Siirry suoraan sisältöön

Windows 11

Sisällysluettelo

Windows 11 -järjestelmä julkaistiin aikanaan ajatuksella, että se olisi viimeinen uusi järjestelmä. Tarkoituksena oli, että järjestelmä pysyisi sinänsä samana, mutta siihen tuotaisiin säännöllisesti päivityksiä. Tämä filosofia kuitenkin muuttui marraskuussa 2021, kun Windows 11 näki päivänvalon. On näin ollen luonnollista, että uuden järjestelmän julkaisu tuntuu joidenkin käyttäjien mielestä hämmentävältä. Tässä artikkelissa pureudutaan siihen, mikä Windows 11 ylipäätään on ja mitä se tarkoittaa tavallisen Windows 10 -käyttäjän kannalta.

Windows 11 - uusi käyttöjärjestelmä

Kuten nimikin jo vihjaa, Windows 11 on 10-versiota seuraava käyttöjärjestelmä. Uusi järjestelmä luonnollisesti tietää uusia ominaisuuksia ja uutta käyttöliittymää. Mullistava muutos ei kuitenkaan ole, sillä kyseessä on päivitys, jonka voi tehdä helposti olemassa olevan 10-järjestelmän päälle menettämättä tallennettuja tietojaan. Useimmat ohjelmatkin toimivat moitteetta myös uudessa versiossa varsinkin nyt, kun 11 on jo ehtinyt olla olemassa jonkin aikaa ja ohjelmistokehittäjillä on ollut aikaa optimoida tuotteensa 11:n vaatimuksiin.

Mitä Windows 11 sisältää?

Ero, jonka uuden järjestelmän hankkineet huomaavat ensimmäisenä, on uusi ulkoasu. Paitsi että väritys on erilainen, myös käynnistysvalikko ja tehtäväpalkki ovat kokeneet muutoksia. Esimerkiksi tehtäväpalkin sovellukset sijaitsevat oletuksena keskellä palkkia vasemman reunan sijaan. Erilaisten ikkunoiden reunat ovat uudessa järjestelmässä pyöreitä.

Yksi Windows 11 -järjestelmän tärkeimmistä eroista edeltäjiinsä on yhteensopivuus Android-sovellusten kanssa. Uudessa järjestelmässä on mukana monien käyttäjien toivoma mahdollisuus ladata ja käyttää Android-sovelluksia omalla tietokoneella.

Lisäksi uudessa järjestelmässä on tehty yleisiä parannuksia käytettävyyteen. Esimerkiksi virtuaalisten työpöytien käyttämisestä on tehty aiempaan helpompaa aiempaan versioon verrattuna. Kaikenlaisia pieniä parannuksia on siellä täällä: yhtenä yksityiskohtana mainittakoon mahdollisuus mykistää Teams-kokouksen mikrofoni suoraan tehtäväpalkin painiketta painamalla.

Pelaaminen on suosittu harrastus, ja joillekin jopa elinkeino, joten monia luonnollisesti kiinnostaa, miten Windows 11 soveltuu pelaamiseen. Uutta järjestelmää ja sen ominaisuuksia on kehitetty myös pelaajia silmällä pitäen, mikä on tietenkin hyvä uutinen. Kuitenkin joissakin uuden järjestelmän alkutaipaleella tehdyissä testeissä on havaittu, ettei 11-versio tarjoa parempaa suorituskykyä peleissä. Suorituskyky on tietyillä alueilla ollut varsin samanlaista kuin 10-versiossakin.

Miten Windows 11 hankitaan?

Käyttäjien kannalta hyvä uutinen on, että Windows 11 on toistaiseksi ilmainen päivitys. Toki tässä kohtaa on huomautettava, että se on ilmainen edeltävää versiota eli Windows 10 -järjestelmää käyttäville. Toki myös vanhempienkin järjestelmien käyttäjien on mahdollista tehdä päivitys ilmaiseksi, mutta vaivannäköä vaaditaan enemmän.

Jos omalla tietokoneella on Windows 10, järjestelmä todennäköisesti ilmoittaa automaattisesti mahdollisuudesta asentaa uusi 11-versio. Tällaisessa tilanteessa käyttäjän ei tarvitse kuin hyväksyä päivitys, seurata ruudulla näkyviä ohjeita ja antaa automaattisen ohjelmiston tehdä tehtävänsä.

Jos päivitystä ei ehdoteta automaattisesti, sen voi myös yrittää käynnistää itse. Silloin on mentävä järjestelmän päivitysasetuksiin eli Windows Update -välilehdelle. Tällä sivulla klikataan tarkista päivitykset -painiketta ja valitaan 11-versioon päivitys manuaalisesti.

Mitä Windows 11 sisältää?

Erilaiset Windows 11 -versiot ja niiden hinnat

Jos kotikoneelta löytyy 10-versio, on uuden kotikäyttöön tarkoitetun 11-version asentaminen tunnetusti täysin ilmaista. Jos järjestelmän hankkii jollakin muulla tavoin tai siitä haluaa edistyneemmän version, on siitä kuitenkin varauduttava maksamaan. Kotikäyttäjä voi joutua ostamaan järjestelmän esimerkiksi silloin, kun sitä on asentamassa täysin tyhjälle tietokoneelle, jolla ei entuudestaan ole mitään järjestelmää.

Windows 11 Home on suunnattu tietokoneen kotikäyttäjille. Siinä on kaikki järjestelmän perusominaisuudet, ja se sopii kaikille käyttäjille. Erikseen ostettuna sen hinta on päälle 100 €, jopa noin 150 €.

Ammattikäyttäjille suunnattu versio kantaa nimeä Windows 11 Pro. Se sisältää kaikki samat perustoiminnot kuin kotiversiokin, mutta siinä on lisäksi monia yrityksen sisäistä tietoliikennettä sujuvoittavia ominaisuuksia. Pro-versiossa on esimerkiksi edistyneempiä tietoturvaominaisuuksia sekä ryhmäkäytäntöominaisuuksia, jotka helpottavat useiden käyttäjätilien ja yhteisten laitteiden hallintaa. Pro-version hinta on noin 200 €.

Jos taas tarvitsee pelkän tuoteavaimen eikä kokonaista järjestelmää, pääsee halvemmalla. Tuoteavaimen eli käyttöoikeuden järjestelmään saa noin parilla kympillä melkeinpä versiosta riippumatta.

Onko uusi järjestelmä pakko hankkia?

Tällä hetkellä päivitys on valinnainen. Sitä ei siis ole pakkoa asentaa, jos haluaa vielä jatkaa 10-version käyttäjänä. Tulevaisuuden tilannetta on kuitenkin vaikeaa ennustaa. Kaikkien aiempien Windows-järjestelmien elinkaaret ovat olleet rajallisia, joten on hyvinkin mahdollista, että myös 10-version tuki loppuu joskus. Microsoft on ilmoittanut, että 10-järjestelmää tuetaan vähintään vuoteen 2025 asti. Siitä eteenpäin tulevaisuus onkin hämärän peitossa. Jos kympin tuki jonakin päivänä loppuu, on uusimpaan versioon päivittäminen erittäin suositeltavaa ja käytännössä pakollista, jos kaikkia ominaisuuksia haluaa hyödyntää täysimääräisesti.

Kehitys ajaa kuluttajia 11-järjestelmän käyttäjiksi siinäkin mielessä, että uusimmissa tietokonemalleissa on jo 11 valmiiksi esiasennettuna. Käyttäjän pitäisi siis erikseen nähdä vaivaa vaihtaakseen vanhempaan järjestelmään. Siinä tapauksessa vanhemman version käyttämiseen pitäisi olla jokin erityinen perusteltu syy. Tavallisen peruskäyttäjän kannattaa yleensä pitäytyä esiasennetussa järjestelmässä ja päivittää sitä uusiin versioihin.

Windows 11 - oman laitteen yhteensopivuus

Jotta 11-version käyttäminen ylipäätään on mahdollista, oman laitteen on luonnollisesti täytettävä tietyt laitevaatimukset. Uusi järjestelmä asettaa vaatimuksia muun muassa tallennustilalle, RAM-muistille ja suorittimelle. Laitteen yhteensopivuuden voi selvittää kätevästi Windowsin Tietokoneen kuntotarkistus -sovelluksen avulla. Sovellus tarkastaa koneen automaattisesti ja ilmoittaa, jos uuden järjestelmän asentaminen ei syystä taikka toisesta onnistu.

Joitakin asennusongelmia voi korjata ja joitakin ei. Riippuu luonnollisesti ongelmasta, onko mitään tehtävissä. Asennus vaatii levytilaa, joten jos ongelmana on liian täysi muisti, voi tilaa vapauttaa poistamalla turhia ohjelmistoja ja siirtämällä tiedostoja pilvipalveluun tai ulkoiselle tallennuslaitteelle. Jos ongelma puolestaan on tietokoneen teknisissä ominaisuuksissa, on ainoa vaihtoehto vaihtaa tilalle parempia osia tai ostaa kokonaan uusi tietokone.

Jos oma tietokone on useita vuosia vanha, todennäköisyydet ovat valitettavasti sen puolella, ettei uusi järjestelmä toimi. Vaikka päivityksen saisikin tehtyä, vanha laite ei välttämättä jaksa pyörittää uutta vaativaa järjestelmää ja sen ohjelmistoja kovinkaan hyvin. Windows 11 päivitys saattaakin olla joillekin käyttäjille tilaisuus tehdä koko laitteiston inventaario – ostamalla nykyaikaiset laitteet pärjää taas vuosia!

10-järjestelmän ja viime vuosien aikana hankittujen laitteiden käyttäjien ei kannata kuitenkaan liikaa säikähtää laitevaatimuksia. Ongelmia kohtaavat lähtökohtaisesti ne, joilla tietokone todellakin on iäkäs, esimerkiksi yli 10 vuotta vanha. Suurin osa tietokoneen käyttäjistä käyttää huomattavasti uudempaa laitetta, joten suuria yhteensopivuusongelmia ei useimmille kuitenkaan ole odotettavissa.

Windows 11 - hyvät ja huonot puolet

Windows 11 -järjestelmän ehdoton hyvä puoli on, että se edustaa kehittyneintä Windows-teknologiaa. Jos käyttäjänä haluaa pysytellä kehityksen aallonharjalla ja käyttää uusimpia ominaisuuksia, on uuden järjestelmän asentaminen luonnollisesti kannattavaa.

Toinen merkittävä hyvä puoli on järjestelmän ilmaisuus. Koska järjestelmän asentamisesta ei toistaiseksi tarvitse maksaa, ei kynnys sen hankkimiseen ole kovinkaan korkea. Toki on epävarmaa, kuinka kauan tämä päivitys on tarjolla ilmaiseksi. On siis mahdollista, että jossakin vaiheessa 11-versio muuttuu maksulliseksi myös 10-version käyttäjille. Jos 11:n aikoo joka tapauksessa hankkia, kannattaa se tehdä

Uuden järjestelmän eittämättä huono puoli on sen laitevaatimukset. Ne ovat jossakin määrin tiukemmat kuin 10-version vaatimukset, joten on mahdollista, ettei omalle tietokoneelle edes voi asentaa 11-versiota. Tietysti on muistettava, että kehitys kehittyy huimaa tahtia, ja on luonnollista, että hieman vanhemmat laitteet eivät vain enää vastaa nykypäivän vaatimuksia.

Uuden käyttöjärjestelmän julkaiseminen on harvoin täysin ongelmatonta, joten kaikenlaisia pikku vikoja voi esiintyä. Niitä toki korjataan aikanaan, joten mahdollisiin lastentauteihin kannattaa suhtautua kärsivällisesti.

Pelaamisen kannalta Windows 11 ei ainakaan alkuvaiheessa ole ollut merkittävästi parempi kuin edeltäjänsäkään. Pelkästään pelaamisen takia ei uutta järjestelmää ole ollut kannattavaa asentaa. Tilanne voi kuitenkin muuttua pidemmällä aikavälillä: tulevaisuudessa pelejä kehitetään nimenomaan 11-versioon soveltuviksi, joten on hyvinkin mahdollista, että jatkossa järjestelmän ominaisuuksista saadaan enemmän irti.

Lataa vain virallisesta lähteestä

Windows 11 on syytä ladata vain virallisesta Microsoft-lähteestä. Jos asennuksen tekee järjestelmän omalla päivitystyökalulla, ei epäonnistumisen vaaraa ole. Jos automaattinen päivitys ei onnistu ja päivitys on ladattava manuaalisesti, on lataus tärkeää tehdä nimenomaan Microsoftin omilta verkkosivuilta.

Internetissä on runsaasti erilaisia epävirallisia lataussivustoja, jotka saattavat mainostaa myös Windows 11 -järjestelmien latausmahdollisuutta. Tällaisilta sivustoilta ei kannata ladata mitään, sillä koska kyseessä ei ole virallinen lähde, käyttäjä ei koskaan tiedä varmasti mitä on oikeastaan lataamassa.

Windows 11

Vinkkejä aloitteleville tietokoneen käyttäjille

Kaikki eivät suinkaan ole diginatiiveja, eivätkä kaikki ymmärrä tietokoneiden monimutkaista sanastoa tai osaa tutkia järjestelmän asetuksia. Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen, sillä päivitykset ovat pitkälle automatisoituja. Näin ollen päivittäminen ei loppujen lopuksi ole hankalaa hieman kokemattomammallekaan tietokoneen käyttäjälle.

Kaikenlaisia päivityksiä tulee usein, joten ne ovat tietokoneen käyttäjälle arkipäivää. Monilla saattaa olla tapana asentaa kaikki päivitykset sen kummemmin asiaa miettimättä. Kuitenkin kun kokonaista uutta järjestelmää lähtee asentamaan, on luonnollisesti syytä tietää, mitä on asentamassa. Kannattaa siis jo etukäteen tutustua uuteen käyttöjärjestelmään, jotta asennuksen jälkeen ei tulisi ikäviä yllätyksiä. Sivustomme auttaa myös 11-versioon tutustumisessa!

Jos laite on yhteensopiva ja automatiikka toimii kuten pitääkin, ei asennukseen tarvita kuin muutama klikkaus. Vaikka itse olisikin kokematon tietokoneen käyttäjä, ei järjestelmän asentamista pidä pelätä! Vanhaan verrattuna uusi järjestelmä toki näyttää erilaiselta ja toiminnot ovat hieman erilaisia ja ne voivat sijaita hieman eri paikoissa. Windows 11 ei kuitenkaan ole loppujen lopuksi monimutkainen järjestelmä, joten pienellä opettelulla senkin käyttäminen alkaa sujua mallikkaasti.

Milloin Windows 11 julkaistiin?

Windows 11 -käyttöjärjestelmän julkaisu oli odotettu tapahtuma, ja vihdoin lokakuun 5. päivänä vuonna 2021 Microsoft vastasi näihin odotuksiin virallisella julkaisulla. Tämä päivämäärä merkitsi tärkeää virstanpylvästä Microsoftin käyttöjärjestelmien historiassa, sillä Windows 11 toi mukanaan joukon uusia ominaisuuksia ja muutoksia.

Miten ladata Windows 11?

Windows 11:n lataaminen tietokoneelle on suhteellisen vaivatonta. Yksinkertaisin tapa on päivittää tietokoneen jo olemassa oleva Windows 10:n käyttöjärjestelmä, jos tietokoneen ominaisuudet täyttävät Windows 11:n laitteistovaatimukset. Microsoft tarjoaa päivityksen Windows 10 -käyttäjille Windows Update -sovelluksen avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun ei tarvitse etsiä erillistä asennustiedostoa, vaan päivitysprosessi käynnistyy automaattisesti, kun uusi käyttöjärjestelmä on saatavilla laitteelle. Uuden päivityksen saatavuus vaihtelee riippuen tietokoneen iästä, käyttöjärjestelmän versiosta ja siitä, täyttyvätkö laitteistovaatimukset.

Windows 11 ilmainen päivitys

Saat Windows 11:n päivityksen ilmaiseksi, jos omalla koneellasi on jo ennestään Windows 10:n käyttöjärjestelmä. Jos sinulla on mikä tahansa muu vanhempi Windows käyttöjärjestelmä, myös sen voi päivittää Windows 11:een ilmaiseksi. Tämä päivitys ei kuitenkaan suju ihan yhä helposti. Lisäksi, vaikka päivitys on ilmainen, Windows 11 vaatii esimerkiksi TPM 2.0 -tuen ja tietyntyyppisten prosessorien käyttöä. Päivityksen voi tehdä vain, jos edellä mainitut vaatimukset ovat kunnossa.

Lataa Windows 11 ilmaiseksi suoraan Microsoft -sivustolta

Päivitysprosessi on yleensä automaattinen ja Windows ilmoittaa, kun päivitys Windows 11:een on saatavilla laitteellesi. Päivitysprosessin aikana sinua saatetaan pyytää hyväksymään lisenssiehdot ja käynnistämään asennus. Jos et ole saanut ilmoitusta päivityksen saatavuudesta, voit milloin tahansa tarkistaa päivityksen manuaalisten asetusten kautta. Avaa päivitys-asetukset valitsemalla ”Aloitus” > ”Asetukset” > ”Päivittäminen ja suojaus” > ”Windows Update”. Sieltä voit tarkistaa päivitysten saatavuuden ja mahdollisesti käynnistää päivityksen.

Windows 11 aktivointi

Jos Windows ei ole aktivoitunut automaattisesti, voit aktivoida sen manuaalisesti menemällä ”Asetukset” > ”Päivittäminen ja suojaus” > ”Aktivointi”. Sieltä löydät vaihtoehdon aktivoida Windows ja sitten voit seurata ohjeita aktivointiprosessin suorittamiseksi.

Aktivointi edellyttää usein tuotetunnusta eli avainta, joka vahvistaa Windows-käyttöjärjestelmän aitouden. Tuotetunnus voi olla mukana laitteen mukana toimitetussa materiaalissa tai sitten se voi olla tallennettuna digitaalisesti Microsoft-tilillesi, jos olet viimeksi aktivoinut Windowsin kyseisellä tilillä.

Windowsin varmuuskopiointi

Windows 11 -päivityksen yhteydessä kannattaa tehdä varmuuskopiointi, sillä se suojaa tietojasi mahdollisilta menetyksiltä päivityksen aikana. Ennen kuin suoritat päivityksen Windows 10:stä Windows 11:een, on suositeltavaa varmuuskopioida kaikki tärkeät tiedostot ja kansiot, jotta varmistat, että ne eivät katoa päivittämisen aikana.

Voit varmuuskopioida tiedot useilla tavoilla. Voit käyttää Windowsin sisäistä tiedostojen varmuuskopiointityökalua, joka mahdollistaa nopeasti tiettyjen tiedostojen ja kansioiden varmuuskopioinnin ulkoiselle kiintolevylle tai pilvitallennustilaan. Lisäksi voit harkita koko järjestelmän varmuuskopiointia luomalla kuvan nykyisestä Windows 10 -järjestelmästäsi ennen päivitystä.

Onko Windows paras käyttöjärjestelmä pelaamiseen?

Tutustu Windows 11:n ominaisuuksiin

Windows 11 on Microsoftin kehittämä käyttöjärjestelmä. Se on suunniteltu tuomaan käyttäjille moderni ja tehokas kokemus, joka vastaa nykypäivän teknologian ja digitaalisen vuorovaikutuksen vaatimuksiin. Tässä käyttöjärjestelmässä korostuu myös käyttäjäystävällisyys.

Sen keskeisiin ominaisuuksiin kuuluu erityisesti intuitiivinen käyttöliittymä, joka on suunniteltu olemaan selkeä ja helppokäyttöinen. Tämä tarkoittaa, että käyttäjät voivat helpommin navigoida eri toimintojen välillä, järjestellä sovelluksia ja tiedostoja tehokkaammin, ja päästä nopeammin tarvitsemiinsa resursseihin. Käyttöliittymän suunnittelussa on otettu huomioon myös esteettiset näkökohdat, jotka tekevät käyttökokemuksesta miellyttävämmän.

Lisäksi Windows 11:n parannettu moniajotuki mahdollistaa käyttäjille sujuvamman ja joustavamman työskentelyn useiden sovellusten ja tehtävien parissa yhtä aikaa. Tämä tarkoittaa, että käyttäjät voivat jakaa näytön eri sovellusten välillä, käyttää virtuaalisia työpöytiä ja hallita tehtäviä tehokkaammin. Tämä on erityisen hyödyllistä niille, jotka työskentelevät suurten tietomäärien parissa tai joiden tarvitsee nopeasti vaihtaa eri työtehtävien välillä.

Windows 11 integroituu myös saumattomasti Microsoftin pilvipalveluihin, kuten Microsoft 365:een ja OneDriveen, tarjoten käyttäjille pääsyn tiedostoihinsa ja sovelluksiinsa missä tahansa. Tämä pilvipohjainen lähestymistapa mahdollistaa tiedostojen synkronoinnin eri laitteiden välillä ja tarjoaa joustavuutta työskennellä etänä.

asenna windows 10 omalle tietokoneelle

Ymmärrä Windows 11:n eri versiot ja niiden hinnat

Windows 11 on saatavilla useina eri versioina, jotka on räätälöity vastaamaan erilaisten käyttäjäryhmien tarpeisiin ja vaatimuksiin. Käyttöjärjestelmän perusversio, Windows 11 Home, on suunniteltu yleiskäyttöön ja sopii erinomaisesti kotikäyttäjille, jotka tarvitsevat luotettavan, turvallisen ja helppokäyttöisen järjestelmän perustoimintoihin, kuten selailuun, asiakirjojen käsittelyyn ja viihteeseen.

Windows 11 Pro on astetta edistyneempi versio, joka sisältää kaikki Home-version ominaisuudet lisättynä useilla yrityskäyttöön suunnatuilla toiminnoilla. Näitä ovat esimerkiksi kehittyneet suojausominaisuudet, etähallintatyökalut ja parempi tuki yritysverkoille. Tämä versio on suunnattu erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille, jotka tarvitsevat lisäominaisuuksia tietoturvan, hallinnan ja tuottavuuden parantamiseen.

Erityisesti koulutussektorille suunnattu Windows 11 Education on varustettu ominaisuuksilla, jotka tukevat oppimisympäristöjä. Se tarjoaa opettajille ja oppilaitoksille työkalut digitaalisen oppimisen edistämiseen, ja lisäksi parempaa tietoturvaa ja hallinnan helppoutta. Yrityskäyttöön suunnattu Windows 11 Enterprise on taas kaikkein monipuolisin versio, joka sisältää kaikki Pro-version ominaisuudet ja lisäksi laajennetut hallinta- ja suojausominaisuudet suurille organisaatioille. Tämä versio on suunniteltu vastaamaan suuryritysten vaativiin IT-vaatimuksiin.

Windows 11:een päivittämisen hyvät ja huonot puolet

Kun päivität koneesi Windows 11 -järjestelmään, siihen liittyy sekä hyviä että huonoja puolia.

Hyvät puolet

  • Parannettu käyttöliittymä. Windows 11 tarjoaa uuden, modernimman käyttöliittymän, joka on suunniteltu olemaan intuitiivisempi ja käyttäjäystävällisempi. Tämä sisältää uudelleen suunnitellun Start-valikon, hienovaraisempia animaatioita ja selkeämmän ulkoasun.

  • Parempi suorituskyky. Windows 11 on optimoitu suorituskyvyltään, mikä tarkoittaa nopeampaa käynnistystä, sulavampaa moniajoa ja yleisesti parempaa tehokkuutta, erityisesti uusimmissa laitteissa.

  • Uusia ominaisuuksia. Windows 11 sisältää useita uusia ominaisuuksia, kuten paremman virtuaalisten työpöytien hallinnan, integroidun Microsoft Teams -chatin ja uudistetut peliominaisuudet, jotka hyödyntävät tehokkaampia grafiikkaprosessoreita.

  • Parannettu turvallisuus. Uudessa käyttöjärjestelmässä on entistä paremmat tietoturvatoimet, kuten vaatimus TPM 2.0 -turvasirulle, mikä auttaa suojautumaan tietoturvariskeiltä.

Opas optimaalisen videopelikoneen rakentamiseen

Huonot puolet

  • Yhteensopivuusongelmat. Joillakin vanhemmilla laitteilla ei ole tarvittavia laitteistovaatimuksia Windows 11:lle, mikä voi estää päivityksen. Tämä voi olla merkittävä haitta niille, joilla ei ole varaa tai halua päivittää laitteistoaan.

  • Ohjelmistojen yhteensopivuus. Tietyt vanhemmat sovellukset ja ohjelmat eivät välttämättä toimi oikein tai vaativat päivityksiä toimiakseen Windows 11:ssä, mikä voi aiheuttaa häiriöitä ja lisäkustannuksia.

  • Oppimiskäyrä. Vaikka käyttöliittymä on modernisoitu, se voi vaatia totuttelua joiltakin käyttäjiltä, erityisesti niiltä, jotka ovat tottuneet vanhempiin Windows-versioihin.

  • Mahdolliset alkuvaiheen ongelmat. Kuten kaikissa uusissa käyttöjärjestelmissä, Windows 11:ssä voi olla alkuvaiheen bugeja ja ongelmia, jotka vaativat korjauksia ja päivityksiä.

Mille laitteille ohjelmiston voi ladata

Windows 11 on suunniteltu toimimaan monenlaisten laitteiden kanssa. Yleisesti Windows 11 on tarkoitettu kannettaviin tietokoneisiin, pöytätietokoneisiin, 2-in-1 -laitteisiin ja joissakin tapauksissa myös tietyille tablet-laitteille. Prosessorin tyyppi, muisti, tallennustila ja tietoturvatekijät voivat kuitenkin vaihdella laitekohtaisesti, ja Windows 11:n käyttäminen vaatii, että laite täyttää tietyt kriteerit. Ennen päivitystä lue ja tarkista Microsoftin virallisilta verkkosivuilta oman laitteistosi yhteensopivuus.

Onko laitteesi valmis Windows 11:lle?

Windows 11:n käyttöönottoon liittyvät laitteistovaatimukset ovat olennainen osa sen varmistamista, että käyttöjärjestelmä toimii tehokkaasti ja turvallisesti. Microsoft on asettanut nämä vaatimukset tarjotakseen käyttäjille parhaan mahdollisen kokemuksen ja varmistaakseen, että järjestelmä on yhteensopiva nykyaikaisten tietoturvastandardien kanssa.

Tärkein vaatimus on prosessorityyppi. Windows 11 vaatii yhteensopivan 64-bittisen prosessorin, joka on suhteellisen uusi ja tarjoaa riittävää suorituskykykä käyttöjärjestelmän sujuvaan pyörittämiseen. Tämä tarkoittaa, että vanhemmat prosessorit eivät välttämättä ole yhteensopivia, mikä voi rajoittaa Windows 11:n käyttöönottoa tietyillä vanhemmilla laitteilla.

Riittävä määrä muistia on myös kriittinen asia, sillä se vaikuttaa suoraan siihen, kuinka sujuvasti käyttöjärjestelmä ja sovellukset toimivat. Windows 11 vaatii vähintään 4 gigatavua RAM-muistia, mutta sujuvampaan käyttökokemukseen suositellaan 8 gigatavua tai enemmän. Tallennustilaa vaaditaan myös riittävästi, sillä Windows 11:n asentaminen ja päivittäminen vaativat tietyn määrän vapaata tilaa. Vähintään 64 gigatavun tallennustila on suositeltava, jotta käyttöjärjestelmän lisäksi jää tilaa käyttäjän henkilökohtaisille tiedostoille ja sovelluksille.

Usein kysytyt kysymykset

Kyseessä on Microsoftin uusi Windows-järjestelmä, jota tarjotaan ilmaisena päivityksenä kaikille 10-version käyttäjille.
Riippuu täysin käyttäjästä. Jos uuden version ominaisuudet, kuten Android-yhteensopivuus, ovat itselle hyödyllisiä, kannattaa päivittäminen ehdottomasti.
Kyllä, päivitys on toistaiseksi ilmainen Windows 10 -järjestelmän käyttäjille. Tilanne voi toki muuttua tulevaisuudessa, joten päivitys kannattaa luonnollisesti vielä, kun sen saa maksutta.
Tietokoneelle kannattaa hankkia Tietokoneen kuntotarkistus -niminen sovellus. Se kertoo, onko oma tietokone yhteensopiva uuden järjestelmän kanssa.

Windows 11 tarjoaa useita uusia ominaisuuksia, kuten uudistetun Start-valikon, virtuaaliset työpöydät ja parannetun Snap Layouts -toiminnon ikkunoiden hallintaan. Lisäksi käyttöjärjestelmä tarjoaa paremman integraation Microsoftin ekosysteemiin, mukaan lukien Teams-integraation ja Xbox Game Pass -tuen.

Windows 11:n voi ladata Microsoftin verkkosivuilta, ja sen asentaminen on mahdollista suoraan Windows Update -palvelun kautta tai käyttämällä Media Creation Tool -työkalua. Asennusprosessi on suhteellisen suoraviivainen ja helppo, mutta varmuuskopiointia suositellaan ennen päivitystä.

Microsoft on tarjonnut ilmaisia päivityksiä Windows 11:een tietyille käyttäjille, jotka käyttävät aiempia Windows-versioita, kuten Windows 10:tä. Tämä päivitysvaihtoehto on kuitenkin riippuvainen laitteiston yhteensopivuudesta ja päivitystarjouksen voimassaoloajasta. Kannattaa tarkistaa Microsoftin viralliset tiedot ajankohtaisista päivitystarjouksista.

Windows 11 -ohjelmiston parhaat puolet

Windows 11:n yksi merkittävimmistä puolista on käyttöliittymän uudistus. Uudistettu tehtäväpalkki, paremmin keskitetty käynnistysvalikko ja uudet tehosteet tekevät sen, että uusi käyttökokemus on entistä saumattomampi ja miellyttävämpi.

Monet Windows 11:n parhaista puolista liittyvät sen tuottavuuteen ja moniajoon. Uudet ominaisuudet mahdollistavat useiden sovellusten helpon järjestelyn tietokoneesi näytöllä ja siirtymisen niiden välillä nopeasti. Hienoa on myös mahdollisuus luoda useita työpöytiä ja järjestää sovellukset ja tehtävät niiden välillä haluamallaan tavalla.

Windows 11:ssä on myös panostettu viihteeseen ja käyttäjäkokemuksen monipuolistamiseen. Uudet Xbox Game Pass -integraatiot ja DirectX 12 Ultimate tuovat pelaamiseen parempaa suorituskykyä ja enemmän pelejä. Lisäksi Microsoft Storen päivitys avaa oven laajemmalle sovellusvalikoimalle, mukaan lukien Android-sovellukset, jotka ovat nyt yhteensopivia Windows 11:n kanssa.

Turvallisuus on aina ollut tärkeä osa Windows-käyttöjärjestelmää, ja Windows 11 jatkaa tätä linjaa. Uudet turvallisuus- ja tukitoiminnot, kuten TPM 2.0 -tuen vaatimus, turvapäivitysten automatisointi ja parannettu suojattu tila vahvistavat käyttäjän tietoturvaa.