Siirry suoraan sisältöön

Xbox on Microsoftin kehittämä pelaamiseen tarkoitettu pelilaite, joka tuli markkinoille Pohjois-Amerikassa 15. marraskuuta 2001 ja Euroopassa 14. maaliskuuta 2002. Alun perin Xbox, kuten myös muut pelikonsolit, mullistivat kotona viihtymisen ja syrjäyttivät kodin muut television yhteydessä käytettävät viihdelaitteet ja DVD-soittimet. Samalla kun Xbox mullisti kotona tapahtuvan televisiopelaamisen ja viihtymisen, yhdellä laitteella oli mahdollista katsoa elokuvia, pelata ja soittaa musiikkia, ja se oli koko perheen viihdepaketti yhdessä paketissa. Samalla konsolit toivat pelaamisen tietokoneilta olohuoneisiin television ja koko perheen saataville. Xbox kilpaili alun pitäen sellaisten konsolien kuin Sonyn PlayStationin ja Nintendon GameCupen kanssa. Xbox-konsolilla pelattavia pelejä ovat mm. Halo ja World of Warcraft.

Xbox-konsolien evoluutio ja sukupolvet

Tällä hetkellä uusimmat markkinoilla myynnissä olevat pelikonsolit Xbox Series X ja Series S edustavat Xboxin neljättä sukupolvea. Koko 23 elinvuotensa aikana on Xbox-konsoli kohdannut paljon muutoksia, mutta samalla se on säilyttänyt oman virtaviivaisen ilmeensä ja tunnusomaisen x-logon, joka on hyvin poikkeava ja tunnistettava verrattuna kilpailijoihin. Ilme syntyi, kun Microsoft päätti nimetä konsolin Microsoftin DirectX-teknologian mukaan, johon koko konsolin toiminta perustui. Ensimmäinen konsoli oli suunniteltu X-kirjaimen ympärille, ja laitteen keskellä on massiivinen limenvihreä logo, jossa näkyi konsolin nimi.

Sittemmin pelaaminen Xboxilla on muuttunut huomattavasti ensimmäisistä vuosikymmenistä. Ensimmäiseen kotiin ostettavaan konsoliin, nimeltään Xbox, pystyi ostamaan yhteensopivia pelejä erillisistä pelimyymälöistä ja tavarataloista, tai pelaamaan konsolin mukana tulevaa oheispeliä levyltä. Vuonna 2024 pelaaminen tapahtuu suurimmilta osin levyttömästi online-pelialustoilla, verkossa ja eri pelilaitteiden välillä, ja onlinepelejä tukevat uudemman sukupolven konsolit kuten Xbox 360 (2005), Xbox One (2013) Xbox One S (2016) Xbox One X (2017), Xbox Series X ja Series S (2020). Bitcoin kasinot tarjoaa lisää mielenkiintoisia verkkopelejä jokaiselle nettipeleistä kiinnostuneille.

Xbox Live: online-pelialusta

Xbox Live -online-pelialusta on syntynyt teknologian kehittymisen myötä. Siinä missä ensimmäiset laitteet nojasivat vahvasti levylliseen yksilöpelaamiseen ja mahdollistivat korkeintaan kotona ystävien ja perheenjäsenten kesken tapahtuvan pelaamisen, verkkoyhteyksien paraneminen mahdollisti verkossa tapahtuvan yhteisöllisen pelaamisen yli maantieteellisten rajojen. Xbox Live olikin eräänlainen oman aikansa ensimmäisistä sosiaalisista medioista, joka mahdollisti pelien pelaamisen tuetuissa maissa olevia live-käyttäjiä vastaan tai heidän kanssaan internetin välityksellä. Xbox Live toimii Microsoftin Xbox-, Xbox 360- ja Xbox One -pelikonsoleilla sekä tietokoneissa. Microsoft julkaisi Xbox Liven vuonna 2002.

Paitsi yhdessä pelaamisen, Xbox Live mahdollistaa myös kommunikoinnin eri pelaajien kanssa. Jos pelaajalla on käytössään kuulokkeet ja mikrofoni, tai Kinect for Xbox 360 -liikeohjain, pystyy hän pelin ohessa keskustelemaan muiden pelaajien kanssa videopuheluin, mikä mahdollisti yhteisöllisyyden lisääntymisen Xbox-pelaajien keskuudessa. Xbox Live tarjoaa käyttäjilleen lisäksi Live messenger-chatin. Paitsi pelaamaan ja keskustelemaan, pelaaja pystyy myös luomaan itselleen pelaajakortin, ja keräämään ystävälistan, jossa näkyy ystävän aktiivisuustieto ja heidän pelaamansa pelit ja pelikentät.

Xbox Live tarjoaa pelejä, ja sen kautta voi myös katsoa suoratoistopalveluita, esimerkiksi Netflixiä. Lisäksi on Xbox Live Marketplace -kauppapaikka, josta voidaan ostaa pelejä ja videoita.

Xbox Game Pass ja tilauspalvelut

Siinä kun ensimmäiset laitteet vaativat levyn, toimivat nykyiset konsolit levyttömästi ja verkossa. Xbox Game Pass on tilauspalvelu, joka tarjoaa satoja laadukkaita pelejä, joita on mahdollista pelata konsolilla, PC:llä ja pilvipalvelussa ostamalla jäsenyyden Game Pass -palveluun. Kun ensimmäisten konsolien aikaan pelejä joutui odottamaan jopa vuoden, jotta ne saapuivat omaan peliliikkeeseen, nyt jokainen peli on saatavilla heti julkaisupäivänä – kunhan pelaaja on vain liittynyt Game Pass -jäseneksi. Jäsenyyden avulla pelejä voi pelata PC:llä, puhelimilla, televisioilla ja konsoleilla pilvessä ja tableteilla. Jäsenyys mahdollistaa myös pelien lataamisen omalle laitteelle. Jäsenyyteen kuuluva EA Play mahdollistaa pääsyn Electronic Arts -peleihin konsolilla ja PC:llä. Sopimusta solmiessa on mahdollista valita sopimus, joka mahdollistaa pelaamisen PC:llä, konsolilla tai molemmilla.

First-Party -pelikehitys

Paitsi teknologista edelläkävijyyttä ja tyylikästä muotoilua, tarjolla on myös monipuolisuutta: yhteensä 23 pelinkehitysstudiota on vastuussa Xboxin 1st party -pelien kehittämisestä. Studioihin kuuluu mm. Bethesda Softworksin alaiset studiot, jotka ovat olleet mukana eräiden historian suurimpien pelisarjojen kehittämisessä ja julkaisemisessa, kuten Age of Empires, DOOM, The Elder Scrolls, Halo, Minecraft, Fallout, Forza ja monet muut. Xboxin First-Party -pelikehitys keskittyykin tuottamaan loistavia pelejä kaikille riippumatta pelaamiseen käytetystä laitteesta. Myös monet muut pelitalot, kuten Cococucumber ja TwistedRed, ovat mukana kehittämässä pelejä Xboxille.

Xbox-ohjain ja laitteiston ominaisuudet

Xbox Series X tarjoaa eniten tehoa kaikista nykyisen sukupolven konsoleista. Uusimmassa konsolissa on lähes kaksi kertaa enemmän tallennustilaa kuin Series S:ssä, ja sen ominaisuudet pääsevät esille, kun laite on liitettynä 4K-television kanssa. Tämä siis, kun pelaaja haluaa ehdottomasti parhaan grafiikan ja suorituskyvyn tai levyaseman pelejä ja elokuvia varten.

Xbox-konsolia ohjataan erillisellä laitteella, jota kutsutaan digitaaliseksi D-padiksi. Ohjaimen avulla on mahdollista pelata, kirjoittaa ja mm. toistaa suoratoistopalvelun elokuvia ja sarjoja. Ohjain sisältää

  • 2 × analogiset liipaisimet (LT, RT)
  • 2 × olkapääpainiketta (LB, RB)
  • 2 × napsautettavat analogiset ohjaussauvat
  • 7 × digitaaliset painikkeet (Y, B, A, X, Menu, View, Xbox)
  • langattoman pariliitoksen painike
  • jaa-painike (kolmas versio)
  • kuulokeliitäntä

Ohjaimen ominaisuudet riippuvat siitä, minkä sukupolven konsoliin se käy, eikä kaikissa ohjaimissa ole samoja ominaisuuksia.

Multimedia ja viihdeominaisuudet

Koska Xbox kehitettiin kilpailemaan Sony PlayStation 2:n kanssa samoista markkinoista, myös Xbox on kehitetty PlayStationin tapaan ainutlaatuiseksi kodin viihdejärjestelmäksi. Xboxilla pystyy siis tekemään myös paljon muuta kuin pelaamaan. Xboxilla voi katsoa esimerkiksi ohjelmia suoratoistopalveluista, toistaa levyllisiä pelejä, pelata pelejä levyttömästi verkossa, tai vaikka toistaa DVD-levyjä. Xbox Live tarjoaa suuren määrän viihdettä kotikäyttöön.

Integrointi Windowsiin ja alustojen välinen pelaaminen

Laitteesta riippumaton pilvipelaaminen on entistä suositumpi pelimuoto, ja tämä on jotain, minkä myös Xbox on joutunut ottamaan huomioon toiminnassaan. Xbox-konsolipelejä onkin mahdollista pelata Xbox Cloud Gamingin avulla tai Xbox-sovelluksen lataamalla. Myös jotkin moninpelit, kuten Back 4 Blood ja Call of Duty: Black Ops Cold War, tarjoavat verkkojen välistä ristiinpelaamista. Xbox-pelejä onkin mahdollista pelata mm. Android- ja iOS-laitteilla, virtuaalilaseilla ja älytelevisiota käyttäen. Integrointi Windows-tietokoneille tapahtuu mm. lataamalla Xbox-sovelluksen.

Yhteisö ja sosiaaliset ominaisuudet

Yhteisöllisyys ja sosiaaliset ominaisuudet ovat alusta saakka olleet osa Xboxia. Paitsi käyttämällä Xbox Liveä vanhemmissa konsoleissa, käyttäjät voivat myös muodostaa erilaisia yhteisöjä, keskustella toistensa kanssa pelaamisen ohessa laitteesta ja paikasta riippumatta. Oman pelitilin voi lisäksi linkittää, ja pitää yhteyttä pelikavereihin myös eri sosiaalisen median tilejä käyttäen.

Tulevaisuuden suuntaukset ja innovaatiot

Huolimatta siitä, että monet pelaajat kehuvat Xboxin uusinta konsolia maailman parhaaksi, eivät Xboxin kehittäjät ole pysähtyneet konsolien ja laitteistojen kehittämisessä. Tavoitteena Microsoftilla onkin seuraavaksi kehittää seuraavan sukupolven hybridi-pelialusta, joka pystyy hyödyntämään asiakkaan ja pilven yhdistettyä voimaa täysin uudenlaisten pelikokemusten tarjoamiseksi. Mitä se tarkoittaa käytännössä, jää nähtäväksi. Osa internetin syväkurkuista on kuitenkin varmoja, että seuraava Xbox-konsoli olisi näkemässä päivänvalon vuonna 2028.

Usein kysytyt kysymykset

Tässä usein kysytyt kysymykset liittyen Xbox-konsoleihin.

Mikä on ominaista Xboxin peliekosysteemille?

Xbox tarjoaa ylivoimaisia teknisiä ominaisuuksia, tyylikästä muotoilua sekä yhteisöllistä pelaamista ja viihdekokemusta käyttäjilleen. Xbox tarjoaa myös laajaa levytilaa, ja pelejä on mahdollista tallentaa omalle konsolille.

Miten Xbox-konsoli on kehittynyt eri sukupolvien aikana?

Siinä missä ensimmäinen Xbox-pelikonsoli mahdollisti vain levyllisen pelaamisen, nykyisessä järjestelmässä pelaaminen tapahtuu verkossa ja levyttömästi. Verkkoyhteyksien monipuolistuminen tarjoaa nyt myös erilaisten suoratoistopalvelujen ja sarjojen katsomisen omasta konsolista, kun alkuperäisellä konsolilla katsottiin elokuvia DVD-levyltä.

Mitkä ovat Xbox Liven tärkeimmät ominaisuudet ja sen rooli verkkopelaamisessa?

Xbox Live mahdollistaa verkkopelaamisen 100 ystävän kanssa ja moninpelin yhteensä 16 pelaajan kanssa. Live mahdollistaa myös samanaikaisen keskustelun pelaajien välillä, mikä luo entistä yhteisöllisemmän pelikokemuksen. Xbox Live Marketplace -kaupasta voi ladata pelejä ja ostaa lisäosia.