Siirry suoraan sisältöön

Outlook arvostelu

Sisällysluettelo

Microsoft Outlook on suljetun lähdekoodin oma sähköpostiohjelma ja kalenteriohjelmisto. Se toimii Microsoft Windows -käyttöjärjestelmässä ja on osa Microsoft Office -pakettia. Microsoft Outlook on täydellinen paketti, jonka tarkoituksena on auttaa ammattilaisia päivittäisissä tehtävissä, kuten sähköpostien lähettämisessä tai vastaanottamisessa, tapaamisten suunnittelussa, eri tiedostomuodoissa tallennettujen asiakirjojen tarkastelussa jne.

Joitakin sen ominaisuuksia ovat mm Outlook Social Connector (ohjelma voidaan integroida Facebookiin ja muihin sosiaalisen median alustoihin) ja Advanced Email Search (voi etsiä sähköposteja, jotka on tallennettu henkilökohtaisiin kansioihin, julkisiin kansioihin tai PST-tiedostoihin). Microsoft Outlookin ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 1989. Se toimi DOS-käyttöjärjestelmässä.

Outlookin edut ja haitat

Outlookilla on monia etuja, mutta myös joitakin heikkouksia, jotka on syytä ottaa huomioon ennen kuin siitä tehdään johtopäätöksiä (esim. joidenkin mielestä se on sekava). Tämä artikkeli tiivistää molemmat puolet tästä sähköpostiohjelmasta. Hyvät ja huonot puolet ovat minun henkilökohtaiseen kokemukseen perustuvia. Olen myös kysynyt kollegoiden mielipidettä.

Microsoft Outlook etuja ovat lueteltu alla:

  • ammattimainen sähköpostiohjelma ja kalenteriohjelma;
  • sisäänrakennettu RSS-lukija (jolla voi lukea uutisia eri lähteistä);
  • tuki monille tiedostomuodoille, mukaan lukien monilla muilla Microsoft-ohjelmilla luodut asiakirjat;
  • se sisältyy Microsoft Office -pakettiin, mikä tarkoittaa, että myös ne, joilla ei ole Outlookia asennettuna, voivat käyttää joitakin sen ominaisuuksia. Tästä voi olla hyötyä, jos haluat jakaa aikataulusi kollegojesi kanssa lähettämättä heille sähköpostia, jossa on yksityisiä tietojasi. Outlookin toimintojen käyttäminen ei maksa heille mitään ylimääräistä.
  • on enemmän tietoturvavaihtoehtoja kuin sen ilmaisissa vastineissa, kuten Mozilla Thunderbirdissä tai Operas-sähköpostiohjelmassa

Microsoft Outlookin haittoja ovat

Ohjelmassa on jyrkkä oppimiskäyrä. Uuden käyttäjän on vaikea ymmärtää, miten se toimii, varsinkin jos hän ei tunne Microsoft Office -pakettia yleisesti. Lisäksi ohjelmassa on monia toimintoja, joita ei ole helppo löytää itse (esim. RSS-syötteiden luominen).

Ohjelmiston sanotaan kaatuvan säännöllisesti päivitysprosessin aikana. Voi kestää tunteja tai jopa päiviä, ennen kuin kaikki tiedot päivittyvät kalenterissa ja muissa kentissä tämän päivitysprosessin jälkeen – ja tänä aikana tietoja ei voi käyttää ennen kuin päivitys on valmis. Tämä voi aiheuttaa ongelmia myös silloin, kun yritetään ladata sähköpostin liitetiedostoja, koska tämä toiminto

Kannattaako Outlook ostaa?

Kannattaako sitten Microsoft Outlookia ostaa lainkaan? Jos etsit sähköpostiohjelmaa ja kalenteriohjelmaa, Outlook voi olla hyvä valinta. Jos et ole aiemmin käyttänyt Microsoft Outlookia, olisi viisasta tutustua ensin verkossa saatavilla oleviin opetusohjelmiin. Microsoft Outlook sisältyy esimerkiksi Microsoft Office 2007 -pakettiin, joka sisältää muita toimistotyökaluja, kuten Excelin, Wordin, Accessin ja PowerPointin.

Hinta riippuu ostetusta versiosta, esim. nyt mukana tulee usein Office Home & Student 2010, joka maksaa noin 100 euroa yhdestä lisenssistä. On kuitenkin myös Office Professional 2010, joka maksaa noin 300 euroa yhdestä kopiosta.

Myös haastajia löytyy

Gmail: tarjoaa paljon tallennustilaa (esim. 25 Gt, kun Outlookissa on 2 Gt), mutta se ei sisälly Microsoft Office -pakettiin; jos haluat käyttää molempia sähköpostiohjelmia, sinun on siis hankittava ne erikseen.

Yahoo! Mail on yksi suosituimmista ilmaisista sähköpostipalveluista, jolla on käyttäjiä kaikkialla maailmassa; se ei kuitenkaan sisällä RSS-lukijaa eikä mahdollisuutta kansioiden mukauttamiseen.

Hotmail/MSN-mail: sallii vain 1 Gt tallennustilaa tiliä kohti, mikä on paljon vähemmän kuin mitä Outlook voi tarjota. Se ei myöskään sisällä monia toimintoja, jotka ovat saatavilla Outlookissa.

Gmail on ilmainen sähköpostiohjelma. Jos käytät Google Chromea, se on helposti käytettävissä hiiren kakkospainikkeella napsautettavan valikon kautta. Jos haluat käyttää Gmailia jollain muulla selaimella, verkossa on monia oppaita, joissa kerrotaan, miten Firefox ja Internet Explorer voidaan määrittää Gmailin käyttöä varten. Tämä voi olla hyödyllistä, jos haluat tarkistaa sähköpostitilisi yksityisillä tietokoneilla ilman, että sinun tarvitsee kirjautua sisään joka kerta.

Toinen suosittu ilmainen sähköpostiohjelma on siis Yahoo! Mail, joka tarjoaa myös paljon tallennustilaa (25 Gt). Useat Outlookin ominaisuudet eivät kuitenkaan sisälly tähän palveluun; tärkeimpiä niistä ovat RSS-lukija ja mahdollisuus muokata kansioita. Jos etsit ilmaista sähköpostiohjelmaa, jossa on yhtä paljon toimintoja kuin Outlookissa, mutta joka on myös yhteensopiva Microsoft Office -paketin kanssa, kannattaa harkita Hotmailia tai MSN Mailia.

Nämä palvelut eivät tarjoa samaa tallennustilaa (vain 1 GB tiliä kohti), ja vaikka ne tukevat käyttäjiä kaikkialla maailmassa ja niissä on lähes kaikki Outlookin tarjoamat ominaisuudet, Gmailissa tai Yahoo! mailissa on joitakin lisäominaisuuksia, jotka saattavat tehdä näistä palveluista käyttäjäystävällisempiä.

RSS-syötteiden hyödyntäminen

Miten käytän RSS-syötteitä Outlookin kanssa? Tämä on hyvin yleinen ongelma, joka yleensä ilmenee, kun käyttäjät haluavat lisätä RSS-syötteen verkkosivustolta Outlook-kalenteriinsa. Ensimmäisenä askeleena olisi luotava uusi kansio Outlook-kalenteriin ja nimettävä se esimerkiksi ”RSS-syötteet”. Tähän kansioon voit lisätä kaikki niiden verkkosivustojen RSS-syötteet, joista olet kiinnostunut pysymään ajan tasalla, lisäämällä ne suoraan haluamastasi selaimesta.

Kun tämä on tehty, palaa takaisin Outlookiin ja kaksoisnapsauta jotakin kansioluettelossa olevaa syötettä (esim. RSS-syötteet). Jos saat ilmoituksen, jonka mukaan tähän tiedostoon ei ole liitetty laajennusta tai ohjelmaa, napsauta sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitse Open With ja valitse sitten Microsoft Office.

Miten asetan Gmailin (tai minkä tahansa muun sähköpostiohjelman) Firefoxissa? Tämäkin on hyvin yleinen ongelma, joka ilmenee yleensä silloin, kun käyttäjät haluavat lisätä RSS-syötteen verkkosivustolta tai Gmailista Google-kalenteriinsa. Ensimmäinen askel olisi luoda uusi kansio Outlook-kalenteriin ja nimetä se esimerkiksi ”Gmail”. Tähän kansioon voit lisätä kaikki RSS-syötteet verkkosivuilta, jotka haluat pitää ajan tasalla, lisäämällä ne suoraan Firefox-selaimesta.

Kun tämä on tehty, palaa takaisin Outlookiin ja kaksoisnapsauta kansioluettelossa olevaa syötettä (esim. Gmail). Jos saat viestin, jonka mukaan tähän tiedostoon ei ole liitetty laajennusta tai ohjelmaa, napsauta sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitse Open With ja valitse sitten Microsoft Office.

Isännöity Exchange-sähköposti

Mikä on isännöity Exchange-sähköposti? Microsoft Outlook on kaikkialla maailmassa laajalti käytetty sähköpostiohjelma, mutta se ei sisällä RSS-lukijaa eikä mahdollisuutta mukauttaa kansioita. Hotmail/MSN-mail sallii vain 1 Gt tallennustilaa tiliä kohti, mikä on paljon vähemmän kuin mitä Outlook voi tarjota. Se ei myöskään sisällä monia Outlookin toimintoja.

Kuten edellä mainittiin, Outlook on osa Office 365 -palvelua, joka on Microsoftin tarjoama palvelu, joka sisältää kaikki Microsoftin uusimmat ohjelmat ja palvelut. Näin saat kaikki heidän tuotteensa samaan hintaan sen sijaan, että joutuisit maksamaan jokaisesta tuotteesta erikseen. Heidän suosituin ohjelmansa Office 365 sisältää Outlookin yhdessä muiden työkalujen, kuten Word, Excel, PowerPoint jne. kanssa. Moni käyttää Outlookia Windows 10 -alustan kautta.

Outlook vs. Gmail vs. Yahoo Mail

Kumpi on parempi Gmail vai Yahoo! Mail? Gmail tai Yahoo! mail ovat molemmat loistavia sähköpostiohjelmia, joita voi käyttää lähes millä tahansa laitteella. Se, kumpi on sinulle parempi, riippuu omista henkilökohtaisista mieltymyksistäsi, mutta yleisesti ottaen Gmailia on vaikeampi käyttää, koska se vaatii kutsun palveluun kirjautumiseen, eikä ohjelman eri ominaisuuksiin pääse pikakuvakkeilla.

Yahoo!:n käyttöliittymä on paljon intuitiivisempi ja helppokäyttöisempi. Ainoa ongelma Yahoo! mailissa on se, että se ei tarjoa yhtä paljon tallennustilaa kuin Gmail, joten jos sinulla on paljon sähköposteja tai liitetiedostoja tallennettavaksi palvelimelle, Googlen tarjonta voi olla sinulle parempi.

Tietoturvaltaan erinomainen

Outlookissa on enemmän tietoturvaa ominaisuuksia, joita joissakin sähköpostiohjelmissa ei ehkä ole. Outlook on suosittu sähköpostiohjelma, joka on yhteensopiva Office 365 -paketin kanssa, mutta jos etsit itsenäistä Outlookia, voit valita monista ohjelmista. Hotmail/MSN-mail ei anna käyttäjien tallentaa niin paljon tietoja palvelimelle, ja siinä on vähemmän ominaisuuksia kuin Outlookissa. Googlen Gmail on loistava, mutta sitä voi olla vaikea käyttää, koska se vaatii kutsun ennen käyttäjätunnuksen ja salasanan saamista ja joissakin toiminnoissa ei ole pikanäppäimiä.