Siirry suoraan sisältöön

Windows 10 Pro

Sisällysluettelo

Windows 10 Pro sisältää enemmän ominaisuuksia kuin Home-käyttöoikeus ja näin se on myös hiukan kalliimpi. Kun miettii hankintaa, on hyvä selvittää ne ominaisuudet, joita ehdottomasti tarvitsee käyttäessään tuotetta. Pro on nimensä mukaisesti edistyneempi ja se on yleisempi yrityskäytössä kuin kotikäytössä. Siitä löytyy kaikki Home-lisenssin toiminnot, mutta myös runsaasti lisäominaisuuksia, jotka ovat tarpeellisia ainakin yrityskäytössä. Näistä voisi mainita toimialueeseen liittymisen sekä ryhmäkäytännöt, joilla voidaan hallita käyttöoikeuksia. Esimerkiksi sovelluksille voidaan jakaa käyttöoikeuksia käyttäjäryhmittäin. Tietojen suojausta voi vahventaa vielä kolmannen osapuolen ohjelmistoilla.

Windows 10 Pro download - latausohjeet

Ennen kuin Windows 10 Pro download on mahdollista, kannattaa tarkistaa täyttääkö oma tietokone järjestelmävaatimukset. Toinen asia, mikä pitää olla kunnossa, on käyttöoikeus asennusta varten. Sen jälkeen ohjelman voi asentaa seuraamalla ohjeita.

Asennuksen aikana tulee kysymyksiä, ja niihin on tarjolla valmiita vastauksia, joista toimenpiteet pitää valita. Siinä vaiheessa, kun asennus on alkanut, ei koneesta saa katkaista virtaa. Ohjelman asentamiseen kuluu aikaa ja se riippuu myös siitä, tekeekö asennusta päivityksenä vanhemmasta versiosta.

Uudelleenasennus on käytännöllinen toiminto, koska sen avulla voi suorittaa joko puhtaan asennuksen tai tehdä päivityksen, jolloin säilytetään henkilökohtaiset tiedot sekä Windowsin asetuksista suurin osa. Kaikki sovellukset tosin on asennettava uudelleen päivityksen jälkeen.

Miksi pro-versio on parempi?

Ehdottomasti yksi parhaimpia ominaisuuksia on BitLocker. Mikäli laite varastetaan tai se katoaa, tällä saa tehtyä lukituksen, jolloin tietoihin tai järjestelmään ei pääse kukaan käsiksi. Hyviä puolia ovat myös jo aiemmin mainitut ryhmätyökäytännöt.

Windows 10 on varsin toimiva kokonaisuus pienistä päivitysongelmista huolimatta. Microsoft on kuitenkin nopeasti hoitanut päivityksistä johtuvat ongelmat kuntoon. Järjestelmä on jakanut mielipiteitä siitä, miksi pitäisi päivittää Windows 7, koska se on toimiva ja vakaa käyttöjärjestelmä. Uusi järjestelmä on kuitenkin tätä päivää ja siinä on paljon uusia ominaisuuksia, joita ei enää ole saatavissa vanhoihin Microsoftin käyttöjärjestelmiin.

Windows 10 Pro vs Home

Windows 10 Home sopii kotikäyttöön

Home-ohjelmisto on riisutumpi versio Pro:hon verrattuna, mutta kuitenkin se sisältää kaikki tietoturvaan tarvittavat ominaisuudet ilman lisämaksua, esimerkiksi palomuurin ja internet-suojauksen. Käytönvalvonta-ominaisuus on hyvä lapsiperheitä ajatellen, sillä sen kautta pystyy rajaamaan lapsille soveltumattomat sisällöt pois. Windows 10 Home tarjoaa myöskin Microsoft Edge -selaimen, joten päästäksesi nettiin, ei tarvitse ladata useita eri sovelluksia, sekä sähköpostin käyttö on mahdollista Microsoft Outlook -sovelluksella.

Home-ohjelman voi asentaa useilla eri tavoilla, esimerkiksi USB-tikulta, DVD:ltä tai ostamalla sen Microsoftin omasta verkkokaupasta. Microsoftin verkkokaupassa järjestelmän hinta on 145 euroa ja sen asennusohjelma on saatavilla suomen- ja englanninkielisenä.

Yrittäjälle sopivin valinta on Windows 10 Pro

Windows 10 Pro on suunniteltu nimensä mukaisesti ammattimaiseen käyttöön. Useiden eri ominaisuuksien vuoksi se on hyvä yrityskäytössä. Järjestelmä sisältää samat ominaisuudet kuin Windows 10 Home -versio, mutta tietoturvaan on panostettu enemmän ajatellen yritysten tietoturvatarpeita. Ryhmäkäytännöillä voit hallita yrityksen tietokoneita ja käyttäjätilejä. Windows Server -toiminnolla voit helpottaa tiedostojen ja tulostimien käyttöä. Voit yhdistää mobiililaitteesi järjestelmään ja sen kautta tarkistaa yrityksesi kalenterimerkinnät tai käyttää jotain tiettyä sovellusta kotoa käsin.

Windows 10 Pro maksaa 259 euroa Microsoftin verkkokaupassa ja myös sen asennusohjelma on saatavilla suomen- ja englanninkielisenä. Windows:in asetuksissa on käyttöjärjestelmän kieli mahdollista kuitenkin muuttaa käyttäjälle sopivaksi.

Windows 10 -järjestelmällä on kaksi erilaista lisenssityyppiä

Windows Home- sekä Pro-versioiden erojen lisäksi, on olemassa eri lisenssejä, joiden välillä on eroja. On olemassa OEM- sekä Retail-lisenssit, joiden keskinäisiä eroja on vain sopimusehdoissa. OEM-lisenssi on yleensä vähän edullisempi, sillä se toimii vain yhdessä tietokoneessa, eli sitä ei voi asentaa muihin tietokoneisiin ensimmäisen asennuskerran jälkeen. OEM-versiolla olevaan tietokoneeseen ei voi vaihtaa myöskään emolevyä, mutta muita komponentteja voi. Yleensä, jos tietokoneessa on valmiiksi asennettu Windows-järjestelmä, se on OEM-versio. OEM on lyhenne sanoista “Original Equipment Manufacturer”, eli “alkuperäinen laitteistovalmistaja”.

Maksuton tuki suoraan Microsoftilta ei kuulu OEM-versioon, mutta Retail-versioon se kuuluu. OEM-versiossa on saatavilla laitevalmistajan tuki. Retail-version erottaa kaupoissa lyhenteestä FFP, eli “Full Packaged Product” ja suomennettuna täydellinen tuotepaketti. Retail-versio on käyttöoikeuksiltaan laajempi kuin OEM-lisenssi. Retail-versio eroaa OEM-versiosta niin, että se ei ole tietokoneeseen sidonnainen, eli sen voi asentaa muihinkin tietokoneisiin, mutta vain yhteen kerrallaan. Retail on hieman kalliimpi kuin OEM, vapaampien sopimusehtojen vuoksi.

Jos aiot ostaa Windows-lisenssin verkosta, käytä Microsoftin omaa verkkokauppaa tai valtuutettua jälleenmyyjää, sillä verkossa huijarit yrittävät myydä väärennettyjä lisenssejä. Väärennetyn lisenssin tunnistaa siitä, jos lisenssiä myydään lähes ilmaiseen hintaan, esimerkiksi muutamalla kympillä. Yleensä huijarit lupaa lähettää aktivointikoodin sähköpostiisi, mutta koodin alkuperää tai aitoutta ei voi mitenkään varmistaa. Usein tällaiset lisenssit ovat luvattomasti kopioitu tai väärennetty, jopa varastettu. Microsoft seuraa automaattisesti lisenssien käyttöä verkossa, yleensä väärennetyt lisenssit jäävätkin helposti kiinni tarkastuksessa. Väärennetty lisenssi voi siis toimia koneellasi, mutta ei välttämättä kovin kauan.

Usein kysytyt kysymykset

On. Järjestelmän asennusvaiheessa on helpot ohjeistukset, joiden mukaan voit asentaa käyttöjärjestelmän tietokoneellesi. Edistyneemmillä käyttäjillä on myös mahdollisuus asennusvaiheessa vaikuttaa tietokoneen järjestelmän toimintoihin.

Windows 10 Pro soveltuu ominaisuuksiltaan sekä pieniin että isoihin yrityksiin.

On hyvä varata 32-bittisen Windows-järjestelmän asennukseen vähintään 16 gigatavua vapaata tilaa kiintolevyltä, sekä 1 gigatavu RAM-muistia. 64-bittisen Windows-järjestelmän asennukseen tarvitsee vähintään 32 gigatavua vapaata tilaa kiintolevyltä ja 2 gigatavua RAM-muistia.

Windows 10 tarkistaa mahdolliset päivitykset automaattisesti ja asentaa ne automaattisesti. Mikäli asennus ei jostain syystä onnistu, avautuu päivitysvaihtoehdot näkyville ja voit tarvittaessa siirtää päivityksen ajankohtaa. Tarvitset päivityksiä varten internet-yhteyden.