Laskimet ovat nykyään tärkeä osa arkeamme. Ne auttavat meitä suorittamaan nopeasti ja tarkasti erilaisia laskutoimituksia, olipa kyseessä sitten yksinkertainen yhteenlasku taikka monimutkaisempi matemaattinen ongelma. Perinteisten fyysisten laskimien rinnalle on tullut nettilaskimia, ja ne ovat tuoneet tämän hyödyllisen apuvälineen jokaisen ulottuville. Nykyään niiden käyttö on helpompaa kuin koskaan. Peruslaskutoimitusten suorittamiseen moni käyttää nykyään myös oman älypuhelimensa mukana tullutta laskinta. Tässä artikkelissa tullaan tutustumaan erilaisiin laskimiin ja pohtimaan, millaisiin tarkoituksiin ne soveltuvat, ja mitä laskimella ylipäätään voidaan tehdä.
Mikä on laskin?
Jokainen on varmasti elämänsä aikana joskus käyttänyt laskinta, mutta mikä se oikeastaan on? Lyhyesti ilmaistuna laskin on laite tai sovellus, jonka avulla voidaan suorittaa matemaattisia laskutoimituksia, kuten vaikkapa kerto- ja jakolaskuja, sekä monimutkaisempia funktiolaskuja. Nykypäivänä laskimia on moneen eri lähtöön. On taskulaskimia, monimutkaisempia symbolilaskimia sekä erilaisia digitaalisia vaihtoehtoja tietokoneelle sekä mobiililaitteille.
Netistä löytyvä laskin.io on erinomainen esimerkki modernista nettilaskimesta, joka tarjoaa monipuolisia ominaisuuksia käyttäjilleen. Nettilaskimet ovatkin käteviä vaihtoehtoja, sillä niitä voidaan käyttää millä tahansa laitteella, jossa vain on internetyhteys. Kannattaa kuitenkin aina selvittää, soveltuuko valitsemasi nettilaskin juuri sinun matemaattisen ongelmasi ratkaisemiseen. Monimutkaisemmat laskutoimitukset voivat nimittäin vaatia erilaisten erikoislaskimien käyttöä, kun taas perusyhteen- ja vähennyslaskut onnistuvat kaikilla laitteilla.
Mitä laskimella voi tehdä?
Laskimella voidaan suorittaa monenlaisia laskutoimituksia riippuen sen tyypistä ja ominaisuuksista. Peruslaskimilla onnistuvat kätevästi yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskut, kun taas kehittyneemmillä vaihtoehtoilla voidaan suorittaa monimutkaisempia laskutoimituksia. Näitä voivat olla esimerkiksi trigonometriset funktiot, logaritmit sekä eksponenttilaskut ja erilaiset tilastot. Jotkut laskimet tarjoavat lisäksi tiettyihin osa-alueisiin erikoistuneita toimintoja, kuten yksikkömuunnoksia tai rahoituslaskimia.
Nykyään laskimien valikoima onkin todella monipuolinen. Saadaksesi parhaan hyödyn omasta laitteestasi, kannattaakin huolella varmistaa, että se soveltuu juuri niihin laskutoimituksiin, joita sinä tyypillisesti ratkot. Esimerkiksi kotikäyttöön tarkoitettu laskin eroaa näkyvästi vaikkapa fyysikon käyttämästä huomattavasti kattavammasta versiosta.
Näin käytät laskinta helposti netissä
Nykyaikaisten nettilaskimien käyttö on todella yksinkertaista. Sinun ei tarvitse kuin avata selain ja kirjoittaa hakukenttään osuva hakusana, kuten esimerkiksi “laskin netissä” tai “online calculator”. Tämän jälkeen voit valita omiin tarpeisiisi sopivan vaihtoehdon. Kun olet avannut laskimen, voit syöttää luvut ja valita haluamasi laskutoiminnot virtuaalisella näppäimistöllä. Kun tämä on tehty, painat vain “=” -painiketta tai muuta vastaavaa näppäintä nähdäksesi tuloksen.
Käyttö on helppoa ja nopeaa
Nettilaskimien käyttöliittymät ovat tyypillisesti todella selkeitä ja intuitiivisia. Niiden kautta laskutoimitusten tekeminen sujuukin helposti ja nopeasti, ja tulokset ovat heti nähtävissä. Jos haluat sitten vielä tehdä jonkinlaisia muutoksia tai uusia laskutoimituksia, voit kätevästi syöttää uudet luvut ja aloittaa alusta. Nettilaskimet ovat käytettävissä missä ja milloin tahansa, mikä tekee niistä todella käteviä työkaluja arjen laskutoimituksiin.
Miten erityiset laskutoiminnot toimivat?
Kehittyneemmissä laskimissa on usein erikoistoimintoja, jotka mahdollistavat monimutkaisempien laskutoimitusten suorittamisen. Nämä toiminnot voivat vaihdella laskimen tyypin ja käyttötarkoituksen mukaan, mutta yleisimpiä erikoistoimintoja ovat seuraavissa kappaleissa esitellyt.
Trigonometriset funktiot
Sini, kosini ja tangentti ovat esimerkkejä trigonometrisistä funktioista, ja ne ovat tärkeitä monissa matemaattisissa ja tieteellisissä laskelmissa. Tieteellisissä laskimissa onkin yleensä omat näppäimensä näiden laskemiseen. Näitä laskutoimituksia tehdessä on tärkeää ensin varmistaa, että laskin on asetettu käyttämään asteita tai radiaaneja. Kun tämä on tehty, laskutoimitus onnistuu ripeästi; syötät vain esimerkiksi kulman arvon ja painat vastaavaa funktionäppäintä saadaksesi tuloksen.
Logaritmifunktiot
Logaritmit ovat hyödyllisiä varsinkin monissa tieteellisissä ja taloudellisissa laskelmissa. Useimmiten monissa tieteellisissä laskimissa onkin omat näppäimensä logaritmien laskemiseen. Luonnollisen logaritmin painike on ln ja kymmenkantaisen logaritmin log. Kun on sitten aika suorittaa se laskutoimitus, syötät haluamasi luvun ja painat tarvitsemaasi logaritminäppäintä, jonka jälkeen laskin hoitaa loput puolestasi. Joissakin laskimissa voit myös laskea minkä tahansa kantaluvun logaritmeja.
Rahoitusfunktiot
Monet kehittyneemmät laskimet tarjoavat erikoistoimintoja, jotka on tarkoitettu rahoituslaskelmiin. Näihin voivat kuulua esimerkiksi lainojen korkolaskurit, sijoitusten tuottolaskurit tai arvonlisäverolaskurit. Nämä laskimet voivat helpottaa taloudellisten päätösten tekemistä ja auttavat ymmärtämään paremmin erilaisia rahoitustilanteita.
Google laskin
Myös Google tarjoaa oman laskimensa, jota päästään käyttämään suoraan hakutuloksista. Kun kirjoitat Googlen hakukenttään matemaattisen lausekkeen tai yksinkertaisen laskutoimituksen, tämä hakukone näyttää laskimen ja tuloksen suoraan hakutulossivulla. Tämä onkin erittäin kätevä tapa suorittaa nopeita laskutoimituksia ilman erillisen laskinsovelluksen avaamista.
Hyödyt laskimen käytöstä
Laskimen käyttö tuo mukanaan monia erilaisia etuja, joista on hyötyä niin arkipäiväisissä laskutoimituksissa kuin myös opiskelun ja työnteon yhteydessä. Ensinnäkin laskimet säästävät runsaasti aikaa ja vaivaa, kun laskutoimituksia ei tarvitse suorittaa päässä tai paperilla, mikä voi olla vaikeaa ja turhauttavaa. Laskimet tarjoavat myöskin tarkkoja tuloksia ja vähentävät inhimillisten virheiden mahdollisuutta.
Ne mahdollistavat myös monimutkaisten laskutoimitusten suorittamisen nopeasti ja helposti ilman turhaa päänvaivaa. Nettilaskimet ovat erityisen käteviä vaihtoehtoja, sillä ne ovat aina saatavilla ja päivittyvät automaattisesti. Ihan kaikissa tilanteissa, kuten vaikkapa lukion kokeissa, nettilaskimia ei kuitenkaan voida käyttää, jolloin perinteisten laskimien merkitys korostuu.
UKK
Mikä laskin lukioon?
Lukioon suositellaan yleensä graafista tai symbolista laskinta, jonka avulla voidaan suorittaa hieman monimutkaisempiakin laskutoimituksia. Koska lukion matematiikan tunneilla opetellaan niitä hieman vaikeampia laskuja, ei perinteinen simppeli taskulaskin ole yleensä riittävä valinta.
Milloin laskin on keksitty?
Aivan ensimmäiset mekaaniset laskimet kehitettiin jo 1600-luvulla Blaise Pascalin ja Gottfried Leibnizin toimesta. Nykyaikaisen elektronisen laskimen keksiminen tapahtui kuitenkin 1960-luvun aikana, ja ensimmäinen taskulaskin tuli puolestaan saataville vuonna 1970.
Mitä tarkoittaa funktiolaskin?
Funktiolaskin on laskimen kehittyneempi versio, joka pystyy käsittelemään matemaattisia funktioita ja suorittamaan monimutkaisia laskutoimituksia. Se sisältää trigonometrisiä funktioita, logaritmeja ja muita edistyneitä matemaattisia toimintoja. Funktiolaskimet ovat erityisen hyödyllisiä opiskelijoille ja ammattilaisille, jotka työskentelevät matematiikan, fysiikan tai insinööritieteiden parissa.