Siirry suoraan sisältöön

Windows 11 download

Suurimmalla osalla tietokoneen käyttäjistä on Windows 11 tällä hetkellä käytössä. 10-version alkuperäinen filosofia oli, että se olisi viimeinen erillinen Windows-käyttöjärjestelmä. Vuonna 2021 tämä suunnitelma muuttui, kun Microsoft julkaisi Windows 11 -käyttöjärjestelmän. Jos haluaa Windows-perheen tuoreimmat ja edistyneimmät ominaisuudet käyttöönsä, on Windows 11 download siis ajankohtainen. Lue tästä artikkelista, miten uusi käyttöjärjestelmä ladataan ja mitä kaikkea siinä tulee ottaa huomioon!

Windows 11 download - kuinka se tapahtuu?

Jos käytössä on 10-versio ja järjestelmällä on lupa hankkia päivityksiä itse, ilmoitus Windows 11 download -mahdollisuudesta tulee todennäköisesti automaattisesti. Jos automaattista ilmoitusta ei tule, voi päivityksen etsiä järjestelmän Tarkista päivitysten saatavuus -toiminnon avulla. Jos Windows 11 on saatavilla ja sen asentaminen on mahdollista, voi asennuksen käynnistää manuaalisesti itse.Asennusprosessi itsessään on yksinkertainen riippumatta latauksen aloitustavasta. Käyttäjän tarvitsee vain hyväksyä asennus ja seurata ruudulla näkyviä ohjeita. Koska päivitys on jo ladattu taustalla, itse asennuksen ei pitäisi kestää kovinkaan kauaa. Lisäksi toinen hyvä puoli on, että 10-version päälle asennettaessa käyttäjä ei menetä laitteellaan olevia tietoja.

Päivityksen laitevaatimukset

Windows 11 download asettaa tietokoneelle erinäisiä vaatimuksia. Vaatimukset saattavat olla jonkin verran tiukemmat kuin esimerkiksi 10-versiolla, joten oma tietokone ei ole yhteensopiva aivan automaattisesti. Jos laite on yhteensopiva, järjestelmä todennäköisesti ilmoittaa siitä automaattisesti ja tarjoaa päivityksen asentamista. Jos näin ei tapahdu, on yhteensopivuus syytä selvittää itse. Microsoftin tarjoama Tietokoneen kuntotarkistus on oiva apuväline: se tarkistaa laitteen automaattisesti ja kertoo, jos jokin laitteen ominaisuus ei sovi yhteen 11-järjestelmän kanssa.

Windows 11 edellyttää tietokoneelta muun muassa tarpeeksi tallennustilaa ja RAM-muistia. Lisäksi myös näytölle ja suorittimille on erinäisiä vaatimuksia. Jos tietokone on moderni eikä se ole useita vuosia vanha, ja kymppiversiokin pyörii siinä mallikkaasti, ei yhteensopivuusongelmia todennäköisesti tule.

Jos käytössä oleva laitteisto on iäkäs, ongelmia saattaa hyvinkin tulla. Jos se ei vastaa uusiin teknisiin vaatimuksiin, Windows 11 lataus ei onnistu ollenkaan. 10-versiota käyttävät tietokoneet ovat pääasiassa moderneja laitteita, joten tämä pulma koskettaa lähinnä marginaalista osaa käyttäjistä. Jos lataus ei onnistu on käytännössä kaksi ratkaisuvaihtoehtoa: koneen osien vaihtaminen uusiin tai kokonaan uuden laitteen hankkiminen. Pöytäkoneen päivittäminen voi onnistua suhteellisen pienelläkin vaivalla ja parhaassa tapauksessa edullisestikin, mutta kannettavat tietokoneet kannattaa vaihtaa kokonaan uusiin.

Jos lataus ei onnistu

Jotkut käyttäjät saattavat kohdata ongelmia yrittäessään ladata uutta järjestelmää. Heille on sekä hyviä että huonoja uutisia: osan ongelmista voi korjata, kun taas osaa ei. Mahdollisuudet Windows 11 download -prosessin ongelmien korjaamiseen riippuvat siis täysin ongelman laadusta.

Yksi yleisimmistä ongelmista on muistin riittävyys. Sekä itse päivitys että päivitysprosessi vaativat laitteelta tallennustilaa, joten sitä on luonnollisesti oltava riittävästi. Levytilaa voi yrittää vapauttaa esimerkiksi poistamalla turhia ohjelmistoja. Lisäksi kuvia ja muita tiedostoja voi siirtää ulkoiselle muistilaitteelle tai vaikkapa pilvipalveluun. Myös Windows 10:n Tallennusseuranta-ominaisuus on hyvä työkalu tietokoneen siistimiseen: sen avulla voi muun muassa poistaa turhat tilapäiset tiedostot ja ladattujen tiedostojen kansiosta tiedostot, joita ei ole pitkään aikaan käytetty.

Toinen yleinen ongelma on, että virustorjuntaohjelmisto estää latauksen. Tällaisessa tilanteessa latauksen voi yrittää erikseen sallia ohjelmiston asetuksista ja tarvittaessa jopa sulkea torjunnan siksi aikaa, kun päivitys ladataan.

Ongelmia voi myös tulla vasta latauksen jälkeen. Esimerkiksi joillakin käyttäjillä uusi järjestelmä on alkanut toimia hitaasti ja muutenkin viallisesti. On mahdollista, että jokin on mennyt vikaan asennuksessa ja osa tiedostoista on vioittuneita. Uuden järjestelmän asetuksissa on onneksi vianetsimistoiminto, jonka avulla ongelmia voi yrittää ratkoa. Hidas tai vääränlainen toiminta voi johtua myös haittaohjelmasta, joten järjestelmä kannattaa tarkastaa joko sen omalla työkalulla tai jollakin muulla virustorjuntaohjelmistolla.

Windows 11 download - lataa turvallisesti

Jos päivityksen tekee Windowsin automaattista päivitystyökalua käyttäen, ei latauksen turvallisuudesta tarvitse murehtia. Automatiikan ansiosta käyttäjän ei tarvitse huolehtia oikeastaan mistään muusta kuin uuden järjestelmän asennuksen hyväksymisestä parilla klikkauksella. Jos järjestelmän hankkii omatoimisesti jotakin muuta kautta, on syytä olla erityisen tarkkana.

Automaattisen päivitystyökalun ohella toinen vaihtoehto on ladata 11-versio Microsoftin virallisen verkkosivuston kautta. Sieltä lataaminen on aivan yhtä turvallista kuin työkalullakin. Kuitenkin kun sivulle menee, on syytä varmistaa, että kyseessä todellakin on Microsoftin aito sivusto. Verkkorikolliset saattavat nimittäin julkaista aidon näköisiä huijaussivustoja, joiden kautta pyritään saamaan ihmiset lataamaan laitteilleen haittaohjelmia.

Lisäksi on syytä muistaa, että epävirallisten Windows 11 download -sivustojen käyttäminen ei ole missään olosuhteissa suositeltavaa. Houkutus saattaa toki olla suuri, sillä internet on pullollaan tällaisia latauspaikkoja. Ikävä totuus kuitenkin on, että tällaisista paikoista ladatessa ei koskaan varmuudella tiedä, mitä oikeastaan onkaan lataamassa. Haittaohjelmien mahdollisuus on suuri, joten vaikka tarjous olisi kuinka hyvä, sellaiseen ei missään nimessä kannata haksahtaa.

Windows 11 download on ilmainen - tietyin edellytyksin

Windows 11 download on ilmainen päivitys Windows 10 -järjestelmän käyttäjille. Ei kuitenkaan ole kiveen hakattua, että se on sitä aina jatkossakin. On siis hyvinkin mahdollista, että päivitys jossakin vaiheessa muuttuu maksulliseksi kaikille. Jos päivittämistä vielä empii, on joka tapauksessa hyvä seurata aiheeseen liittyvää uutisointia ja ladata uusi järjestelmä vielä silloin, kun sen saa maksutta.

Jos käytössä sattuu olemaan jokin 10-versiota vanhempi järjestelmä ja sen haluaisi päivittää uusimpaan 11-versioon, on nähtävä hieman vaivaa saadakseen sen ilmaiseksi. Windows 10 päivitys on 8-version käyttäjille ilmainen, joten saadakseen 11-version ilmaiseksi on ensin asennettava 10 ja sitten 11. Windows 7 -versiota ei välttämättä saa päivitettyä kymppiin ilmaiseksi, mutta tilaisuuden tullen se kannattaa ehdottomasti. Vielä vanhempia järjestelmiä käyttäessä tilanne onkin mutkikkaampi, sillä mahdollisuutta ilmaisiin päivityksiin ei varmastikaan ole. Lisäksi laitteet alkavat mitä todennäköisimmin olla niin iäkkäitä, ettei päivittäminen muutenkaan onnistuisi.

Usein kysytyt kysymykset

10-järjestelmän käyttäjille päivitys on toistaiseksi ilmainen. Jos uuden järjestelmän hankkii esimerkiksi laitteelle, jolla entuudestaan ei ole mitään järjestelmää, joutuu kaivamaan kuvetta. Kokonaisena ostetun uuden järjestelmän hinta on yli 100 €.
Ei, sillä päivitystyökalu lataa ja asentaa uuden järjestelmän automaattisesti. Käyttäjältä ei siis sinänsä vaadita muuta kuin muutama klikkaus. Näin ollen lataus ja asennus onnistuu myös kokemattomaltakin tietokoneen käyttäjältä!
Jos käytössä on Windows 10 ja suhteellisen uusi tietokone, päivitys onnistuu varmasti. Microsoftin Tietokoneen kuntotarkistus -sovelluksella voi selvittää helposti, vastaako oman laitteet ominaisuudet päivityksen teknisiä vaatimuksia.
Riippuu täysin käyttäjästä. Jos haluaa käyttöönsä uusimmat ominaisuudet, lataaminen kannattaa ehdottomasti. Kannattaa siis selvittää etukäteen, onko 11-versio sellainen, josta juuri itselle on hyötyä.