Siirry suoraan sisältöön

Pasianssi Windows 11:lle

Pasianssit ovat yksinpelattavia korttipelejä. Niissä nostetaan kortteja yleensä kortti kerrallaan pakasta ja koetetaan asettaa ne numerojärjestyksessä tiettyihin muotoihin.

Suomenkielinen nimi pelille tulee sen ranskankielisestä nimestä patience [pasjɑ̃s], joka tarkoittaa kärsivällisyyttä. Pelin alkuperä ei kuitenkaan ole Ranskasta, mutta se tuli suosituksi Ranskassa 1800-luvun alkupuoliskolla. Kirjallisuudessa löytyy viitteitä pasianssiin jo 1700-luvulla, mutta peli on todennäköisesti huomattavasti tätä vanhempi.

Pasiansseja löytyy lukuisia eri versioita ja muunnelmia, mutta kaikissa on pelin perusperiaate sama. Yleensä kun puhutaan pasianssista, tarkoitetaan Solitaire-versiota, joka on ehkä suosituin versio pasianssista ja se löytyy myös Windows-tietokoneiden ohjelmista.

Microsoft teki pasiansseista suosittuja lisäämällä muutaman version mukaan Windows-käyttöjärjestelmän mukana toimitettaviin ohjelmiin.

Edistyneet pasianssi-strategiat

Pasianssiin on muutamia kehittyneitä pasianssistrategioita, joiden avulla voit lisätä voittomahdollisuuksiasi ja parantaa peliäsi.

  1. Opettele säännöt: Ennen voittamista, sinun pitää hallita pelin säännöt. Pasianssit ovat helppoja oppia, mutta hankalia hallita.

  2. Tuo suuremmat pakat näkyviin aina ensin.

  3. Älä tyhjennä pelipaikkaa ilman kuningasta. Pidä pelipaikat aina auki kuninkaalle.

  4. Pidä aina väri/maa mielessäsi täyttäessäsi pelipaikkaa.

  5. Nosta aina ensimmäinen pakkakortti ensin. Jos sinun pitää valita, siirrätkö korttia pöydästä tai pakasta – nosta pakkakortti ensin.

  6. Älä aina rakenna ässäpinoja. Se voi jumittaa pelin. Joskus on kiva pitää ässät pöydässä, jotta kykenet siirtämään kortteja pöydässä.

  7. Ässien ja kaksosten pelaaminen. Pelaa aina ässät ensin.

Vaihtelua pasianssille – nettikasinot.wtf?

Korttien liikkeiden hallitseminen

Pasianssin voittaminen vaatii sekä taitoa että strategiaa. Pelin tavoitteena on poimia kaikki kortit ja muodostaa neljä järjestettyä pinoa jokaista maata kohti, alkaen ässästä, järjestämällä ne alenevaan punamusta- tai musta-punaiseen järjestykseen. Ohessa jokunen perusjuttu, joiden avulla voit parantaa pasianssipeliäsi.

  1. Opettele pelin säännöt: Ennen kuin voit oppia voittamaan Pasianssissa, sinun on ensin ymmärrettävä säännöt. Kun tiedät ja ymmärrät, mitä aiot saavuttaa, ja ryhdyt tarkoituksellisiin toimiin, voitat todennäköisemmin.

  2. Suunnittele etukäteen: Katso taulun/pöydän kortteja ja suunnittele liikkeesi etukäteen. Yritä paljastaa muita kortteja peittävät kortit ja siirtää ne peruspinoihin mahdollisimman pian

  3. Paljasta piilotetut kortit: Yritä paljastaa piilotetut kortit mahdollisimman pian. Tämä antaa sinulle enemmän vaihtoehtoja korttien siirtämiseen ja maksimoi voittomahdollisuuksiasi.

  4. Kokoa pinot tasaisesti: Yritä rakentaa pinot tasaisesti. Jos sinulla on esimerkiksi kaksi mustaa kuningasta, yritä siirtää ensin se, jonka päällä on vähemmän kortteja, peruspinoon.

  5. Älä siirrä kortteja peruspinoon liian nopeasti: Varo siirtämästä kortteja peruspinoon liian nopeasti. Saatat tarvita niitä myöhemmin löytääksesi muita kortteja.

Pasianssimuunnelmat ja säännöt

Tavallisimpia ja suosituimpia pasianssimuunnelmia ovat seuraavat pelit. Osa pelien tunnettavuudesta ja suosiosta johtunee siitä, että Microsoft Windows-tuotteiden mukana on ollut useita eri pasianssi-pelejä ja tätä kautta pelit ovat tavoittaneet myös sellaisia pelaajia, jotka eivät normaalisti korttipeleistä innostu.

  1. Klondike Solitaire: Ehkä suosituin versio pasianssista, jota pelataan nykyään. Se tunnetaan myös nimellä Fascination and Demon Patience. Klondike-pelissä pöydälle järjestellään seitsemän korttisarakkeen taulu niin, että yläkortti on kuvapuoli ylöspäin; loput kortit muodostavat vetopakan. Tavoitteena on siirtää kaikki pakan 52 korttia neljään maakohtaiseen peruspinoon taulun yläpuolella ässästä alkaen. Kun kortit näkyvät taulun sarakkeissa tai käännetään ylös vetopinosta, ne voidaan siirtää peruspinoihin nousevassa järjestyksessä.

  2. Pyramid Solitaire: Pelillä on hyvin yksinkertaiset säännöt ja jokaisen käden pelaaminen vie vain muutaman minuutin. Tässä pelissä kokoonpanossa 28 korttia asetetaan kuvapuoli ylöspäin pyramidin muotoiseen taulukkoon, jossa on seitsemän tasoa. Loput kortit muodostavat vetopakan. Pelissä koetetaan poistaa kaikki kortit pyramidista muodostamalla pareja, joiden yhteisarvo on 13 pistettä. Parit voidaan muodostaa kahdesta esillä olevasta kortista pyramidissa tai yhdistämällä pyramidikortti vetopakasta nostettuun korttiin. Tässä pistejärjestelmässä kortit pisteytetään silmäluvullaan 1-13 – ässä on ykkönen.

  3. Canfield Solitaire: Tai myös Hoyle-pasianssi. Tarina kertoo, että Canfield Solitaire nimettiin floridalaisen rahapelilaitoksen omistajan mukaan 1890-luvulla. Pelaajat saivat ostaa korttipakan 50 dollarilla ja voittaa takaisin 5 dollaria jokaisesta pelatusta kortista säätiölle tai 500 dollaria, jos he pystyivät pelaamaan kaikki 52 korttia. Tämän pelin kokoonpanossa on 13 korttia varapinossa, neljä samanarvoista korttia, jotka on järjestetty neljän peruspinon alkuun, ja neljä korttia, jotka on järjestetty peruspinojen alle muodostamaan taulun alun. Loput 31 korttia muodostavat vetopakan. Kuten monien pasianssipelien kohdalla, tavoitteena on siirtää kaikki 52 pelikorttia neljään peruspinoon maun mukaan.

  4. Golf Solitaire: Korttipeli golfpasianssi on saanut nimensä siitä tosiasiasta, että mitä pienemmät pisteet ovat, sitä paremmin olet pärjännyt. Sitä paitsi sillä ei ole yhteyttä todelliseen golfiin. Tämän pelin kokoonpanossa on 35 korttia kuvapuoli ylöspäin korttien taulussa, jotka on järjestetty riveihin, ja loput 17 korttia muodostavat vetopakan. Pelin tavoitteena on poistaa kaikki 35 korttia taulusta hylättyyn pinoon. Kortit voidaan poistaa viimeksi asetetun kortin liittämiseksi hylättyyn pinoon vain, jos ne ovat 1 pisteen yläpuolella tai 1 pisteen alapuolella suhteessa viimeksi asetetun kortin arvoon.

Pasianssin Peruuta-toiminnon käyttäminen

Toiminto löytyy pasianssin tietokoneversiosta. Nappula on varsin käyttökelpoinen peliä harjoitellessa, mutta käyttöä kannattaa kuitenkin välttää. Muuten et opi peliä kunnolla.

Voittoputket

Monissa pasianssipeleissä voit harjoittaa ja kehittää peliäsi jatkuvasti voittoputkesi kasvattamiseksi.

Pasianssin pistelaskujärjestelmä

Solitaire-pisteytysjärjestelmät vaihtelevat pelistä ja alustasta riippuen. Yleensä pisteet lasketaan tekemiesi liikkeiden määrään, peliin käytettyyn aikaan ja vaikeustasoon liittyen.

Esimerkiksi Classic Solitaire -pelissä peli alkaa pisteellä 500. Jokaisesta tekemästäsi siirrosta vähennetään pisteitä. Muissa digitaalisesti pelattavissa pasianssipeleissä pisteet perustuvat ajoitukseen.

Pasianssin taktiikat mobiilipeleissä

Perinteisen korttipelin ja tietokonepelin tekniikat ja taktiikat toimivat myös pelin mobiiliversioissa.

Teemalliset pasianssi-pakat

Pasianssin tosiharrastajille on tarjolla lukuisia teemallisia Pasianssi-korttipakkoja. Niitä voi ostaa internetistä, pelikaupoista, pelitapahtumista jne.

UKK

Edistyneet strategiat pasianssin johdonmukaiseen voittamiseen?

Voiton pasianssissa kuten muissakin pelissä tuo sääntöjen osaaminen ja pelin hallinta. Lisäksi ennakointi ja kärsivällisyys auttavat pasianssissa.

Pasianssin pisteenlasku ja pisteiden maksimointistrategiat?

Parhaat pisteet pokkaat pasianssissa käyttämällä mahdollisimman vähän siirtoja ja aikaa peliin.

Erityisiä sääntöjä tai muunnelmia Solitaire-versioissa tai -alustoissa?

Solitaire on suosittu vuosisatoja vanha yhden pelaajan korttipeli. Siitä on lukuisia muunnelmia ja sen seurauksena myös sääntöjäkin löytyy useampia versiosta ja alustasta riippuen. Täydellinen lista olisi todella pitkä – muutamien versiota esitellään aiemmin tässä artikkelissa.