Siirry suoraan sisältöön

Windows 11 päivitys

Sisällysluettelo

Windows 11 -järjestelmän käyttäjät ovat huomanneet, että tarjolla on uusi päivitys. 10-version käyttäjien on mahdollista päivittää järjestelmänsä 11-versioon helposti parilla klikkauksella. Kympin piti alun perin olla viimeinen Microsoftin julkaisema käyttöjärjestelmä, joten moni saattaakin miettiä, mikä tämä Windows 11 päivitys oikeastaan on ja miten siihen pitäisi suhtautua. Tässä artikkelissa pureudutaan siihen, mistä päivityksessä on kyse ja miksi se kannattaisi hankkia!

Mikä Windows 11 päivitys on?

Windows 11 päivitys tarkoittaa käytännössä, että uusi Windows-järjestelmä asennetaan laitteelle. 11-versiossa muun muassa graafinen ilme ja tehtäväpalkki ovat kokeneet muutoksia. Uudessa järjestelmässä on myös esimerkiksi kauan kaivattu tuki Android-sovelluksille: niitä pystyy nyt käyttämään myös tietokoneella. Lisäksi kehitystyössä on panostettu yhteydenpitoon: chatteja ja videopuheluita voi nyt aloittaa suoraan työpöydältä käsin.

10-version käyttäjien kannalta hyvä uutinen on, että päivitys on heille toistaiseksi täysin ilmainen. Jos tietokone on laitteistoltaan yhteensopiva, päivityksen asennus onnistuu helposti parilla klikkauksella järjestelmän päivitystyökalua käyttäen.

Päivittäminen onnistuu helposti

Jos kaikki sujuu mallikkaasti, järjestelmä itse kertoo, että Windows 11 päivitys on nyt saatavilla. Käyttäjä voi silloin hyväksyä päivityksen asentamisen ja seurata ruudulla näkyviä ohjeita viimeistelläkseen sen. Jos päivitystä ei tarjota automaattisesti, sen voi yrittää hakea manuaalisesti tietokoneen päivitystyökalua käyttäen tai Microsoftin verkkosivuilta lataamalla.

Varsinkin jos päivitys on jo valmiiksi esiladattu laitteelle, ei itse asennusprosessin pitäisi kestää kovinkaan kauaa. Kesto riippuu luonnollisesti tietokoneen ominaisuuksista. Tietokone saattaa käynnistyä uudelleen useita kertoja prosessin aikana, mutta se on täysin normaalia. Joissakin tapauksissa asennuksessa voi kestää kauankin, esimerkiksi puoli tuntia, joten kärsivällisyyttä vaaditaan. Laitetta ei tietenkään pidä sammuttaa tai käynnistää uudelleen omatoimisesti.

Hyvä uutinen Windows 10:n käyttäjille on, että Windows 11 päivitys onnistuu menettämättä laitteella olevia ohjelmia ja tiedostoja. Asennusvaiheessa saatetaan kysyä tietojen säilyttämisestä, joten siinä kohtaa on oltava tarkkana ja rastitettava kyseinen ruutu.

Jos itsellä vielä käytössä jokin vanha käyttöjärjestelmä, kuten Windows 8 tai 7, kannattaa vakavasti harkita 10-versioon päivittämistä. Näihin järjestelmiin nimittäin on mahdollista saada 10-päivitys ilmaiseksi, josta puolestaan voi päivittää ilmaiseksi 11-versioon. Jos järjestelmä on kovin iäkäs, niin on todennäköisesti tietokonekin, mikä puolestaan saattaa osoittautua ongelmaksi.

Päivityksen tekniset vaatimukset

Windows 11 päivitys luonnollisesti asettaa vaatimuksia tietokoneelle. Nämä tekniset vaatimukset koskettavat muun muassa tallennustilaa, näyttöä, ja suoritinta. Jos oman laitteen yhteensopivuudesta on epävarma, kannattaa hankkia Tietokoneen kuntotarkistus -niminen ohjelma, joka selvittää yhteensopivuuden ja ilmoittaa, jos laite ei vastaa vaatimuksiin.

Jos tietokone on suhteellisen uusi, ei yhteensopivuusongelmia pitäisi ilmetä. Muutamankin vuoden vanhan laitteen omistaja voi siis mitä todennäköisimmin olla huolettomin mielin. Jos taas koneella alkaa olla ikää, todennäköisyys yhteensopivuusongelmille kasvaa. Pöytäkoneen omistajat saattavat pystyä hankkimaan moderneja osia suhteellisen helpostikin, kun taas kannettavien tietokoneiden omistajat joutunevat hankkimaan kokonaan uuden laitteen.

Windows 11 päivitys on toistaiseksi valinnainen

Kyseessä on tällä hetkellä valinnainen päivitys. Oma käyttöjärjestelmä saattaa mainostaa mahdollisuutta tehdä Windows 11 päivitys, mutta sitä ei tietystikään ole pakko tehdä, jos ei halua.

On kuitenkin hyvä muistaa, että tilanne saattaa tulevaisuudessa muuttua. Jokaisen vanhan Windows-käyttöjärjestelmän tuki on aikanaan loppunut, ja hyvinkin mahdollista on, että myös 10-versio kokee saman kohtalon. Jos tuki loppuu, ei järjestelmän käyttäminen enää ole turvallista, jolloin järkevää ja käytännön sanelemana pakollista on siirtyä uusimpaan käyttöjärjestelmään. Microsoft on ilmoittanut, että se jatkaa kymppiversion tukemista vähintään vuoteen 2025 asti. Sen jälkeiset tapahtumat ovat luonnollisesti vielä hämärän peitossa.

Kannattaako Windows 11 päivitys tehdä?

Riippuu luonnollisesti käyttäjästä, kuinka paljon uudesta päivityksestä saa irti. Jos esimerkiksi soittaa arjessa runsaasti Teams-puheluita, ovat 11-version yhteydenpitoa sujuvoittavat ominaisuudet ehdottomasti hyödyllisiä. Jos taas käyttää tietokonetta pääasiassa pelaamiseen, ei pelkän pelien suorituskyvyn näkökulmasta ole välttämätöntä päivittää: joidenkin testien mukaan 11-versio tarjoaa käytännössä samanlaista suorituskykyä pelaamisessa kuin 10-versiokin.

Lisäksi mahdollisuus saada Windows 11 päivitys ilmaiseksi on tärkeä näkökulma. Päivitys on toistaiseksi ollut ilmainen 10-version käyttäjille, mutta Microsoft luonnollisesti varaa oikeuden lopettaa ilmainen tarjous. Jossakin vaiheessa päivitys saattaa muuttua maksulliseksi, joten siinä mielessä päivitys kannattaisi tehdä hyvissä ajoin silloin, kun sen vielä saa ilmaiseksi.

Joka tapauksessa kannattaa tutustua uuden järjestelmän ominaisuuksiin jo ennakkoon. Lisätietoa löytää esimerkiksi tältä sivustolta ja tietysti myös Microsoftin omilta verkkosivuilta. Kun tuotteeseen on tutustunut etukäteen, välttyy yllätyksiltä.

Usein kysytyt kysymykset

Jos itsellä on käytössä Windows 10, on päivittäminen yksinkertaista. Järjestelmän päivitystyökalu lataa päivityksen automaattisesti, eikä käyttäjän tarvitse tehdä juurikaan muuta kuin hyväksyä päivityksen asennus.
Windows 10 -järjestelmän käyttäjät saavat päivityksen toistaiseksi täysin ilmaiseksi. Tämä tarjous ei välttämättä ole ikuinen, joten päivitys saattaa jossakin vaiheessa muuttua kaikille maksulliseksi.
Jos päivityksen lataamisessa tai asentamisessa on ongelmia, kannattaa etsiä Microsoftin Tietokoneen kuntotarkistus -niminen ohjelmisto. Sen avulla voi esimerkiksi tarkistaa, onko oma tietokone ylipäätään yhteensopiva uuden järjestelmän kanssa. Ohjelmisto myös kertoo, missä ongelma piilee.
10-version tuki jatkuu vähintään vuoteen 2025 asti.