Siirry suoraan sisältöön

Hostingpalvelu on lähes välttämätön osa jokaisen verkkosivun toimintaa. Se nimittäin mahdollistaa sen, että nettisivu voidaan tallentaa ja pitää saatavilla internetissä. Jos sinulla on nettisivu tai mietit sellaisen rakentamista, on erittäin tärkeää valita hyvä ja luotettava hostingpalvelu. Se nimittäin varmistaa sen, että sivustosi pysyy käyttäjien saavutettavissa ja toimii odotetulla tavalla myös hakukoneissa. Jos etsit hyvää hostingpalvelua ja mietit, miten pääset alkuun, olet saapunut oikeaan paikkaan. Me kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tulee tietää, kun suunnittelet oman verkkosivun perustamista ja hostingpalvelun valintaa.

Mikä on hostingpalvelu?

Hostingpalvelulla tarkoitetaan sellaista palvelua, jossa palveluntarjoaja vuokraa tilaa omilta palvelimiltaan nettisivujen ylläpitoon. Jos webhotelli on sinulle tutumpi sana, tarkoittaa hostingpalvelu aivan samaa asiaa. Se tarjoaa käyttäjille palvelintilan, johon nettisivuston tiedostot tallennetaan, ja huolehtii siitä, että käyttäjät pääsevät sivustolle milloin tahansa. Se on siis välttämätön osa nettisivujen toimintaa.

Lisäksi webhotellit tarjoavat myös muita tärkeitä lisäominaisuuksia, kuten tietoturvaa, varmuuskopiointia, verkkotunnuksen hallintaa ja teknistä tukea. Kun etsit sinulle sopivaa palvelua, vertaile niiden ominaisuuksia, nopeutta, luotettavuutta ja hintaa keskenään. On äärimmäisen tärkeää, että valitsemasi palvelu toimii hyvin, sillä muutoin saatat vain hukata aikaasi. Huonosti toimiva palvelu voi nimittäin pahimmillaan aiheuttaa sen, että nettisivusi ei ole koko ajan näkyvillä tai se ei lataa nopeasti käyttäjille.

Kuinka sitä käytetään?

Hostingpalvelu on helppo ottaa käyttöön ja tarjolla on myös aloittelijoille sopivia palveluita. Tärkeintä on valita ensin itselle sopivin palvelu, ja sen jälkeen edetä seuraavalla tavalla:

  1. Valitse sivustollesi sopiva palvelu. Suuret paljon dataa sisältävät verkkokaupat vaativat suuremman palvelupaketin kuin pienet nettisivut.
  2. Rekisteröi nettisivullesi verkkotunnus, jonka siirrät valitsemaasi hostingpalveluun.
  3. Lataa sivustosi tiedot palvelimelle. Jos esimerkiksi käytössä on WordPress, se onnistuu WordPressin kautta.
  4. Seuraa ja hallinnoi palveluasi.

Hostingpalveluiden hyödyt

Hostingpalvelut tarjoavat käyttäjilleen monia etuja nettisivujen ja -palveluiden ylläpitoon. Tutustutaan seuraavaksi siihen, mitä hyötyjä hosting tuo sinulle tullessaan.

Nopeutta ja suorituskykyä

Hyvä hostingpalvelu tarjoaa verkkosivuille nopeutta ja suorituskykyä. Se voi jopa parantaa verkkosivujen latausnopeutta, mikä tekee käyttökokemuksesta positiivisen ja parantaa sivuston hakukonenäkyvyyttä. Käyttäjät eivät myöskään poistu heti sivulta, jos sivustosi latautuvat nopeasti.

Helppokäyttöisyyttä

Monet hostingpalvelut tarjoavat käyttäjilleen helppokäyttöisen hallintapaneelin, kuten cPanel tai Plesk. Se helpottaa verkkosivujen ja sähköpostien hallintaa sekä tiedostojen lataamista.

Teknistä tukea

Hyvä hostingpalvelu tarjoaa käyttäjilleen myös teknistä tukea tarpeen vaatiessa. Voit saada asiantuntevaa apua ja neuvoja ongelmatilanteissa. Tämä tekee verkkosivujen ylläpitämisestä helpompaa myös niille käyttäjille, joilla ei itsellään ole paljon teknistä osaamista.

Tietoturvaa

Hostingpalveluntarjoajat tarjoavat usein sisäänrakennettuja tietoturvaratkaisuja, kuten palomuureja, DDoS-suojauksia ja niiden säännöllisiä päivityksiä. Tämä auttaa suojaamaan verkkosivustosi hakkereilta ja mahdollisilta tietovuodoilta.

Mielenrauhaa

Hyvä palvelu tarjoaa käyttäjälleen myös mielenrauhaa, sillä hyvin toimiva sivusto ja jatkuvasti tarjolla oleva tekninen tuki saa käyttäjän luottamaan siihen, että kaikki toimii niin kuin pitääkin. Moni palveluntarjoaja huolehtii esimerkiksi siitä, että sivustosta otetaan varmuuskopio säännöllisesti, jotta tiedot voidaan palauttaa tarpeen tullen.

Kuinka valitsen oikean hostingpalvelun?

Hostingpalveluita löytyy nykyään monenlaisia, ja siksi käyttäjillä voi olla hankaluuksia sopivan palvelun valitsemisessa. Onkin tärkeää löytää juuri se itselle sopiva ja luotettava palveluntarjoaja. Monilla hostingpalveluilla on alalta jo pitkä kokemus, mutta jotkut palvelut ovat saapuneet vasta hetki sitten markkinoille. Siinä missä toiset ovat toimineen jo vuodesta 2008, ovat toiset ehkä tulleet markkinoille vasta 2020 luvun aikana. Vaikka pitkä kokemus luo luottamusta, ei se tarkoita sitä, etteivätkö uudet hostingpalvelut voisi olla yhtä luotettavia kuin vanhemmat.

Tässä neuvoja sinulle sopivan hostingpalvelun valintaan:

  • Ota huomioon sivustosi koko: Pienille verkkosivuille jaettu hosting voi olla riittävä, kun taas suuremmat sivustot, kuten verkkokaupat tarvitsevat enemmän resursseja.
  • Huomioi palvelun suorituskyky ja nopeus: Tarjoaako palveluntarjoaja esimerkiksi nopeita SSD-tallennustiloja, sisällönjakeluverkon käyttöä ja tehokasta palvelinkapasiteettia?
  • Käyttäjäystävällinen alusta: Valitse palveluntarjoaja, joka tarjoaa selkeän hallintapaneelin.
  • Varmista, että tarjolla on tietoturvaominaisuuksia: Onko tarjolla esimerkiksi ilmainen SSL-sertifikaatti, automaattiset varmuuskopiot, palomuurisuojaus ja suojaus DDoS-hyökkäyksiä vastaan?
  • Mikä on palvelun hinta: Vertaile hintoja eri palveluiden välillä ja valitse palvelu, jonka hinta sopii sinulle parhaiten.
  • Kuinka nopeasti asiakaspalvelu on tavoitettavissa: Varmista, että asiakaspalvelu on tavoitettavissa nopeastikin, jotta saat teknistä tukea aina tarvittaessa.
  • Missä palvelimet sijaitsevat: Huomioi myös se, missä yrityksen palvelimet sijaitsevat. Mitä lähempänä palvelimet ovat kohdeyleisöäsi, sitä paremmin sivustosi toimii.

Ovatko ne turvallisia?

Hostingpalvelu on luotettava ja turvallinen vaihtoehto. On kuitenkin tärkeää, että käyttäjänä valitset luotettavan palvelun, joka pitää huolta kaikista turvallisuusasioista puolestasi. Laadukkaat hostingpalvelut tarjoavat perustason tietoturvaa, johon lukeutuu esimerkiksi palomuurit, DDoS-suojaus, SSL-sertifikaatit ja tietojen varmuuskopiointi.

Kaikkea tietoturvaa ei voi kuitenkaan jättää pelkän hostingpalvelun varaan, sillä käyttäjänä sinun tulee myös huolehtia siitä, että sivustosi on turvallisella mallilla. Käytä hallintapaneeliisi vahvoja salasanoja ja pidä huolta siitä, että vain niillä henkilöillä on pääsy sivuillesi, joilla tarvitseekin. Lisäksi verkkosivustosi alusta tulee aina olla päivitetty ajan tasalle. Jos käytössäsi on esimerkiksi WordPress, tulee sinun varmistaa, että nettisivustollasi on viimeisin WordPress päivitys tehtynä, jotta se pysyy varmasti tietoturvallisena.

Mitä hostingpalvelu maksaa?

Hostingpalvelun hinta määräytyy yleensä sen mukaan, millaisen paketin hankkii itselleen ja kuinka suuren nettisivun haluaa perustaa. Hinnat liikkuvat yleensä 5-50 euron välillä kuukaudessa, mutta monesti hyvän ja toimivan paketin saa jo reilulla 10 euron kuukausimaksulla.

Kun vertailet palveluiden hintoja keskenään, on hyvä kiinnittää huomiota siihen, mitä kaikkea kyseinen palvelu sisältää. Kannattaa ottaa huomioon myös se, kuinka paljon levytilaa tarvitset, kuinka monta domainia sinulla on ja tarvitsetko sivustollesi myös sähköpostiosoitteen. Mitä enemmän kapasiteettia sivustollesi tarvitset, sitä enemmän joudut yleensä palvelusta maksamaan.

Suomen hostingpalvelut ovat suomalaisille nettisivuille paras valinta, vaikka ulkomaiset palvelut houkuttaisivatkin niiden edullisen hinnan vuoksi. Se johtuu siitä, että Suomen palvelut toimivat yleensä Suomen servereillä, mikä takaa sivuston nopean toiminnan.

Suomalaiset hostingpalvelut

Suomalainen hostingpalvelu on yleensä paras vaihtoehto suomalaisille nettisivuille. Se johtuu useammasta eri syystä, jotka ovat:

  • Nopeammat yhteydet, minkä ansiosta sivuston latausaika ja suorituskyky ovat parempia.
  • Suomenkielinen asiakaspalvelu, mikä helpottaa asiointia.
  • Nopea ja tehokas tekninen tuki tarpeen vaatiessa.
  • Tiukat tietosuojalait ja tietoturvakäytännöt.
  • Tuet samalla suomalaista työtä ja suomalaisia yrityksiä.

Suosittuja suomalaisia hostingpalveluita ovat esimerkiksi Zoner, Ficolo, Louhi Networks, Webhotelli.fi, UpCloud ja Nokian Data Center. Kaikki edellä mainitut palveluntarjoajat erottuvat kilpailijoistaan erityisesti hyvällä asiakaspalvelullaan ja suomalaisuudellaan.

UKK

Mitä on hosting?

Hosting on sama asia kuin webhotelli. Se tarkoittaa palvelua, jonka kautta nettisivustosi tiedot tallennetaan palvelimelle ja tuodaan käyttäjien saataville internettiin.

Mitä ovat webhotellit?

Webhotelli on palvelu, josta nettisivujen omistajat voivat vuokrata palvelintilaa omille nettisivuilleen. Sen kautta nettisivut saadaan näkyviin myös muille käyttäjille ja hakukoneille.

Onko webhotelli pakollinen?

Webhotelli ei ole pakollinen kaikille verkkosivustoille, mutta se on helppo ja edullinen valinta erityisesti niille, jotka haluavat hallinnoida vain yhtä tai muutamaa nettisivua. Toinen vaihtoehto on omistaa oma palvelin, jolloin sinun ei tarvitse vuokrata palvelintilaa muilta.