Siirry suoraan sisältöön

Asenna Windows 7:n pelit Windows 11:lle

Asenna Windows 7:n pelit Windows 11:lle

Windows 11 on huippuluokan käyttöliittymä, joka on tehnyt niin toimistotöiden, opiskeluasioiden kuin muiden arkipäiväisten asioiden hoitamisesta helpompaa ja nopeampaa. Vapaa-ajan saralla sen sijaan tilanne on toinen. Windows 7 oli varusteltu monilla klassisilla peleillä, joita naputellessa nettiyhteyden palauttamista tai työpäivän loppumista kelpasi odotella.

Vaikka Windows 7:n pelit loistavat poissaolollaan Microsoftin viimeisimmässä käyttöjärjestelmässä, niin tämä ei tarkoita, että niille olisi heitettävä lopullisesti hyvästit. Vanhemmille Windows-järjestelmille tarkoitetut pelit nimittäin toimivat yhtä sujuvasti ja näppärästi myös uudemmilla käyttöliittymillä. Ne on vain ladattava ja asennettava erikseen. Tämä voi kuulostaa turhan työläältä ja vaikealta, mutta todellisuudessa koko prosessi hoituu nopeasti muutamassa minuutissa. Jos esimerkiksi pasianssia ja sen eri variaatioita ei kuitenkaan erikseen halua asentaa, niin pasianssi.online ja muut verkon korttipelit tarjoavat samat pelimahdollisuudet kuin tietokoneelle asennetut pelit.

Miten pelit voi ladata ja asentaa?

Windows 7:n pelien lataaminen ja asentaminen on helppo ja nopea prosessi. Tämän lisäksi se on täysin ilmaista, luvallista ja turvallista, joten halukkaan pelaajan ei tarvitse murehtia maksuista tai riskeistä.

Pelit voi ladata muiden Windows 7:n sovellusten tavoin sivustoilta, joilla vanhoja sovelluksia säilötään ja jaetaan. Pelit tulevat pienessä, 150 megatavun suuruisessa paketissa, joten koko prosessiin ei vaadita juuri tilaa tietokoneen tallennusvälineiltä. Lisäksi pelit ovat niin yksinkertaisia sovelluksia, että tietokone kuin tietokone on tarpeeksi tehokas niiden pyörittämiseen sujuvasti.

 

Asennusprosessi etenee seuraavalla tavalla:

  1. Tiedostopaketin lataaminen omalle laitteelle.
  2. Tiedostojen purkaminen zip-tiedostosta.
  3. Pelien valitseminen ja valittujen pelien asentaminen.

Tiedostopaketin lataaminen

Monia vanhoille Windows-järjestelmille tarkoitettuja sovelluksia voi ladata uudemmille laitteille verkosta vapaasti ja turvallisesti. Tämä johtuu siitä, että vanhemmille sovelluksille on paljon kysyntää, vaikka ne eivät enää oletuksena kuulukaan Windowsin varusteisiin.

Koska pelit ja muut tiedostot ovat vapaasti jaettu, niin ne eivät kuulu tekijänoikeuksien piiriin, jos niin ei erikseen mainita. Vanhat Windows-pelit ovat siis vapaata riistaa.

Tiedostojen purkaminen zip-tiedostosta

Kun pelit on ladattu omalle laitteelle, ne ovat ensin pakatun zip-kansion muodossa. Zip-kansio on tiedosto, johon pakattu monta erityyppistä tiedostoa, jotka vaaditaan esimerkiksi sovelluksen tai ohjelman kaikkien ominaisuuksien asentamiseen ja käyttöön ottamiseen. Windowsin vanhat pelit on pakattu yhteen zip-tiedostoon, joka on purettava siihen erikseen tarvittavalla sovelluksella.

Pelien valitseminen ja asentaminen

Kun zip-tiedosto on purettu moniin erillisiin tiedostoihin, niin pelien asentaminen voi alkaa. Windows-pelien mukana tulee asennusohjelma, joka kuljettaa käyttäjän koko prosessin läpi. Voit siis valita itse, asennatko pasianssin, miinaharavan vai jonkun toisen vanhan Windowsin klassikkopelin.

Mitkä vanhoista peleistä voi asentaa Windows 11:lle?

Windows 7:n peleistä uudelle laitteelle ja käyttöliittymälle voi asentaa kaikki vanhat suosikit. Nämä ovat seuraavat pelit:

  • Klondike-pasianssi
  • Vapaakenttä pasianssi
  • Hertta
  • Shakki
  • Mahjong
  • Tammi
  • Backgammon

Windows 11 ja pelaaminen

Vanhojen pelien lataamisen ja asentamisen jälkeen on aika ryhtyä pelaamaan. Windows 7:n pelit toimivat uudella käyttöjärjestelmällä aivan samaan tapaan kuin Windows 7:llä.

Syy vanhojen klassikkopelien hylkäämiselle Microsoftin toimesta on kenties se, että Microsoft haluaa rohkaista käyttäjiä lataamaan pelejä Microsoftin omasta sovelluskaupasta. Sen valikoimaan tutustuminen onkin hyvä idea, sillä vanhojen klassikkopelien lisäksi sieltä voi löytää lukuisia jännittäviä ja kiinnostavia pelejä. Jopa pasianssin ja miinaharavan kaltaisiin klassikoihin voi vuosien vieriessä kyllästyä, joten uusiin peleihin tutustuminen voi piristää pelaamista.

Kaikille vanhat Windowsin pelit tai Microsoftin sovelluskaupan tarjonta eivät ymmärrettävästi riitä. Pelaaminen on suositumpaa kuin koskaan ennen, ja etenkin nuoremman väestön keskuudessa videopeleistä on tullut yksi suosituimmista harrastuksista. Vaikka pelaaminen on muuttunut vuosien varrella radikaalisti, niin pasianssi ja muut klassikkopelit ovat yhä pelien kuninkaita.

Miksi vanhojen pelien lataaminen ja asentaminen kannattaa?

Jos nykypäivänä tarjolla on äärettömän laaja pelien kirjo, niin on aiheellista kysyä, miksi vanhojen pelien asentaminen uudelle laitteelle on ollenkaan järkevää. Kysymykseen on yksinkertainen ja ytimekäs vastaus: Vaihtamalla ei aina parane.

Monet Windows 7:n vanhoista peleistä kuuluivat Windowsin varusteisiin jo viime vuosituhannen puolella. Kun vanhoja ja tuttuja pelejä on tahkonnut useita vuosia, niin niihin muodostuu helposti erityinen side. Perinteisestä pasianssista tai mahjongista muodostuu helposti turvapaikka, jossa on helppo rentoutua hetkeksi keskellä kiireistä ja stressaavaa arkipäivää. Lisäksi monet peleistä ovat todellisia klassikoita, joita on pelattu muodossa tai toisessa jo vuosisatojen ajan. Esimerkiksi shakki on niin perinteinen ja suosittu peli, että sen puuttuminen uudempien Windows-järjestelmien valikoimasta on suorastaan järjetöntä.

Vanhojen Windows-sovellusten asentaminen

Pelien lisäksi muitakin vanhoille Windows-järjestelmille laadittuja sovelluksia voi ladata uusille käyttöjärjestelmille verkosta. Näitä ovat esimerkiksi vanha laskinsovellus, vanha tehtävienhallinta ja muut oleelliset tietokoneen toiminnot. Vaikka Windows 10 on kehittynyt ja paranneltu versio edeltäjistään, niin monet vanhemmat sovellukset olivat joko helpommin käytettäviä tai sitten uusiin sovelluksiin siirtyminen ei useiden vuosien jälkeen houkuttele. Tällöin kannattaakin ladata ja asentaa vanhat, tutut ja turvalliset sovellukset verkosta.