Siirry suoraan sisältöön

Microsoft Excel arvostelu

Sisällysluettelo

Microsoft Excel on taulukkolaskentaohjelma, jonka Microsoft Corporation kehitti alun perin vuonna 1987 Macintoshille. Nykyään se on levinnyt kaikille tärkeimmille alustoille (eli Windows, Mac OS X, iOS), ja se on saatavilla verkkopalveluna Microsoft Office 365:n tai Windows Live Officen kautta. Suurin osa käyttäjistä tällä hetkellä käyttää sitä osana Windows 10 -käyttöjärjestelmää.

Ohjelman käyttöliittymä suunniteltiin käsittelemään rivi- ja saraketietokantoja. Excelin solut ovat perusyksiköitä, joihin arvot syötetään. Soluille voidaan antaa kiinteä numeerinen arvo tai ne voivat suorittaa laskutoimituksia muille soluille. Ne sisältävät myös muotoilutietoja. Sarakkeet ja rivit ovat kaksi ensisijaista tapaa, joilla Excel järjestää tietoja. Excel-arkissa on 256 saraketta, jotka on merkattu A-I.

Monenlaiset käyttötarkoitukset

Monet suunnittelusta, taiteesta tai jopa kirjoittamisesta innostuneet henkilöt eivät tunne Excelin toimintoja. Ne ovat usein kuitenkin varsin hyödyllisiä erilaisissa tilanteissa ja ammateissa. Excel on Microsoft Officen komponentti, joka debytoi jo ensimmäisessä versiossa. Excel oli alun perin toimistoautomaatio-ohjelmisto, joka on tarkoitettu hallinnollisiin tarkoituksiin, mutta sitä on päivitetty niin, että se sisältää ominaisuuksia, joiden ansiosta sitä voidaan käyttää organisaatiotoiminnassa, tietokannoissa, kirjanpidossa ja monilla muilla aloilla. Se on taulukkolaskentaohjelma, jota voidaan käyttää matemaattisten tai taloudellisten ongelmien ratkaisemiseen.

Excelissä voidaan rakentaa mukautettuja taulukoita, joissa on laskutoimituksia ja funktioita, käyttämällä aakkosnumeerisia kaavoja. Taulukoista voidaan luoda erilaisia selittäviä kaavioita, jotka päivittyvät, kun ruutuihin syötetään uusia tietoja. Excelin toiminnot eivät kuitenkaan lopu tähän. Exceliä käyttävät monenlaiset ammattilaiset ja opiskelijat eri tarkoituksiin. Se tarjoaa paljon käyttömukavuutta niille, jotka käyttävät sitä säännöllisesti, mutta on muitakin tapoja säästää aikaa ja lisätä tehokkuutta, jotka jäävät usein huomaamatta jopa innokkaimmilta Excelin käyttäjiltä. Toiminnot voivat auttaa tunnistamaan trendejä, tiivistämään tietoja nopeasti, muodostamaan painotettuja keskiarvoja

Excel-sovellukset, kuten muutkin toimisto-ohjelmistot, ovat muuttuneet ajan myötä. Sen seurauksena niissä on enemmän ominaisuuksia ja lisävarusteita kuin koskaan ennen. Näin voit sisällyttää papereihisi ja tiedostoihisi lähes mitä tahansa. Excelin toimintoja voidaan käyttää monilla aloilla, kuten:

  • Kirjanpito ja rahoitus
  • Tietojen järjestäminen
  • Valokuvaus
  • Myynti ja trendit
  • Valmistus ja rakentaminen.

Sarakkeet, rivit ja solut

Excel on taulukkolaskentaohjelma. Taulukkolaskentaohjelma on ohjelmisto, joka on suunniteltu tietojen tallentamiseen, järjestämiseen ja muokkaamiseen tietokoneella. Alun perin sähköiset taulukkolaskentaohjelmat perustuivat kirjanpidon paperilaskentaohjelmiin. Tämän vuoksi tietokoneen laskentataulukoilla on paljon yhteistä paperisten vastaaviensa kanssa. Tiedot säilytetään taulukoissa, jotka koostuvat pienistä suorakulmaisista laatikoista tai soluista, jotka on järjestetty riveiksi ja sarakkeiksi.

Excelin ja muiden taulukkolaskentasovellusten nykyisillä versioilla voidaan sijoittaa useita taulukkolaskentasivuja yhteen tiedostoon. Työkirja on nimitys tallennetulle tietokonetiedostolle, joka sisältää useita taulukkolaskentataulukoita, joista jokaisella on omat työarkkinsa. Kun katsot esimerkiksi Excel-ruudun näyttöä, näet suorakulmaisen taulukon tai rivejä ja sarakkeita.

Excel 2013:ssa ja sitä uudemmissa versioissa kukin laskentataulukko sisältää noin miljoona riviä ja yli 16 000 saraketta, mikä edellyttää osoitusohjelman käyttöä tietojen tallennuspaikkojen seuraamiseksi. Vaakarivit on merkitty numeroilla (1, 2, 3) ja pystysarakkeet aakkosten kirjaimilla (A, B, C). Yli 26 sarakkeessa on kaksi tai useampia kirjaimia, kuten AA, AB, AC tai AAA, AAB.

Solu on pieni suorakulmainen neliö, joka muodostuu sarakkeen ja rivin leikkauspisteestä. Solu on taulukkolaskentaohjelman perustietoyksikkö, ja koska jokaisessa taulukkolaskentaohjelmassa on miljoonia tällaisia soluja, jokainen solu tunnistetaan soluviitteellä. Soluviittaus on ryhmä sarakekirjaimia ja rivinumeroita, kuten A3, B6 ja AA345. Näissä soluviittauksissa sarakkeen kirjain on aina ensimmäisenä.

Kannattaako Microsoft Excel ostaa?

Microsoft Excel ei ole ilmainen ohjelmisto. Sen mukana tulevissa lisenssiehdoissa sanotaan, että poistat kaikki tietokoneelta siirretyt tiedostot, jos ne on ”lisensoitu, vuokrattu tai vuokrattu kolmannelle osapuolelle”, ja kielletään niiden käyttö yrityksessä. Microsoftin lakimiehet ovat kuitenkin ottaneet sen kannan, että monet ihmiset, jotka ovat saaneet Excelin laatikossa tietokoneensa mukana, eivät koskaan vaivaudu hävittämään sitä.

Microsoft Excel kannattaa ostaa, koska se on kaikkien aikojen suosituin taulukkolaskentaohjelma. Se auttaa sinua lisäämään kaavoja ja Excel-funktioita Excel-taulukoihin. Uusi Excel-työkirja koostuu arkeista. Taulukot koostuvat Excel-riveistä ja -sarakkeista, joita käytetään tietojen tallentamiseen taulukoihin tai luetteloihin.

Voit luoda budjetin, seurata menojasi ja aloittaa säästämisen käyttämällä Exceliä. Taulukkolaskenta on hyvä tapa pitää kirjaa bisneksistä ja kustannuksista. Sen kaavat auttavat sinua löytämään keskiarvoja, lisäämään taulukoita yhteen ja paljon muuta. Voit tallentaa henkilökohtaisia tietojasi tietokantoihin tai ylläpitää taloustietoja taulukkolaskentaohjelmalla.

Excel-funktiot

Excel-funktioiden avulla voit hakea tietoja eri taulukoista nopeasti, joten vertailla Excel-listoja helposti. On olemassa excel-toimintoja, joiden avulla voit luoda erikoistuneita laskentataulukoita, kuten lainalaskureita. Voit käyttää kaavoja keskiarvojen ja prosenttiosuuksien laskemiseen. Niiden avulla voit myös verrata kahta arvoa käyttämällä Excelin loogisia operaattoreita tai loogisia funktioita, joten tietosi ovat tarkkoja ja luotettavia.

Voit kopioida tiedot Excelistä toisesta arkista ilman kaavojen kirjoittamista. Sinun tarvitsee vain valita kopioi leikepöydältä ja liittää kopioidut tiedot uuteen Excel-taulukkoon. Voit myös käyttää paste special -toimintoa liittääksesi vain kaavojen tulokset Excel-taulukkoon.

Voit jopa luoda mukautettuja pikatyökalurivin painikkeita käyttämällä mikrotoimintoja. Voit myös luoda Excelissä makroja käyttämällä tallennettuja toimintoja, jotka määrität. Nämä tallennetut toiminnot ovat tietokoneen komentoja, jotka suoritat makroa luodessasi tai makrotoimintoa tallentaessasi. Voit suorittaa Excel-makroja Excelin VBA-editorista ja Excel-valikosta pikakäyttötyökaluriveistä.

Diagrammit ja makrot

Voit myös luoda Excel-kaavioita ja -diagrammeja Excelissä Excel-makrojen ja Excel-funktioiden avulla. Excelissä on päivämäärän ja kellonajan Excel-toimintoja, joiden avulla voit vertailla eri päivämääriä ja kellonaikoja Excel-taulukoissa, näyttää nykyisen päivämäärän ja kellonajan ja muuntaa päivämäärän ja kellonajan tietoja tarpeidesi mukaan.

Excel tarjoaa erilaisia kaavioita palkki-, viiva-, alue- ja piirakkakaavioita varten. Voit mukauttaa kaavioiden muotoilua muuttamalla värimaailmaa tai legendatyylejä. Voit luoda Excel PowerPoint -grafiikoita Excelissä käyttämällä Pivot-taulukkotyökalua tai Microsoft Visual Basicin PivotTable excel-toimintoa. Nämä Excel Excel -tiedot voidaan sitten lisätä PowerPoint -esityksiin tai uutiskirjeisiin insert Excel -komennolla.

Käytetyt formaatit

Voit jopa tulostaa asiakirjat Excel-tulostustiedostoiksi, joita kutsutaan tulostettaviksi tulostustiedostoiksi ja jotka voit myöhemmin avata Excelissä. Microsoft tarjoaa lisäosan, jonka avulla voit saada tietoja taulukoista käyttämällä Excelissä luotuja web-kyselyjä. Tämän jälkeen voit kopioida tiedot leikepöydälle ja liittää ne taulukkolaskentataulukkoon analyysiä varten.

Voit myös muuntaa Excel-asiakirjat xlsm-muotoon, joka on uusi pakattu Excel-tiedostomuoto, jossa makrot ovat käytössä. Microsoft Excel on makro-ohjelma, joka suorittaa Excel-funktioita ja Excel-makroja, jotka luot Excelissä. Voit jopa käyttää exceliä tietojen tuomiseen taulukoihin. Excelissä on kaksi mallia: vanha malli ja uusi malli.

Vanha malli käyttää asiakirjaa, jonka tiedostopääte on XLM. Nykyinen malli on saatavilla XLSM-muodossa tai DOCX-tiedostopäätteenä. Uusi malli käyttää tiedostoa, jonka tiedostopääte on XLTX. Vanhan mallin avulla voit tallentaa tiedot tekstipohjaisena taulukkona, jota ei voi tarkastella aiemmilla Excel-versioilla.

Voit hyödyntää Exceliin liittyviä kirjoja töissäsi. Voit myös hakea verkko-oppaita, videoita tai PowerPoint -esityksiä, jotka valmistavat sinua vaikeampiin töihin.

Excel on siis solupohjainen taulukkolaskentaohjelma, jonka avulla voit tallentaa tekstiä, numeroita ja kaavoja kuhunkin soluun. Excel-tiedosto sisältää myös koodin, joka määrittää, miten funktiot toimivat, jolloin voit suorittaa makroja Excel VBA -editorista tai Excelin pikatyökaluriviltä.