Siirry suoraan sisältöön

Windows 11

Windows 11 -järjestelmä julkaistiin aikanaan ajatuksella, että se olisi viimeinen uusi järjestelmä. Tarkoituksena oli, että järjestelmä pysyisi sinänsä samana, mutta siihen tuotaisiin säännöllisesti päivityksiä. Tämä filosofia kuitenkin muuttui marraskuussa 2021, kun Windows 11 näki päivänvalon. On näin ollen luonnollista, että uuden järjestelmän julkaisu tuntuu joidenkin käyttäjien mielestä hämmentävältä. Tässä artikkelissa pureudutaan siihen, mikä Windows 11 ylipäätään on ja mitä se tarkoittaa tavallisen Windows 10 -käyttäjän kannalta.

Windows 11 - uusi käyttöjärjestelmä

Kuten nimikin jo vihjaa, Windows 11 on 10-versiota seuraava käyttöjärjestelmä. Uusi järjestelmä luonnollisesti tietää uusia ominaisuuksia ja uutta käyttöliittymää. Mullistava muutos ei kuitenkaan ole, sillä kyseessä on päivitys, jonka voi tehdä helposti olemassa olevan 10-järjestelmän päälle menettämättä tallennettuja tietojaan. Useimmat ohjelmatkin toimivat moitteetta myös uudessa versiossa varsinkin nyt, kun 11 on jo ehtinyt olla olemassa jonkin aikaa ja ohjelmistokehittäjillä on ollut aikaa optimoida tuotteensa 11:n vaatimuksiin.

Mitä Windows 11 sisältää?

Ero, jonka uuden järjestelmän hankkineet huomaavat ensimmäisenä, on uusi ulkoasu. Paitsi että väritys on erilainen, myös käynnistysvalikko ja tehtäväpalkki ovat kokeneet muutoksia. Esimerkiksi tehtäväpalkin sovellukset sijaitsevat oletuksena keskellä palkkia vasemman reunan sijaan. Erilaisten ikkunoiden reunat ovat uudessa järjestelmässä pyöreitä.

Yksi Windows 11 -järjestelmän tärkeimmistä eroista edeltäjiinsä on yhteensopivuus Android-sovellusten kanssa. Uudessa järjestelmässä on mukana monien käyttäjien toivoma mahdollisuus ladata ja käyttää Android-sovelluksia omalla tietokoneella.

Lisäksi uudessa järjestelmässä on tehty yleisiä parannuksia käytettävyyteen. Esimerkiksi virtuaalisten työpöytien käyttämisestä on tehty aiempaan helpompaa aiempaan versioon verrattuna. Kaikenlaisia pieniä parannuksia on siellä täällä: yhtenä yksityiskohtana mainittakoon mahdollisuus mykistää Teams-kokouksen mikrofoni suoraan tehtäväpalkin painiketta painamalla.

Pelaaminen on suosittu harrastus, ja joillekin jopa elinkeino, joten monia luonnollisesti kiinnostaa, miten Windows 11 soveltuu pelaamiseen. Uutta järjestelmää ja sen ominaisuuksia on kehitetty myös pelaajia silmällä pitäen, mikä on tietenkin hyvä uutinen. Kuitenkin joissakin uuden järjestelmän alkutaipaleella tehdyissä testeissä on havaittu, ettei 11-versio tarjoa parempaa suorituskykyä peleissä. Suorituskyky on tietyillä alueilla ollut varsin samanlaista kuin 10-versiossakin.

Miten Windows 11 hankitaan?

Käyttäjien kannalta hyvä uutinen on, että Windows 11 on toistaiseksi ilmainen päivitys. Toki tässä kohtaa on huomautettava, että se on ilmainen edeltävää versiota eli Windows 10 -järjestelmää käyttäville. Toki myös vanhempienkin järjestelmien käyttäjien on mahdollista tehdä päivitys ilmaiseksi, mutta vaivannäköä vaaditaan enemmän.

Jos omalla tietokoneella on Windows 10, järjestelmä todennäköisesti ilmoittaa automaattisesti mahdollisuudesta asentaa uusi 11-versio. Tällaisessa tilanteessa käyttäjän ei tarvitse kuin hyväksyä päivitys, seurata ruudulla näkyviä ohjeita ja antaa automaattisen ohjelmiston tehdä tehtävänsä.

Jos päivitystä ei ehdoteta automaattisesti, sen voi myös yrittää käynnistää itse. Silloin on mentävä järjestelmän päivitysasetuksiin eli Windows Update -välilehdelle. Tällä sivulla klikataan tarkista päivitykset -painiketta ja valitaan 11-versioon päivitys manuaalisesti.

Mitä Windows 11 sisältää?

Erilaiset Windows 11 -versiot ja niiden hinnat

Jos kotikoneelta löytyy 10-versio, on uuden kotikäyttöön tarkoitetun 11-version asentaminen tunnetusti täysin ilmaista. Jos järjestelmän hankkii jollakin muulla tavoin tai siitä haluaa edistyneemmän version, on siitä kuitenkin varauduttava maksamaan. Kotikäyttäjä voi joutua ostamaan järjestelmän esimerkiksi silloin, kun sitä on asentamassa täysin tyhjälle tietokoneelle, jolla ei entuudestaan ole mitään järjestelmää.

Windows 11 Home on suunnattu tietokoneen kotikäyttäjille. Siinä on kaikki järjestelmän perusominaisuudet, ja se sopii kaikille käyttäjille. Erikseen ostettuna sen hinta on päälle 100 €, jopa noin 150 €.

Ammattikäyttäjille suunnattu versio kantaa nimeä Windows 11 Pro. Se sisältää kaikki samat perustoiminnot kuin kotiversiokin, mutta siinä on lisäksi monia yrityksen sisäistä tietoliikennettä sujuvoittavia ominaisuuksia. Pro-versiossa on esimerkiksi edistyneempiä tietoturvaominaisuuksia sekä ryhmäkäytäntöominaisuuksia, jotka helpottavat useiden käyttäjätilien ja yhteisten laitteiden hallintaa. Pro-version hinta on noin 200 €.

Jos taas tarvitsee pelkän tuoteavaimen eikä kokonaista järjestelmää, pääsee halvemmalla. Tuoteavaimen eli käyttöoikeuden järjestelmään saa noin parilla kympillä melkeinpä versiosta riippumatta.

Onko uusi järjestelmä pakko hankkia?

Tällä hetkellä päivitys on valinnainen. Sitä ei siis ole pakkoa asentaa, jos haluaa vielä jatkaa 10-version käyttäjänä. Tulevaisuuden tilannetta on kuitenkin vaikeaa ennustaa. Kaikkien aiempien Windows-järjestelmien elinkaaret ovat olleet rajallisia, joten on hyvinkin mahdollista, että myös 10-version tuki loppuu joskus. Microsoft on ilmoittanut, että 10-järjestelmää tuetaan vähintään vuoteen 2025 asti. Siitä eteenpäin tulevaisuus onkin hämärän peitossa. Jos kympin tuki jonakin päivänä loppuu, on uusimpaan versioon päivittäminen erittäin suositeltavaa ja käytännössä pakollista, jos kaikkia ominaisuuksia haluaa hyödyntää täysimääräisesti.

Kehitys ajaa kuluttajia 11-järjestelmän käyttäjiksi siinäkin mielessä, että uusimmissa tietokonemalleissa on jo 11 valmiiksi esiasennettuna. Käyttäjän pitäisi siis erikseen nähdä vaivaa vaihtaakseen vanhempaan järjestelmään. Siinä tapauksessa vanhemman version käyttämiseen pitäisi olla jokin erityinen perusteltu syy. Tavallisen peruskäyttäjän kannattaa yleensä pitäytyä esiasennetussa järjestelmässä ja päivittää sitä uusiin versioihin.

Windows 11 - oman laitteen yhteensopivuus

Jotta 11-version käyttäminen ylipäätään on mahdollista, oman laitteen on luonnollisesti täytettävä tietyt laitevaatimukset. Uusi järjestelmä asettaa vaatimuksia muun muassa tallennustilalle, RAM-muistille ja suorittimelle. Laitteen yhteensopivuuden voi selvittää kätevästi Windowsin Tietokoneen kuntotarkistus -sovelluksen avulla. Sovellus tarkastaa koneen automaattisesti ja ilmoittaa, jos uuden järjestelmän asentaminen ei syystä taikka toisesta onnistu.

Joitakin asennusongelmia voi korjata ja joitakin ei. Riippuu luonnollisesti ongelmasta, onko mitään tehtävissä. Asennus vaatii levytilaa, joten jos ongelmana on liian täysi muisti, voi tilaa vapauttaa poistamalla turhia ohjelmistoja ja siirtämällä tiedostoja pilvipalveluun tai ulkoiselle tallennuslaitteelle. Jos ongelma puolestaan on tietokoneen teknisissä ominaisuuksissa, on ainoa vaihtoehto vaihtaa tilalle parempia osia tai ostaa kokonaan uusi tietokone.

Jos oma tietokone on useita vuosia vanha, todennäköisyydet ovat valitettavasti sen puolella, ettei uusi järjestelmä toimi. Vaikka päivityksen saisikin tehtyä, vanha laite ei välttämättä jaksa pyörittää uutta vaativaa järjestelmää ja sen ohjelmistoja kovinkaan hyvin. Windows 11 päivitys saattaakin olla joillekin käyttäjille tilaisuus tehdä koko laitteiston inventaario – ostamalla nykyaikaiset laitteet pärjää taas vuosia!

10-järjestelmän ja viime vuosien aikana hankittujen laitteiden käyttäjien ei kannata kuitenkaan liikaa säikähtää laitevaatimuksia. Ongelmia kohtaavat lähtökohtaisesti ne, joilla tietokone todellakin on iäkäs, esimerkiksi yli 10 vuotta vanha. Suurin osa tietokoneen käyttäjistä käyttää huomattavasti uudempaa laitetta, joten suuria yhteensopivuusongelmia ei useimmille kuitenkaan ole odotettavissa.

Windows 11 - hyvät ja huonot puolet

Windows 11 -järjestelmän ehdoton hyvä puoli on, että se edustaa kehittyneintä Windows-teknologiaa. Jos käyttäjänä haluaa pysytellä kehityksen aallonharjalla ja käyttää uusimpia ominaisuuksia, on uuden järjestelmän asentaminen luonnollisesti kannattavaa.

Toinen merkittävä hyvä puoli on järjestelmän ilmaisuus. Koska järjestelmän asentamisesta ei toistaiseksi tarvitse maksaa, ei kynnys sen hankkimiseen ole kovinkaan korkea. Toki on epävarmaa, kuinka kauan tämä päivitys on tarjolla ilmaiseksi. On siis mahdollista, että jossakin vaiheessa 11-versio muuttuu maksulliseksi myös 10-version käyttäjille. Jos 11:n aikoo joka tapauksessa hankkia, kannattaa se tehdä

Uuden järjestelmän eittämättä huono puoli on sen laitevaatimukset. Ne ovat jossakin määrin tiukemmat kuin 10-version vaatimukset, joten on mahdollista, ettei omalle tietokoneelle edes voi asentaa 11-versiota. Tietysti on muistettava, että kehitys kehittyy huimaa tahtia, ja on luonnollista, että hieman vanhemmat laitteet eivät vain enää vastaa nykypäivän vaatimuksia.

Uuden käyttöjärjestelmän julkaiseminen on harvoin täysin ongelmatonta, joten kaikenlaisia pikku vikoja voi esiintyä. Niitä toki korjataan aikanaan, joten mahdollisiin lastentauteihin kannattaa suhtautua kärsivällisesti.

Pelaamisen kannalta Windows 11 ei ainakaan alkuvaiheessa ole ollut merkittävästi parempi kuin edeltäjänsäkään. Pelkästään pelaamisen takia ei uutta järjestelmää ole ollut kannattavaa asentaa. Tilanne voi kuitenkin muuttua pidemmällä aikavälillä: tulevaisuudessa pelejä kehitetään nimenomaan 11-versioon soveltuviksi, joten on hyvinkin mahdollista, että jatkossa järjestelmän ominaisuuksista saadaan enemmän irti.

Lataa vain virallisesta lähteestä

Windows 11 on syytä ladata vain virallisesta Microsoft-lähteestä. Jos asennuksen tekee järjestelmän omalla päivitystyökalulla, ei epäonnistumisen vaaraa ole. Jos automaattinen päivitys ei onnistu ja päivitys on ladattava manuaalisesti, on lataus tärkeää tehdä nimenomaan Microsoftin omilta verkkosivuilta.

Internetissä on runsaasti erilaisia epävirallisia lataussivustoja, jotka saattavat mainostaa myös Windows 11 -järjestelmien latausmahdollisuutta. Tällaisilta sivustoilta ei kannata ladata mitään, sillä koska kyseessä ei ole virallinen lähde, käyttäjä ei koskaan tiedä varmasti mitä on oikeastaan lataamassa.

Windows 11

Vinkkejä aloitteleville tietokoneen käyttäjille

Kaikki eivät suinkaan ole diginatiiveja, eivätkä kaikki ymmärrä tietokoneiden monimutkaista sanastoa tai osaa tutkia järjestelmän asetuksia. Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen, sillä päivitykset ovat pitkälle automatisoituja. Näin ollen päivittäminen ei loppujen lopuksi ole hankalaa hieman kokemattomammallekaan tietokoneen käyttäjälle.

Kaikenlaisia päivityksiä tulee usein, joten ne ovat tietokoneen käyttäjälle arkipäivää. Monilla saattaa olla tapana asentaa kaikki päivitykset sen kummemmin asiaa miettimättä. Kuitenkin kun kokonaista uutta järjestelmää lähtee asentamaan, on luonnollisesti syytä tietää, mitä on asentamassa. Kannattaa siis jo etukäteen tutustua uuteen käyttöjärjestelmään, jotta asennuksen jälkeen ei tulisi ikäviä yllätyksiä. Sivustomme auttaa myös 11-versioon tutustumisessa!

Jos laite on yhteensopiva ja automatiikka toimii kuten pitääkin, ei asennukseen tarvita kuin muutama klikkaus. Vaikka itse olisikin kokematon tietokoneen käyttäjä, ei järjestelmän asentamista pidä pelätä! Vanhaan verrattuna uusi järjestelmä toki näyttää erilaiselta ja toiminnot ovat hieman erilaisia ja ne voivat sijaita hieman eri paikoissa. Windows 11 ei kuitenkaan ole loppujen lopuksi monimutkainen järjestelmä, joten pienellä opettelulla senkin käyttäminen alkaa sujua mallikkaasti.

Usein kysytyt kysymykset

Kyseessä on Microsoftin uusi Windows-järjestelmä, jota tarjotaan ilmaisena päivityksenä kaikille 10-version käyttäjille.
Riippuu täysin käyttäjästä. Jos uuden version ominaisuudet, kuten Android-yhteensopivuus, ovat itselle hyödyllisiä, kannattaa päivittäminen ehdottomasti.
Kyllä, päivitys on toistaiseksi ilmainen Windows 10 -järjestelmän käyttäjille. Tilanne voi toki muuttua tulevaisuudessa, joten päivitys kannattaa luonnollisesti vielä, kun sen saa maksutta.
Tietokoneelle kannattaa hankkia Tietokoneen kuntotarkistus -niminen sovellus. Se kertoo, onko oma tietokone yhteensopiva uuden järjestelmän kanssa.