneellasi, on sen hankkiminen maksullista. Sillä voi olla hintaa jopa reilusti yli 100 euroa.

Päivitykset ovat tällä hetkellä tärkeitä

Päivityksistä on puhuttu alkuvuoden 2022 aikana paljon, sillä ne ovat tällä hetkellä erittäin tärkeitä. Omat päivitykset kannattaakin tarkastaa viimeistään nyt mikäli ei ole sitä vielä tehnyt.

Microsoft on nimittäin tammikuusta 2022 lähtien julkaissut pakollisia päivityksiä Windows 10 -käyttäjilleen, mutta kaikki eivät silti ole päivittäneet tietokoneitaan. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että Windows-käyttäjä saa yleensä kaikki korjaukset ja päivitykset automaattisesti, mikäli Windowsin oletusasetuksia ei ole muutettu.

Päivitykset saa myös tarkastettua ja ladattua itse menemällä valikon kautta oman laitteen asetuksiin tai kirjoittamalla Windows 10:n alapalkissa olevaan hakuun Windows Update, valitsemalla seuraavaksi Windows Updaten asetukset ja klikkaamalla Tarkista päivitykset.

Kannattaako Windows 10 päivittää Windows 11:een?

Microsoft julkaisi lokakuussa 2021 uuden Windows 11 käyttöjärjestelmän maailmanlaajuisesti.

Käyttäjät saavat tämän uudemman version kautta monia uusia ominaisuuksia, optimointeja ja ulkoasumuutoksia. Käyttöjärjestelmä on myös käytettävyydeltään Windows 10 käyttäneille tuttu, eikä tuota sen vuoksi yleensä minkäänlaisia ongelmia käyttäjille.

Kaikkien mielestä Windows 11 ei kuitenkaan vielä tarjoa tarpeeksi uutta Windows 10:een verrattuna. Se on kuitenkin ainakin toistaiseksi ilmainen, joka on yksi syy siihen miksi sen lataamista kannattaa harkita. Se on suositeltava valinta myös silloin, jos olet valitsemassa tällä hetkellä uutta käyttöjärjestelmää.

Usein kysytyt kysymykset

Päivityksen saa ladattua helposti oman laitteen asetuksista, mutta usein päivitykset ladataan ja asennetaan automaattisesti.

Windowsin päivitys on ilmainen, jos omalla koneella on jo Windows.

Windows 11:sta päivittäminen on ilmaista jonkin aikaa käyttöjärjestelmän julkaisun jälkeen, ei kuitenkaan välttämättä ikuisesti.

Monen mielestä Windows 11 ei vielä tarjoa tarpeeksi uutta Windows 10:een verrattuna. Tosin versio ei välttämättä ole tulevaisuudessa enää ilmainen, kuten se ainakin vielä on.