Siirry suoraan sisältöön

Houkuttaako sinuakin ilmainen VPN? Moni käyttäjä valitsee omassa mielessään mieluummin ilmaisen palvelun kuin maksullisen ja se on aivan ymmärrettävää, sillä miksi maksaisit jostakin, jonka voit saada ilmaiseksi? Mutta onko ilmainen VPN juuri sitä, mitä annetaan ymmärtää vai liittyykö siihen riskejä? Ja miksi jotkut käyttäjät maksavat mieluummin palvelusta, jos tarjolla on hyvä ilmainen vaihtoehto? Otetaan asiasta selvää!

Mikä on VPN?

VPN tulee englanninkielisistä sanoista virtual private network. Se on siis virtuaalinen erillisverkko, jonka tarkoituksena on suojata käyttäjän yksityisyys verkossa. Sen avulla kukaan ulkopuolinen ei voi seurata toimintaasi netissä. Se siis salaa verkkoliikenteesi kaikilta ulkopuolisilta ja tekee verkkoliikenteestäsi turvallisempaa ja yksityisempää.

Miksi kannattaa käyttää?

On olemassa lukuisia syitä sille, miksi VPN palvelun käyttö kannattaa. Tässä on muutamia niistä:

  1. VPN yhteys piilottaa IP-osoitteesi verkossa.
  2. VPN:n avulla pystyt suojaamaan yhteytesi julkisissa verkoissa.
  3. Se voi vaihtaa virtuaalista sijaintiasi, jotta saat enemmän verkkosisältöä näkyviisi.

VPN siis auttaa piilottamaan kaiken verkkoliikenteesi, mikä tarkoittaa sitä, että kukaan ei voi seurata tekemisiäsi verkossa. Lisäksi se voi vaihtaa virtuaalisen sijaintisi eri maahan, mikä voi auttaa kiertämään erilaisia maakohtaisia rajoituksia ja sensuuria, jolloin pääset käsiksi rajoitettuihin sisältöihin tai verkkosivustoihin.

Miksi valita ilmainen VPN?

Ilmainen VPN on hyvä valinta silloin, kun tarvitset vain perustason suojaa internetin käytöllesi. Silloin sinun ei tarvitse maksaa premium-tason VPN:stä. Ilmaiset VPN:t toimivat normaalisti melko hyvin ja tarjoavat ainakin väliaikaisen ratkaisun verkkoselaamiseesi. Ilmaiset VPN:t myös antavat mahdollisuuden kokeilla, miten VPN toimii, ilman että sinun tarvitsee maksaa siitä mitään.

Tässä vielä syyt, miksi ilmaiset VPN:t ovat hyvä valinta:

  • Ei kuukausimaksuja
  • Sopii hyvin satunnaiseen käyttöön
  • Voit tutustua ilmaiseksi VPN palvelun käyttöön
  • Asentuu nopeasti ja helppo ottaa käyttöön
  • Sinun ei tarvitse sitoutua palvelun käyttöön pidemmäksi aikaa

Onko ilmainen VPN turvallinen?

Ilmaiset VPN palvelut tarjoavat yleensä perustason turvaa, mutta ne eivät ole yhtä luotettavia kuin maksulliset palvelut. Jotkut ilmaiset palvelut voivat tarjota rajoitettuja ominaisuuksia vedoten palvelun ilmaisuuteen. Jotkut palvelut saattavat puolestaan rahoittaa toimintaansa myymällä käyttäjien tietoja kolmansille osapuolille, mikä puolestaan on ristiriidassa VPN palvelun käytön hyötyjen kanssa. Kannattaa muistaa, että VPN palvelun tarjoavalla yrityksellä on kaikki tiedot verkkokäyttäytymisestäsi. Jos siis et maksa palvelun käytöstä, niin millä tavalla palvelu sitten rahoitetaan? Siitä on hyvä ottaa ensimmäisenä selvää.

Jos siis haluat käyttää ilmaista VPN palvelua, kannattaa sinun valita palveluntarjoaja huolella. Paras ilmainen VPN tarjoaa nimittäin aina turvallisen käytön, vaikka se ei mitään maksakaan käyttäjälle.

Miten ilmaiset VPN:t käsittelevät tietoja?

Ilmaiset VPN palvelut rahoittavat usein toimintansa tavalla, joka saattaa vaikuttaa negatiivisesti käyttäjien yksityisyyteen. Jotkin ilmaiset VPN:t voivat nimittäin kerätä ja jakaa tietojasi mainostajille tai käyttää niitä erilaisiin markkinointitarkoituksiin. Tämä voi sisältää muun muassa selaushistoriasi, IP-osoitteesi ja jopa sijaintisi jakamisen. Siksi on tärkeää tutustua rauhassa siihen, miten ilmaiset VPN:n tarjoajat käsittelevät tietojasi. Kun otat palvelun käyttöösi, sitoudut palveluntarjoajan ehtoihin. Niiden lukeminen voi tuntua turhalta tai pitkästyttävältä, mutta se on erittäin tärkeää.

Tieto­suoja­selosteessa palvelu kertoo, mitä kaikkia tietoja sinusta tallennetaan, mihin tietojasi käytetään ja luovutetaanko niitä kolmansille osa­puolille. Siitä selviää myös se, kauanko tietojasi säilytetään. On siis erittäin tärkeää, että ymmärrät, mihin olet sitoutumassa ennen kuin otat VPN-palvelun käyttöön.

Kannattaako ei logeja -väitteeseen uskoa?

Jotkut ilmaisen VPN:n palvelut käyttävät markkinoinnissaan lupausta siitä, että käyttäjistä ei kerätä minkäänlaista tietoa. Tätä markkinoidaan sanonnalla ”zero logs”. Tähän ei kannata noin vain uskoa, sillä jokaisen palvelun on tallennettava joitakin käyttäjäkohtaisia tietoja käyttäjistään, jotta ne voivat toimia.

Mitä tietoja et halua, että sinusta tallennetaan?

Jos palvelu sanoo keräävänsä palvelun toiminnan kannalta tarpeettomia tietoja, kannattaa olla varovainen. Tällaisia ovat esimerkiksi selaus­historiasi, lataamasi tiedostot, yksityiset viestisi sekä lataustietosi ja ostokäyttäytymisesi.

VPN-yhteyden hyödyt

VPN yhteyksien käyttämisellä on käyttäjän kannalta todella paljon hyötyjä. Tässä on esitelty kaikki tärkeimmät niistä:

  • Piilottaa IP-osoitteesi turvallisella tavalla ja estää kolmansia osapuolia seuraamasta verkkotoimintaasi.
  • Salaa verkkoliikenteesi, mikä puolestaan suojaa sinua esimerkiksi hakkereilta ja tietovarkauksilta.
  • Mahdollistaa pääsyn sisältöön, joka on rajoitettu siinä maassa, jossa olet. Voit siis päästä käsiksi esimerkiksi erilaisiin suoratoistopalveluihin ja verkkosivustoihin.
  • Voit käyttää julkisia Wi-Fi-verkkoja turvallisesti.
  • Toimii kaikenlaisilla laitteilla, kuten tietokoneella, tabletilla ja mobiililaitteella.

Ilmaisten VPN-palveluiden tietoturvaongelmat

Jos päätät ottaa VPN palvelun käyttöösi, on syynä varmasti se, että haluat parempaa tietoturvaa. Ajattelet silloin, että turvallisuutesi ja yksityisyytesi verkossa paranevan. Jos kuitenkin valitset epäluotettavan palveluntarjoajan, voi sinulle käydä päinvastoin.

Ilmaiset palvelut eivät yleensä tarjoa tärkeitä lisäominaisuuksia ja lisäksi niiden palveluissa on joskus havaittu vakaviakin puutteita, jotka heijastavat suoraan palvelun turvallisuuteen. Tässä on suurimmat tietoturvaongelmat, joita ilmaiset palvelut voivat sisältää:

  • Erilaiset haittaohjelmat: Joidenkin ilmaisten palveluiden on havaittu keräävän tietoa käyttäjistään erilaisten haittaohjelmien avulla.
  • Tietojen myyminen eteenpäin: Jotkin palveluntarjoajat saattavat myydä henkilökohtaiset tietosi eteenpäin, jolloin saatat joutua esimerkiksi mainonnan, roska­postin, käyttäjä­tilisi kaappauksen tai jopa kiristyksen kohteeksi.
  • Huonommat salausprotokollat: Osa palveluntarjoajista käyttää vanhentuneita tai tehottomia salausprotokollia, jotka eivät tarjoa tarpeeksi suojaa.

Ilmainen VPN vs maksullinen VPN

Kumpi VPN palveluista on sitten parempi ratkaisu käyttöösi ja kuinka ilmaiset ja maksulliset VPN palvelut eroavat toisistaan? Tärkein ero tulee varmasti siinä, että ilmaisilla VPN palveluilla ei ole mitään maksettavia kuluja toisin kuin maksullisilla. Mutta hinnan lisäksi on myös muutamia muita oleellisia eroja.

Ilmaisen VPN:n ominaisuudet:

  • Ei kuukausi- tai vuosimaksuja lainkaan
  • Sopii satunnaiseen käyttöön
  • Heikompi salaus
  • Saattaa kerätä ja myydä käyttäjätietoja
  • Yhteys voi olla hidas, koska palvelimet ovat usein ylikuormitettuja
  • Tarjolla rajattu määrän palvelimia ja sijainteja
  • Sisältää usein mainoksia, jotka voivat olla häiritseviä
  • Rajallisesti asiakastukea saatavilla

Maksullisen VPN:n ominaisuudet:

  • Edellyttää kuukausi- tai vuosimaksua
  • Tarjolla vahva salaus ja edistyksellisemmät turvallisuusprotokollat
  • Nopeampi yhteys
  • Laaja valikoima palvelimia ympäri maailmaa
  • Ei sisällä mainoksia
  • Tarjoaa ympärivuorokautista asiakastukea

Jos vielä mietit, kumpi palveluista kannattaa valita, on tässä alla sinulle vielä muutama vinkki käyttöösi.

Valitse ilmaiset palvelut, jos:

  1. Tarvitset satunnaisesti perustason suojaa
  2. Sinulla ei ole varaa maksulliseen palveluun
  3. Olet valmis tinkimään nopeudesta ja ominaisuuksista

Valitse maksulliset VPN palvelut, jos:

  1. Tarvitset vakaan, nopean ja turvallisen verkkoyhteyden
  2. Arvostat yksityisyyttä ja haluat luotettavan palvelun
  3. Käytät VPN:ää paljon esimerkiksi suoratoistoon

Palveluiden rajoitukset

Ilmaiseksi saatavat VPN palvelut voivat sisältää datankäyttöön liittyviä ­rajoituksia. Ne voivat hidastaa netin käyttöä, ja lisäksi tarjolla voi olla vähemmän verkkosijainteja, joista valita.

Jotkut palveluntarjoajat tarjoavat maksullisesta VPN palvelustaan ilmais­versiota, jossa on rajoitettu tiedonsiirron määrää päivää, viikkoa tai kuukautta kohden. Maksamalla kyseisestä palvelusta pääset eroon yleensä näistä rajoituksista. Tällaisilla ilmais­versioilla on paljon käyttäjiä ja suurten verkkoliikenteen määrien käsittely voi hidastaa palvelimia.

Lisäksi palvelinten sijainnilla on väliä. Jos kyseisellä yrityksellä ei ole palvelimia lähettyvilläsi, voivat VPN yhteytesi hidastua, sillä joudut yhdistämään tällöin kaukana sijaitsevaan palvelimeen. Maksulliset palvelut yleensä sisältävät hyvän teknisen tuen, joka on apunasi milloin vain. Ilmaisissa VPN palveluissa asiakastukea ei välttämättä ole aina saatavilla. Lisäksi voi olla, että sitä ei ole lainkaan tarjolla äidinkielelläsi.

Kuinka valitsen oikean VPN:n?

Sinulle sopivan VPN palvelun valitseminen riippuu täysin omista tarpeistasi ja käyttötarkoituksestasi. Tässä on kuitenkin avuksesi muutamia huomionarvoisia seikkoja VPN palvelun valintaan:

  • Varmista, että VPN käyttää vahvaa salausta.
  • Lue palvelun tietosuojakäytänteet läpi ja varmista, ettei se kerää sinulta turhaa dataa.
  • Jos käytät VPN palveluita suoratoistoon, pelaamiseen tai tiedostojen lataamiseen, kannattaa kiinnittää huomiota palvelun nopeuteen.
  • Valitse VPN, jolla on laaja palvelinverkosto eri maissa ja erityisesti sinun lähelläsi.
  • Jos valitset VPN palvelua yrityskäyttöön, valitse tietoturvallinen ja vakaa VPN.
  • Varmista, että VPN toimii varmasti laitteellasi.
  • Jos käytät useampaa eri laitetta yhtä aikaa, valitse VPN, joka voidaan yhdistää useampaan eri laitteeseen yhtä aikaa.
  • Vertaa eri VPN palveluiden tarjoamia ominaisuuksia ja kuukausimaksuja, ja valitse budjettiisi sopiva vaihtoehto.

UKK

Onko F-securen VPN ilmainen?

Valitettavasti F-Securen VPN ei ole ilmainen. Voit kokeilla palvelua ilmaiseksi viiden päivän ajan. Lisäksi yritys tarjoaa 30 päivän tyytyväisyystakuun.

Onko NordVPN ilmainen?

NordVPN ei tarjoa ilmaista palvelua, mutta sillä on 30 päivän rahat takaisin -takuuaika. Sen turvin voit kokeilla palvelua ilman riskiä.

Kannattaako VPN pitää aina päällä?

VPN kannattaa pitää päällä aina, jos haluat suojata tietosi verkossa. Kaikki sivustot eivät välttämättä päästä sinua kuitenkaan käyttämään palveluitaan, mikäli sinulla on VPN päällä. Näin voi käydä esimerkiksi pankkisiirtoja tehdessäsi. Voit käyttää VPN:ää siis aina silloin, kun selaat nettiä, etkä ole varma sivustojen turvallisuudesta.