Siirry suoraan sisältöön

Windows 10 hinta

Sisällysluettelo

Windows 10 on Windowsin uusin käyttöjärjestelmä, joka on kaikilta osin nykyaikainen. Käyttäjät, joilla on käytössään joko Windows 7 tai Windows 8.1, pääsevät päivittämään käyttöjärjestelmän koneelleen täysin ilmaiseksi. Päivittäminen onnistuu helposti sivuiltamme löytyvien ohjeiden avulla ja uuden käyttöjärjestelmän saa käyttöönsä välittömästi päivittämisen jälkeen. Jos käyttöjärjestelmän kuitenkin ostaa, Windows 10 hinta muodostuu sen mukaan, minkä tasoinen käyttöjärjestelmä ostetaan. Win 10 -käyttöjärjestelmää on kahta eri tasoa. Toinen niistä on Home ja toinen Pro.

Windows 10 hinta - ero Homen ja Pron välillä

Kun tavoitteena on saada Windows 10 halvalla, kannattaa silloin valita Home. Se on käyttöjärjestelmän perusversio, joka päivitetään muun muassa silloin, kun käyttäjällä on jo entuudestaan Windowsin käyttöjärjestelmä.

Home-version hinta on 120 euroa. Home on perinteinen kuluttajaversio, eli siinä ei ole sen suurempia hienouksia, mutta toisaalta versio on oikein riittävä kaikille, jotka käyttävät tietokonetta ainoastaan kotikäytössä tai tekevät yksinkertaisia töitä tietokoneella.

Jos käyttöjärjestelmältä vaatii enemmän, kannattaa silloin valita Windows 10 Pro. se on käyttöjärjestelmän edistyneempi versio ja sen hinta on hieman Homea kalliimpi. Win 10 Pron saa 170 eurolla.

Voiko käyttöjärjestelmän saada ilmaiseksi?

Windows 10 -käyttöjärjestelmän voi siis saada ilmaiseksi, mikäli tietokoneesta löytyy jo ennestään Windows. Tällöin käyttäjän tulee vain päivittää käyttöjärjestelmä uuteen. Yleensä tietokone muistuttaa käyttöjärjestelmän päivittämisestä ja käyttäjä saa valita haluamansa päivitysajankohdan.

Windows 10 -käyttöjärjestelmä kannattaa ehdottomasti hankkia, jos sellaisen saa ilmaiseksi. Toisaalta sen hankkiminen on järkevää myös silloin, vaikka siitä joutuisi maksamaan. Käyttäjälle päivitetään automaattisesti joko Home- tai Pro-versio riippuen siitä, mikä versio käyttäjällä on aikaisemmin ollut käytössään. Windowsin Home-version voi myös päivittää Pro-versioon koska tahansa niin halutessaan.

Windows 10 Pro hinta

Käyttöjärjestelmän edistyneempi versio Windows 10 Pro on Home-versiota kalliimpi. Tämän version hinta liikkuu noin 200 euron molemmin puolin riippuen siitä mistä sen ostaa. Mikäli olet melko tavallinen tietokoneen kuluttajakäyttäjä, on edullisempi Home-versio usein parempi versio – ensinnäkin voit säästää sen ostamalla noin 50 euroa ja tietokonetta kohtuullisesti käyttävät eivät useinkaan tarvitse Pro-version ominaisuuksia.

Kalliimpi Windows 10 Pro sen sijaan sopii loistavasti vaikkapa liiketoimintaan, sillä se tekee työskentelystä tehokasta sekä tarjoaa sinulle erilaisia yritystoimintoja. Siinä on myös parannetut lisäsuojausominaisuudet. Kannattaa siis vertailla molempien ominaisuuksia huolella, jotta saat varmasti itsellesi sopivan lisenssin, etkä myöskään maksa turhista ominaisuuksista.

Kannattaa myös olla erittäin epäileväinen, jos bongaat tällaisen 100-200 euroa normaalisti maksavan lisenssin myytävänä huomattavasti edullisemmin – esimerkiksi 20 eurolla. Huijarit saattavat tällöin myydä väärennettyjä lisenssejä. Tällöin sinulle saatetaan luvata toimittaa lisenssitarra, joka sisältää aktivointikoodin. Tällöin lisenssi on melko varmasti kopioitu, varastettu tai väärennetty, eli se on piraattilisenssi. Se myös saattaa toimia vähän aikaa, mutta se jää todennäköisesti Microsoftin tarkistuksessa kiinni. Microsoft nimittäin seuraa lisenssiensä käyttöä verkossa.

Voiko käyttöjärjestelmän saada tietokoneen mukana?

Useissa uusissa laitteissa on Windows 10 -käyttöjärjestelmä esiasennettuna, joten saat sen usein automaattisesti tietokoneen mukana ostaessasi uuden tietokoneen. Kannattaa kuitenkin tarkastaa aina asia varmuuden vuoksi. Jotkut uudet tietokoneet nimittäin myydään ilman käyttöjärjestelmää.

Tietenkin myös vanhan tietokoneen mukana on mahdollista saada Windows valmiina, mikäli ostaa tietokoneen käytettynä.

Windows 10 hinta määräytyy lisenssin mukaan

Sen lisäksi, että Windows 10:stä ovat tarjolla Home- ja Pro-versiot, sen lisenssityypeissäkin on eroja, jotka voivat vaikuttaa hintaan.

Nämä erot liittyvät sopimusehtoihin ja käyttöoikeustyyppeihin. Esimerkiksi käyttöoikeuksiltaan rajoitettu OEM-lisenssi on edullisin lisensseistä. Se voi olla noin pari kymppiä edullisempi muihin lisensseihin verrattuna. Tätä versiota voi käyttää ainoastaan yhdessä tietokoneessa, eikä lisenssillä ole myöskään muun muassa siirto-oikeutta. Tässä versiossa on myös laitevalmistajan tuki, mutta ei maksutonta tukea suoraan Microsoftilta.
Niin sanottu retail-lisenssi on kalliimpi ja käyttöoikeuksiltaan laajempi lisenssityyppi. Sen voi tunnistaa lyhenteestä FPP (Full Packaged Product). Tämän version voi myös siirtää uuteen koneeseen.

Vertaile hintoja

Windows 10:n hinta voi vaihdella joskus jopa kymmeniäkin euroja ostopaikan mukaan. Siksi kannattaa vertailla edes muutamia ostopaikkoja ennen lisenssin hankintaa. Mikäli hinta on kuitenkin erittäin alhainen, pitäisi hälytyskellojen soida – tarkasta tällöin ainakin myyjän tai kaupan luotettavuus.

Tosin Windowsin voi saada ilmaiseksi esimerkiksi siinä tapauksessa, että ostaa uuden tai käytetyn tietokoneen, jossa tämä käyttöjärjestelmä on valmiina. Tällöin voit myös päivittää ohjelmaa ilmaiseksi, sillä se on usein ilmaista, jos koneessa on jo valmiina Windows.

Usein kysytyt kysymykset

Windows 10 Pron hinta on usein noin 170 euroa ja Home-version noin 120 euroa.

Käyttöjärjestelmän hinta voi hieman vaihdella ostopaikan mukaan, joten hintojen vertailu kannattaa.

Microsoft on jakanut versiota ilmaiseksi käyttäjille testaustarkoituksessa. Voit saada sen myös ilmaiseksi joissain tapauksissa päivittämällä vanhan version Windows 10:n, mikäli sinulla on jo Windows. Käyttöjärjestelmän saa usein myös tietokoneen mukana ostaessaan uuden tietokoneen.

Päivitykset ovat usein ilmaisia, jos koneessa on jo Windows valmiina.