Siirry suoraan sisältöön

Miten tehdasasetukset palautetaan Windows 10 tietokoneissa?

Miten tehdasasetukset palautetaan Windows 10 tietokoneissa?

Oletko hankkinut vihdoin tietokoneellesi toimivan uuden käyttöjärjestelmän, mutta nyt tarvitset hieman apua sen käytössä? Jos olet käyttänyt samanlaista käyttöjärjestelmään pitkän aikaa, saatat hämmentyä siitä, miten jotkut aivan perustoiminnot suoritetaan. Tämä artikkeli pyrkii auttamaan juuri tässä asiassa.

Me tulemme selvittämään tällä kertaa, miten voit palauttaa tehdasasetukset, jos käytät Windows 10 käyttöjärjestelmää. Se voi olla hyvinkin käytännöllinen asia, sillä saatat tarvita tätä toimintoa jopa yllättävissä tilanteissa.

Käyttöjärjestelmä on hyvin tärkeä tietokoneen toimivuuden kannalta

Riippumatta siitä, mitä teet tietokoneella, käyttöjärjestelmä on hyvin tärkeä asia. Sillä on suora vaikutus siihen, miten aivan kaikki sovellukset toimivat. Siitä syystä on aina erittäin tärkeää, että se on varmasti mahdollisimman toimiva vaihtoehto.

Todellakin, jopa silloin, jos pelaat vain sivustoilla kuten 22Bet, käyttöjärjestelmällä on hyvin tärkeä vaikutus kokemukseen. Sillä on nimittäin kaksi hyvin tärkeää tehtävää. Ensimmäinen on tietokoneen sovellusten toiminta. Koska internet selain on  sovellus, käyttöjärjestelmällä on siten suora vaikutus siihen, kuinka se toimii.

Tämän lisäksi käyttöjärjestelmällä on myös suora vaikutus turvallisuuteen. Yksi sen monista tarkoituksista on varmistaa korkein mahdollinen suoja laitteellesi. Internetiä käytettäessä turvallisuutta ei voi ikinä olla liikaa, joten tämä on tietenkin myös hyvin tärkeä etu.

Miksi tehdasasetusten palauttaminen voi kannattaa?

Ennen kuin siirrymme selvittämään, miten voit oikein palauttaa tehdasasetukset, meidän tulee tietenkin kertoa, miksi se voi olla kannatettavaa. Tähän on oikeastaan kaksi eri syytä. Ensimmäinen syy on tietenkin laitteen jälleenmyynti. Jos haluat myydä tietokoneen eteenpäin, sinun tulee tietenkin varmistaa sen olevan mahdollisimman tyhjä. Tehdasasetusten palauttaminen tekee juuri tämän asian mahdollisimman helpoksi.

Sen lisäksi, silloin tällöin saatat yksinkertaisesti tarvita juuri tämän toiminnon. Esimerkiksi jos tietokoneesi reistailee tavalla, jota et täysin ymmärrä, tämä toiminto voi auttaa. Sen avulla voit onnistua selvittämään ongelman ilman, että viet laitteen huoltamolle. Toisin sanoen voit jopa onnistua säästämään pitkän pennin kokeilemalla tätä mahdollisuutta itse.

Paras järjestys tehdasasetusten palauttamiseen

Jos haluat puhdistaa tietokoneesi aivan kokonaan eli suorittaa juuri tehdasasetusten palauttamisen, on hyvä idea suorittaa tämä asia eri osissa. Näin tekemällä voit olla varma siitä, että mikään tarvittava tieto ei tule katoamaan. Nämä osat ovat seuraavanlaiset:

  1. Tallenna kaikki haluamasi tiedot esimerkiksi ulkoiselle kovalevylle
  2. Käytä tietojen tuhoamis ohjelmistoa puhdistaaksesi tietokoneen
  3. Suorita tehdasasetusten palauttaminen

Windows 10 luo tähän mukavan edun. Se nimittäin sisältää valmiiksi sisäänrakennetun tietojen tuhoamisen, kun suoritat tehdasasetusten palautuksen. Siten voit hypätä suoraan toisen vaiheen yli, ja suorittaa asian nopeammin.

Tehdasasetusten palauttaminen vs tietojen tuhoaminen

On hyvä ottaa huomioon, että tehdasasetusten palauttaminen ei tarkoita automaattisesti sitä, että kaikki tiedot tultaisiin poistamaan tietokoneelta. Jotkut tiedot voivat niin sanotusti piilottaa tietokoneelle sellaiseen muotoon, että niitä ei voida nähdä enää. Ne ovat kuitenkin silti vielä olemassa. Toisin sanoen, jos joku käyttää tietojen palautusta laitteeseen, he voisivat löytää nämä tiedostot todella helposti. Siitä syystä niiden tuhoaminen on erittäin hyvä varmistaa erikseen.

Tähän voidaan käyttää ohjelmistoa nimeltään tiedostojen tuhoaminen eli data shredding. Tämä on hyvin älykäs tapa varmistaa, että kaikki tarvittavat ja henkilökohtaiset tiedostot ovat aivan varmasti poistettu kokonaan laitteelta. Voit suorittaa tämän prosessin helposti ennen kuin palautat kaikki tehdasasetukset. Itse asiassa prosessi kannattaa suorittaa juuri tässä järjestyksessä, koska tehdasasetusten palauttamisen jälkeen tietojen tuhoaminen on huomattavasti haastavampaa.

Tallenna tiedostot ja ohjelmistot

Kuten mainitsimme aikaisemmin, on hyvin tärkeää, että tallennat kaikki tarvittavat tiedostot etukäteen ennen tehdasasetusten palauttamista. Tämä on varsin itsestään selvää. Jos pelaat verkossa, et varmasti jätä peliä tallentamatta. Siinä tapauksessa, että jätät tallentamisen tekemättä, joudut aina aloittamaan koko pelin alusta. Tämä pätee tietenkin yleisesti tietokoneen käyttöön. Varmista siis, että kaikki tiedostot ja ohjelmistot ovat aivan varmasti tallennettu tietokoneelle ennen tehdasasetusten palauttamista.

Voit suorittaa tämän hyvin helposti tietokoneen avulla. Sinun tulee seurata yksinkertaisesti seuraava karttaa: Start → Settings → Update & Security → Backup. Tätä kautta voit tallentaa vaikka koko tietokoneesi turvaan. Näin tehdäksesi, sinun pitää valita Backup and Restore ja klikata Create a system Image. Kun suoritat tämän toiminnon, ota huomioon sen vaativan varsin paljon tilaa. Varmista siis, että tallennuspaikasta löytyy tarpeeksi tilaa tämän suorittamiseen.

Kun olet suorittanut tiedostojen tallentamisen, älä unohda ohjelmistoja. Varmista, että sinulla on kaikki maksulliset ohjelmat käytössä lisenssien mukaan. Siten voit ladata ne uudelleen helposti uudella tietokoneella ja ottaa ne käyttöön välittömästi.

Miten voit palauttaa tehdasasetukset Windows 10 tietokoneella?

Yksi Windows 10 käyttöjärjestelmän eduista on ehdottomasti se, että se helpottaa koko käyttöohjelmiston uudelleen asentamisen. Sinun pitää klikata Start → Settings → Update & Security → Recovery. Täältä voit löytää monia eri vaihtoehtoja, jotka palauttavat eri tavalla tietokoneen takaisin.

Recovery näytöllä, voit klikata Get Started painiketta, mikä antaa sinulle kaksi vaihtoehtoa. Nämä ovat Tiedostojen Säilyttäminen tai Kaiken poistaminen. Viimeinen vaihtoehto on sopiva tietenkin silloin, jos haluat myydä laitteen eteenpäin ja poistaa aivan kaikki henkilökohtaiset tiedostot.

Windows 10 puhdistus: Säilytä tiedostot

Tämä vaihtoehto on hyvä vaihtoehto silloin, jos tietokoneesi reistailee jollakin tavalla. Toisin sanoen haluat palauttaa sen tehdasasetuksiin, mutta silti pitää kaikki tietosi. Sinun tulee kuitenkin ehdottomasti ottaa yksi asia huomioon, jos haluat käyttää juuri tätä vaihtoehtoa. Nimittäin, vaikka se ei poista mitään tiedostoja, se voi poistaa joitakin ohjelmia. Toisin sanoen saatat joutua lataamaan niitä uudelleen, jos ne poistetaan.

Windows 10 Puhdistaminen säilyttää siis kaikki sinun henkilökohtaiset tiedostot, mutta korvaa kaikki järjestelmän tiedot. Varaudu siis joidenkin tiedostojen uudelleen lataamiseen ja asentamiseen.

Windows 10 tehdasasetusten palauttaminen: Poista aivan kaikki

Jos haluat poistaa aivan kaikki tiedot, valitse kaikkien tiedostojen poistaminen. Tämä voi nopeuttaa sinun tietokoneen toimintaa, mutta sinun pitää tietenkin tallentaa aivan kaikki tiedostot ja sovellukset uudelleen. Toisin sanoen sinun pitää kopioida aivan kaikki haluamasi tiedot uudelleen sinun ulkoiselta kovalevyltä takaisin tietokoneelle.

Tämä vaihtoehto mahdollistaa myös yhden ylimääräisen toiminnon. Tämä on Kaikkien tiedostojen poisto ja järjestelmän puhdistus. Tämä vaihtoehto suorittaa ylimääräisen tietojen puhdistamisen, käyttämällä tietojen tuhoamis ohjelmistoa. Tämä on sopiva mahdollisuus silloin, kun haluat myydä tietokoneen eteenpäin jollekin uudelle henkilölle, etkä halua minkään tiedostojen säilyvän tietokoneellasi.