Siirry suoraan sisältöön

OneDrive arvostelu

Olemme kaikki halunneet työstää ryhmässä samaa tiedostoa samaan aikaan, eikö niin? Microsoft on lisännyt tämän toiminnon OneDriven (entinen SkyDrive) kautta. Jos esimerkiksi minä työstän PowerPoint-esitystä ja sinä siihen liittyvää markkinointisuunnitelmaa, voimme molemmat ladata asiakirjamme OneDriveen. Sitten voimme käyttää niitä mistä tahansa – tietokoneelta, tabletilta tai puhelimesta.

Windows-ohjelmistot: monipuolisuuden ytimessä

Miten OneDrive toimii

Näin se toimii: OneDrive seuraa Microsoft-tiliäsi. Jos sinulla on siis Outlook-sähköpostiosoite, sinulla on jo Microsoft-tili. Voit aloittaa OneDriven käytön OneDrive-sivustolla. Sinua pyydetään kirjautumaan sisään Microsoft-tililläsi. Sitten voit ladata tiedostoja tai luoda kansioita kaikille asiakirjoillesi.

Yksi OneDriven parhaista puolista on se, että voit jakaa sisältöä helposti toisen henkilön kanssa:

1) napsauta vasemmassa yläkulmassa ”+ Uusi” ja valitse sitten ”Kansio” Anna kansiolle nimi ja paina ”luo kansio”

2) Nyt sinulla on paikka, johon voit tallentaa kaikki kuvasi, videosi, GIF-kuvasi… mitä tahansa!

3) Tarvittaessa – anna käyttöoikeus tietyille henkilöille klikkaamalla heidän nimensä vieressä olevaa nuolta

4) Siitä lähtien kaikilla halutuilla on pääsy tiedostoon.

Jotta kaikki tiimisi jäsenet voivat käyttää OneDrivea, he tarvitsevat oman Microsoft-tilin. Tämä tarkoittaa, että kaikkien on rekisteröidyttävä Windows Live ID:ksi. Jokaisella, joka haluaa käyttää OneDrivea, on oltava oma Microsoft-tili. Jos heillä on jo Windows Live ID, he voivat käyttää sitä. Jos näin ei ole, heidän on luotava uusi tili Windows Live ID:llä.

Tiedostojen jakaminen OneDrivessa on helppoa.

1) Kirjaudu OneDrive-tilillesi

2) Vedä ja pudota kaikki tiedostot, jotka haluat jakaa, ”Shared”-kansioon

3) Valitse henkilö(t), jonka kanssa haluat jakaa (he saavat sähköposti-ilmoituksen, jossa on käyttöohjeet)

4) Kun jaettu tiedosto on jaetussa kansiossasi, valitse se ja napsauta ”Jaa” sähköpostitse tai yhteyden kautta riippuen siitä, kumpi menetelmä on kyseessä

Microsoft OneDriven vahvuudet

OneDriveen kuuluu paljon vahvuuksia, mutta myös joitakin heikkouksia verrattaessa kilpailijoihin. Käydään aluksi läpi vahvuuksia:

 • Pääsemme tiedostoihimme käsiksi mistä tahansa, missä on internetyhteys, olipa kyseessä tietokone, tabletti tai puhelin
 • OneDrive on integroitu useimpiin Microsoftin tuotteisiin. Voit esimerkiksi lisätä kuvia tai videoita suoraan OneDrive-tililtäsi PowerPoint-esityksiin
 • Tiedostojen jakaminen tiimin jäsenten kanssa on helppoa ja intuitiivista. Vedät ja pudotat ne vain jaettuun kansioon
 • Vaikka unohtaisit USB- tai kiintolevyn kotiin, asiakirjasi odottavat sinua puhelimessasi/pöydälläsi/kannettavassasi, kun palaat toimistolle
 • OneDriveen kirjautuvien laitteiden määrää ei ole rajoitettu – kunhan käytössäsi on

Heikkouksiin kuuluu nämä ominaisuudet:

 • Jos et tallenna tiedostojasi OneDriveen ennen niiden jakamista, niitä ei tallenneta vielä pilveen – joten ne eivät ole muiden käytettävissä. Sinun on palattava takaisin ja ladattava tiedoston uudet versiot, kun niitä on muokattu
 • Kaikilla ei ole Windows Live -tiliä

Kannattaako Microsoft OneDrive sitten ottaa käyttöön? OneDrive on ehdottomasti sen arvoinen, jos käytät Microsoftin tuotteita. Tiedostojen jakaminen muiden tiimisi jäsenten kanssa on helppoa, ja voit aina ladata uusia versioita tiedostosta, kun sitä on muokattu.

Mutta on olemassa parempia pilvitallennuspalveluja ihmisille, joita ei haittaa käyttää enemmän rahaa suuremmasta tallennustilasta – kuten Dropbox. Jos katsot OneDrivea vaihtoehtona Google Drivelle tai iCloudille, muista, että useimmat ominaisuudet ovat vain yritysasiakkaiden käytettävissä.

OneDrive vs. Dropbox

Kannattaako tiedosto tallentaa pilveen? Kyllä, jos sinun tarvitsee joskus käyttää sitä toisesta tietokoneesta tai laitteesta. Ennen kuin tallennat mitään, kysy itseltäsi, kannattaako pilvitallennukseen käyttää 10 euroa kuukaudessa. On olemassa parempia vaihtoehtoja – kuten Dropbox – mutta OneDrive on hyvä vaihtoehto.

Mikä on Dropbox? Dropbox on tiedostojen hosting-palvelu, jonka avulla käyttäjät voivat luoda tietokoneilleen erityisiä kansioita, jotka Dropbox synkronoi, jotta ne ovat käytettävissä muualla. Näissä kansioissa olevat tiedostot ovat muiden käytettävissä jaetuissa kansioissa (joita kutsutaan ”julkisiksi”) ja jopa verkossa (jos tilaat jonkin Dropboxin maksullisen paketin). Tiedostoja voi myös lähettää muille ihmisille suoraan sivuston kautta.

OneDrive on Microsoftin tarjoama pilvitallennuspalvelu, jonka avulla voit tallentaa kaikki tiedostosi yhteen paikkaan, jotta niihin pääsee käsiksi mistä tahansa, olipa kyseessä sitten puhelin, tabletti tai tietokone. Voit ladata käytännössä mitä tahansa tiedostotyyppiä ja käyttää niitä sitten verkossa tai sovelluksen avulla. Voit jopa jakaa kokonaisia kansioita muiden kanssa – vedä ja pudota ne vain ”Shared”-kansioon!

Google Drive vs. iCloud

Mikä on Google Drive? Google Drive on tiedostojen hosting-palvelu, jonka avulla voit tallentaa, katsella ja jakaa tiedostoja verkossa. Voit ladata valokuvia, videoita tai minkä tahansa tyyppisiä asiakirjoja ja käyttää niitä mistä tahansa, missä on internet-yhteys. Google Driven avulla voit myös luoda tekstinkäsittelyohjelman asiakirjoja (kuten Microsoft Word) ja esitysdioja (kuten Microsoft PowerPoint). Ja se on yhteensopiva useimpien puhelimien ja tablettien kanssa.

Kannattaako Google Drivea käyttää? Google Drivea kannattaa käyttää sekä yksityis- että yrityskäyttöön, mutta se ei ole yhtä käyttäjäystävällinen kuin OneDrive. Siinä on kuitenkin joitakin hienoja ominaisuuksia, kuten reaaliaikainen jakaminen.

Mikä on iCloud? iCloud on verkkotallennuspalvelu, joka varmuuskopioi tiedostosi pilveen, jotta voit käyttää niitä mistä tahansa, missä on internet-yhteys. Tiedostoja voi käyttää suoraan puhelimen tai tabletin sovellusten kautta tai tietokoneohjelman kautta. Sen avulla käyttäjät voivat myös jakaa valokuvia ja videoita julkisissa kansioissa ystävien, perheenjäsenten ja kollegoiden kanssa – samaan tapaan kuin Google Driven ”julkiset” kansiot. Kannattaako iCloudia käyttää? Kyllä – jos sinua ei haittaa maksaa lisää tallennustilasta!

iCloud on Applen maksuton tallennusjärjestelmä, joka toimitetaan Applen laitteiden – kuten iPhonen ja iPadin – sekä Mac-tietokoneiden mukana. Se tallentaa musiikkisi, sovelluksesi, valokuvasi ja asetuksesi, jotta ne pysyvät turvassa, jos laitteellesi tai laitteillesi tapahtuu jotain. Kaikkiin tietoihin pääsee käsiksi icloud.com-sivuston tai iPhonen/iPadin toisen sovelluksen kautta

Kumpi on parempi; iCloud vai OneDrive? OneDrive on paljon parempi kuin iCloud. Sitä käytetään laajemmin, ja siinä on paljon hienoja ominaisuuksia kaikille laitteille, ei vain Applen laitteille.

Kannattaako OneDrive ottaa käyttöön?

Onko OneDrive sen arvoinen? Kyllä, jos olet valmis maksamaan kuukausimaksun. Koska sillä on niin paljon etuja, se on ehdottomasti sen arvoinen! Voit helposti jakaa tiedostoja muiden tiimisi jäsenten kanssa. Tiedostojen uudet versiot ladataan, kun joku muu muokkaa niitä. Sinun ei tarvitse ostaa lisää tallennustilaa, jos 5 Gt:n tallennustila riittää.

Kannattaako Dropboxia käyttää? Jos etsit vaihtoehtoa Google Drivelle tai iCloudille, muista, että useimmat ominaisuudet ovat vain yritysasiakkaiden käytettävissä.

 • Onko OneDrive turvallinen? Kyllä, OneDrive on erittäin turvallinen. Tiedostot on salattu siirron aikana ja silloin, kun ne ovat levossa OneDrivessa.
 • Onko Google Drive turvallinen? Kyllä, Google Drive on myös erittäin turvallinen! Kaikki tiedostot salataan, kun ne lähetetään Googlen palvelimille ja kun ne ovat siellä levossa.
 • Entä iCloud – onko se turvallinen? Applen tietosuojasivusto privacytips.org nimesi iCloudin yhdeksi turvallisimmista pilvitallennuspalveluista.

OneDrive maksaa noin 5 euroa kuukaudessa 100 gigatavun tallennustilasta tai 10 euroa kuukaudessa rajattomasta tallennustilasta! Voit kuitenkin saada jopa 1 TB:n ilmaisen tallennustilan, jos sinulla on Office 365 -tilaus tai jos työskentelet koulutus- tai voittoa tavoittelemattomalla alalla. Moni käyttää OneDrivea Windows 10 -alustan kautta.

Mitä OneDrive tekee?  

OneDrive on Microsoftin luoma sovellus, joka tallentaa kaikki käyttäjän tiedostot pilvitallennustilaan. OneDrive-pilvitallennustilaan on mahdollista ladata kaikki tiedostot kuvista tekstitiedostoihin ja videoihin, ja se avulla on mahdollista käsitellä kaikkia tiedostoja ajasta ja paikasta riippumatta. Kun aikaisemmin tiedostot olivat yleensä laitteen muistissa, kovalevyllä tai serverillä, OneDrive säilyttää kaikki tiedostot ja kuvat yhdessä paikassa, jossa niitä on helppo niitä käsitellä ja jakaa. OneDrive mahdollistaa tiedostojen järjestämisen, lataamisen ja tallentamisen eri laitteisiin. 

OneDrive ei ole pelkkä tallennustila, vaan pilvitallennustilan lisäksi saat käyttöösi suuren määrän sovelluksia riippuen siitä, minkä tilauksen teet. Ilmaisversiossa saat käyttöösi 5 Gt-tallennustilaa ja Microsoft Word-tekstinkäsittelyohjelman, Microsoft Excelin ja Microsoft PowerPointin, joilla käsittelet helposti eri teksti- ja laskentakaavioita sekä esityksiä. OneDrive on yhteensopiva eri käyttöjärjestelmien ja laitteisen kanssa, ja voit ladata OneDriveen tiedostoja puhelimesta, tabletista että tietokoneesta.  

Hyödyt ja haitat 

OneDrive hyödyt 

 • Kaikki tiedostot samassa paikassa: tallentamalla tiedostot pilvitallennustilaan tarve ulkoisille kovalevyille, muistikortteille tai muistitikkuille poistuu 
 • Kaikki tiedostot käytössä laitteesta ja ajasta riippumatta. OneDrive toimii puhelimella, tabletilla, ja kannettavalla tietokoneella eri käyttöjärjestelmissä 
 • Paljon säilytystilaa kuville, tiedostoille, musiikille 
 • Tiedostojen nopea ja saumaton jakaminen reaaliajassa 
 • Vain yksi käyttäjätunnus ja salasana. Ei enää muita tunnuksia muihin tallennustiloihin 
 • Tilaukseen sisältyy kaikki yleisimmät Microsoftin sovellukset kuten Word, Excel, ja Powerpoint 
 • Tiedostojen automaattinen tallennus ja varmuuskopiointi. Virran katketessa tiedostot tallentuu siihen tilaan missä niitä viimeksi käytettiin 
 • Synkronointi sähköpostin kanssa: sähköpostin liitteet tallentuvat automaattisesti OneDrive-kansioon 
 • Synkronointi Windows 10 ja macOS-käyttöjärjestelmien kanssa suoraan tietokoneelta 
 • Mahdollista käyttää myös perheessä ja yrityksessä osana suurempaa ryhmää 
 • Microsoft-tuki auttaa ongelmatilanteissa 

OneDrive haitat 

 • Ilmainen 5 GB saakka – jos tarvitse enemmän tallennustilaa, on OneDrive maksullinen 
 • Vaatii Microsoft 365-sähköpostin 

Kirjautuminen OneDriveen

Kirjautuminen OneDriveen tapahtuu helposti Microsoft 365-tunnuksella, joka on sama kuin sähköpostiosoite. Kirjautuminen tapahtuu osoitteessa https://onedrive.live.com/login/. OneDrive-pilvitallennuspalvelun etuna on se, että käyttäjä tarvitsee vain yhden tunnuksen sähköpostille sekä pilvipalvelulle. Näin erillisiä tunnuksia ei tarvitse muistaa. 

OneDriveen on on pääsy myös omasta Microsoft365-sähköpostista, ja kirjautumalla sähköpostiin, käyttäjä kirjautuu samalla omaan OneDriveen.  

Kuinka paljon OneDrive maksaa?   

Microsoft 365 tarjoaa useita palvelupaketteja, jotka on räätälöity tallennustilatarpeen ja käytön mukaan. Microsoft 365 tarjoaa palvelupaketteja yksityiskäyttäjille, perheille sekä yrityksille. Kaikki riippuu lopulta siitä, kuinka paljon tallennustilaa käyttäjä tarvitsee.  

OneDriven ilmaisversio sisältää sähköpostin, 5 Gt tallennustilaa, ja Word, Excel ja PowerPoint-sovellusten käytön verkossa. Ilmaisversio soveltuu hyvin vapaa-ajan käyttöön kun käyttäjä tarvitsee tallennustilan vain omien tiedostojensa käsittelyyn. Jos kuitenkin haluaa enemmän tallennustilaa, sijoittamalla $19.99 usd vuodessa saa käyttöönsä 100 Gt tallennustilaa, mainoksettoman sähköpostin, ja enemmän sovelluksia Microsoft Excelin, Wordin ja PowerPointin lisäksi. Maksullisessa versiossa PowerPointia, Wordia ja Exceliä voi käyttää myös mobiilissa. Edelleen 69.99 usd vuodessa maksava Microsoft 365 Personal tarjoaa 1 teratavun tallennustilan, suuren määrän sovelluksia ja Microsoft Defender-viruksentorjunnan.  

Jos käyttäjiä on useita, OneDrive tarjoaa version perhekäyttöön. Perheversiossa samaa tallennutilaa voi käyttää jopa kuusi ihmistä. Hinta sisältää Microsoft Defender-viruksentorjuntaohjelman ja on 99.99 usd vuodessa.  

Yksityiskäytön lisäksi OneDrive on mahdollista ostaa myös yrityskäyttöön. Edullisin sopimus, 5 usd kuukaudessa, sisältää 1 teratavun tallennustilaa. Tästä päivitetty Business Basic, joka maksaa 6 usd kuukaudessa, tuo mukanaan laajan määrän sovelluksia verrattuna Basic-sopimukseen. Kallein yrityskäyttöön tarjoattava paketti 12.50 usd kuukaudessa tuo käyttäjille saman tallennustilan, mutta lisänä on mm. desktop-versiot sovelluksista, jolloin niitä voi käyttää omalta tietokoneelta.  

Miten OneDrive-synkronointi tapahtuu?

OneDrive synkronointi tapahtuu tietokoneella, jolloin kaikki tietokoneella käsiteltävät tiedostot synkronoituvat ja tallentuvat OneDrive-tallennustilaan. Windows 10 käyttöjärjestelmässä synkronointiappi on asennettu valmiina, mutta sovelluksen voi myös ladata vanhempiin Windows-järjestelmiin sekä Mac:eille Microsoftin sivuilta. 

Kun sovellus on asennettu, tulee painaa käynnistysvalikkoa ja hakea “OneDrive”. Tämän jälkeen kun OneDrive-kirjautumisikkuna tulee näkyviin, tulee käyttäjä syöttää käyttäjätunnuksensa ja salasanansa, ja viimeistelee latauksen. Tämän jälkeen kaikki tiedostot synkronoituvat automaattisesti OneDrive-pilvitallennustilaan.   

OneDrive:n ominaisuudet 

Riippuen palvelupaketista OneDrive tarjoaa tallennustilaa kaikille tiedostoille ja tiedostomuodoille. Tiedostot on helppo ladata tallennustilaan joko synkronoimalla omalta tietokoneelta tai yksittäin lataamalla eri laitteista. Lataaminen on helppo riippumatta siitä onko kyseessä tietokone, tabletti tai matkapuhelin, ja se tapahtuu käyttöliittymän yläreunasta “upload”-kohdasta. Lataaminen on vaivatonta myös eri käyttöjärjestelmistä. 

Omat tiedostot 

Omat tiedostot-näkymässä käyttäjä näkee kaikki lataamansa tiedostot. Tässä näkymässä kaikki tiedostot helppo järjestää tallennustilan sisällä esimerkiksi omiin kansioihinsa. Uusia kansioita voi perustaa sitä mukaan kuin tiedostoja lataa tallennustilaan. Uudet kansiot luodaan käyttöliittymän yläreunasta valikosta “New+”. Kansioita voi myös perustamisen jälkeen uudelleennimetä, järjestää uudelleen, jakaa ja tallentaa omille laitteille. Näkymää on lisäksi helppo muuttaa käyttöliittymän oikeasta reunasta, jolloin tiedostoja voi järjestää esimerkiksi nimen mukaan. Näin käyttöliittymä on helppo personoida mieleiseksi.  

Viimeisimmät 

Viimeisimmät näkymässä näkyy käyttäjän viimeksi lataamat tiedostot. Jos on vaikeaa muistaa mihin kansioon tiedosto on tallennettu, on se helppo löytää tästä valikosta. 

Kuvat 

OneDrive-pilvitallennustilaan ladatut kuvat löytyvät kuvat-kansiosta. Valokuvat on mahdollista sijoittaa omiin albumeihin esimerkiksi niiden sijainnin tai tyylin mukaan. Kuvien etsintää ja järjestämistä helpottaa OneDriven älykäs haku. Haku käyttää muun muassa valokuvien sijainteja löytääkseen valokuvia, kun käytät OneDrivea selaimessa tai laitteella. Kuvien koot on myös helppo tarkastaa klikkaamalla kuvan alareunassa symbolia, jonka sisällä on “’i”. Tämä kertoo esimerkiksi kuvan koon ja kuvanottopäivän. Kuvat on myös helppo järjestää suosikkeihin Tähti-symbolista.  

Jaetut 

Jaetut-valikossa on helppo nähdä omat jaetut tiedostot. Jaetut-kansioon sopii esimerkiksi jaetut työtiedostot ja perheen yhteiset kuvat. Tiedoston jakamisen voi lopettaa milloin tahansa ja poistaa tiedostot jaetut-kansiosta.  

Roskakori 

Roskakori-kansiossa näkyy kaikki poistetut tiedostot. Roskakorissa tiedostoja on helppo järjestää esimerkiksi poistopäivän mukaan.  

Sovellukset 

OneDrive on sidoksissa käyttäjän Microsoft365-tiliin ja se sisältää tallennustilan lisäksi sähköpostin sekä sovellukset. Sovellusten määrä riippuu palvelusopimuksesta. Ilmaisversiossa sisältää Microsoft word-tekstinkäsittelyohjelman, Excel-laskentaulukon sekä PowerPointin, jolla on mahdollista tuottaa esityksiä ja pienimuotoisia grafiikoita. Sovelluksiin on helppo päästä käsiksi päänäkymän vasemmasta yläkulmasta, josta käyttäjä näkee mitkä sovellukset hänelle on käytettävissä. Klikkaamalla sovellusta on sitä mahdollisuus käyttää selaimessa samalla tavalla kuin desktop-versiota.  

Onko tietosi turvassa OneDrivessä?  

OneDrive on suojattu monin eri tavoin erilaisia kyberuhkia vastaan. Ensiksi se käyttää 256-bit AES –suojausta, joka on maailmalla yleisesti käytetty ja hyväksytty salausstandardi. Edelleen Microsoft 365 käyttää virustentunnistusta skannatessaan tiedostoja, jotka käyttäjät lataavat OneDriveen. Suojaus sisältyy kaikkiin OneDrive-palvelut sisältäviin tilauksiin. Näiden lisäksi käyttäjä voi vahvistaa oman tilinsä turvallisuutta ottamalla käyttöön kaksivaiheisen todennuksen.  

Usein kysytyt kysymykset 

OneDrive tallennustilan haitat?  

Jos käyttäjä on tottunut käyttämään toista tallennustilaa, voi uuden käyttöliittymän omaksuminen olla hankalaa. OneDrive on kuitenkin miellyttävä ja helppokäyttöinen tallennustila, joka tarjoaa laajan määrän tuttuja sovelluksia kuten Word ja PowerPoint.  

Onko OneDrive yhtä hyvä kuin Google Drive? 

OneDrive on yhtä hyvä ellei parempi kuin Google Drive. Se tarjoaa laadukasta Microsoft-laatua, ja tutut sovellukset. 

Onko OneDrive edelleen ilmainen? 

OneDrive:stä on saatavana ilmaisversio.