Siirry suoraan sisältöön

Nykyään digitaalinen turvallisuus ja tietoturva on tärkeämpää kuin koskaan. Nettimaailmassa erilaisten virusten ja muiden tietoturvauhkien määrä on lisääntynyt ja lisääntyy koko ajan. Virukset ovat yksi yleisimmistä ja vaarallisimmista uhista verkossa. Ne voivat aiheuttaa merkittävää vahinkoa sekä yksityishenkilöille että yrityksille. Ne voivat tuhota tietoja ja laitteita, tai pahimmillaan identiteettisi voidaan kaapata. Tässä artikkelissa tarkastelemme vähän perussuojautumista viruksilta ja tavallisimmilta tietoturvauhilta.

Mikä on virustorjunta?

Virustorjunta on ohjelmisto, joka suojaa tietokoneita, älypuhelimia ja muita elektronisia laitteita haitallisilta ohjelmilta. Näitä haitallisia ohjelmia ovat muun muassa virukset, troijalaiset ja muut haittaohjelmat. Virustorjuntaohjelmistojen tarkoituksena on havaita mahdolliset haitalliset ohjelmat ja koodit laitteessa sekä estää niitä pääsemästä käsiksi laitteesi tiedostoihin ja käyttöjärjestelmään sekä estää aiheuttamasta vahinkoa ja tuhoja. Virustorjuntaohjelmat tarkkailevat ja analysoivat tiedostoja, ohjelmistoja ja verkkosivustoja, havaitakseen mahdolliset uhat ja suojatakseen laitteen käyttäjää niiden vaikutuksilta.

Miten ne toimivat?

Virustorjuntaohjelmat toimivat useammalla eri tavalla. Kaikki niistä perustuvat heuristiseen analyysiin sekä tietokantoihin tunnetuista viruksista ja haittaohjelmista. Ne auttavat virustorjuntaohjelmia tunnistamaan epäilyttävää käyttäytymistä tiedostoissa ja ohjelmissa.

Reaaliaikaiset tarkistukset ovat toinen tärkeä ominaisuus: ne havaitsevat ja estävät uhkia ennen kuin ne ehtivät vahingoittaa laitetta. Ohjelmat voivat myös käyttää ylimääräisiä työkaluja, kuten palomuureja ja tietojenkalastelun torjuntaa, tarjotakseen paremman suojan.

Kaikissa ohjelmissa on myös toiminnot tarkistaa manuaalisesti kaikki laitteen tiedostot, yksittäinen tallennuslaite, hakemisto tai jopa tiedosto.

Lue lisää täällä hilavitkutin.com virusohjelmista ja muusta tietotekniikasta.

Kannattaako niistä maksaa?

Ilmaisversioistakin löytyy nykyään varsin kattavia ja toimivia virustorjuntaohjelmia. Maksetut versiot tarjoavat kuitenkin laajemman ja paremman suojauksen sekä ison määrän lisäominaisuuksia verrattuna ilmaisversioihin. Maksulliset versiot sisältävät usein tietojenkalastelun torjuntaa, lapsilukkoja ja laitteen suorituskyvyn parantamiseen tarkoitettuja työkaluja. Usein ostetussa versiossa saa suojan sekä tietokoneelle että mobiililaitteelle.

Maksullisten versioiden tarjoama lisäsuoja ja -toiminnot ovat yleensä varsin käyttökelpoisia, jos käsittelet laitteellasi arkaluonteista tietoa tai haluat vain mielenrauhaa. Laitteesi ja tietoliikenteesi ovat maksetulla versiolla aina paremmin suojattuna kuin ilmaisversioilla.

Kuinka valitset parhaan virustorjunnan laitteellesi?

Parasta virustorjuntaa valittaessa kannattaa aina tehdä vähän vertailua, että mikä on optimaalisin valinta sinulle. Sinun kannattaa arvioida ohjelman suojaustaso, ominaisuudet, helppokäyttöisyys ja hinta. Valitse aina ohjelma, joka vastaan sinun tarpeitasi ja vaatimuksiasi. Ohjelmaa valitessa kannattaa tarkistaa, onko ohjelmassa reaaliaikainen suojaus, tietojenkalastelun torjunta, palomuuri ja esimerkiksi kotiverkon suojaus. Lisäksi kannattaa tarkkaan katsoa, mitä eri pakettivaihtoehtoihin sisältyy; monelleko laitteelle ja mille ajalle.

Myös tuttavien ja ystävien suosituksia, käyttäjäarvioita ja asiantuntijatestejä kannattaa vähän selailla ja tutkia valintaa tehdässä. Ne voivat auttaa päätöksenteossa ja hyvän valinnan tekemisessä.

Hyvän virustorjunnan ominaisuuksia

Virustorjuntapakettien sisällöt vaihtelevat hurjasti eri pakettien välillä. Eroja on eri ohjelmistotalojen pakettien välillä sekä ilmaisversioiden ja maksuversioiden välillä.

Hyvässä virustorjuntaohjelmassa pitäisi olla tänä päivänä vähintäänkin seuraavat ominaisuudet:

  • Tehokas suoja viruksilta ja haittaohjelmilta
  • Reaaliaikainen suojaus
  • Säännölliset päivitykset
  • Tietojenkalastelusuoja
  • Palomuuri
  • Käyttäjäystävällinen käyttöliittymä
  • Automaattinen toiminta päivitysten osalta

Nämä ominaisuudet varmistavat, että laitteesi on suojattu laajasti erilaisilta uhilta. Lisäplussana voi tietysti vaatia langattoman kotiverkon suojausta sekä verkkopankkisuojausta selaimeen. Viimeksi mainitut löytyvät tänä päivänä valtaosasta maksetuista versioista.

Sisäänrakennettu vai ulkoinen virustorjuntaohjelma?

Monissa käyttöjärjestelmissä on tänä päivänä sisäänrakennettu virustorjuntaohjelma tai jonkinasteinen suoja viruksia ja haittaohjelmia vastaan. Tästä esimerkkinä voidaan mainita vaikka Microsoft Defender. Ne tarjoavat perussuojan ja ovat ilmaisia. Ne eivät kuitenkaan tarjoa välttämättä kovin laajaa suojaa ja ominaisuuksia, kuten ulkoiset, maksetut ohjelmat. Usein sisäänrakennettujen ongelmana on muun muassa vähän jäljessä laahaavat viruskannat.

Ulkoiset ohjelmat tarjoavat paremman ja laajemman suojan. Ohjelmat päivittyvät useammin – viruskannat päivittyvät päivittäin ja itse ohjelmakin säännöllisesti. Lisäksi niissä on liuta käyttökelpoisia lisäominaisuuksia oman laitteesi, tietojesi ja tiedostojesi suojaamiseen.

Vakiojärjestelmä vai ulkoinen virustorjunta?

Vakiojärjestelmät tai toisin sanoen sisäänrakennetut järjestelmät tarjoavat hyvän perussuojan. Ne toimivat myös saumattomasti käyttöjärjestelmän kanssa. Jos haet kattavampaa suojaa ja lisäominaisuuksia, ulkoiset virustorjuntaohjelmat ovat yleensä parempi vaihtoehto. Jokaisen käyttäjän tulisi arvioida, mitä suojan tasoa ja ominaisuuksia hän tarvitsee, ja tehdä päätös sen perusteella.

Top 5 parasta virustorjuntaohjelmaa

Virustorjuntaohjelmia löytyy varsin kattava valikoima Windowsiin, Macille ja mobiililaitteisiin. Tarjolla on niin ilmaisia kuin maksullisiakin vaihtoehtoja. Tähän on kerätty muutama suosituin vaihtoehto:

Bitdefender Antivirus

  • Ominaisuudet: Erittäin tehokas haittaohjelmien torjunta, reaaliaikainen suoja, yksityisyyden suoja.
  • Hyödyt: Laajat turvaominaisuudet, vähäinen vaikutus suorituskykyyn, helppokäyttöinen.
  • Haitat: Maksulliset versiot ovat varsin hintavia.
  • Asennus: Helppo asennus eri laitteisiin.

Norton AntiVirus

  • Ominaisuudet: Kattava haittaohjelmien suoja, identiteettisuoja, säännöllisesti päivittyvä tietoturva.
  • Hyödyt: Erinomainen haittaohjelmien tunnistus ja asiakkaiden tuki. Helppokäyttöinen.
  • Haitat: Muutamat toiminnat syövät laitteen resursseja hetkittäin.
  • Asennus: Yksinkertainen ja helppo asennus My Norton-palvelun kautta.

Trend Micro Antivirus

  • Ominaisuudet: Suojaa verkkouhilta, pilvipohjainen suojaus, tietojenkalastelusuojat.
  • Hyödyt: Helppokäyttöinen ja tehokas suojaukseen erikoistunut ohjelma.
  • Haitat: Jotkin lisäominaisuudet ovat lisämaksullisia.
  • Asennus: Helppo asennus.

Avast One

  • Ominaisuudet: Virustorjunta, VPN, tietojenkalastelusuoja, tietoturva- ja yksityisyysominaisuudet.
  • Hyödyt: Monipuolinen ja tarjoaa kattavan suojauksen.
  • Haitat: Ilmoitukset ja päivitykset voivat olla häiritseviä.
  • Asennus: Helppo asennus. Toimii hyvin sekä maksuttomana (pieniä toimintarajoitteita) että maksullisena.

Microsoft Defender

  • Ominaisuudet: Reaaliaikainen suoja, helppokäyttöinen, osana Windows-käyttöjärjestelmää.
  • Hyödyt: Integroitu Windowsiin, helppo käyttää ja ilmainen.
  • Haitat: Ei yhtä laaja suojaus kuin maksullisilla ohjelmilla.
  • Asennus: Ei vaadi erillistä asennusta, sillä se on osa Windows-käyttöjärjestelmää. Lisämaksullinen versio nykyään tarjolla.

Tarvitseeko myös puhelin virustorjuntaa?

Älypuhelimien käyttö on lisääntynyt, ja niissä on enenevässä määrin kiinnostavaa tietoa ja toimintoja. Niinpä niistä on tullut houkuttelevia kohteita hakkereille ja haittaohjelmille. Virustorjunta älypuhelimessa tarjoaa lisäsuojausta laitteesi turvallisuuden ja tietojesi suojaamiseksi, kuten tietokoneessa.

Tämä on erityisen tärkeää, jos asennat sovelluksia muista lähteistä kuin virallisista sovelluskaupoista tai käytät puhelintasi taloudelliseen toimintaan. Muita asennuskohteita kuin sovelluskauppoja tulisi välttää, jos olet vähänkin epävarma kohteesta.

Suojaamaton puhelin on tänä päivänä todella paha tietoturvariski.

Hidastaako virustorjuntaohjelma laitettani?

Joissain yksittäistapauksissa virustorjuntaohjelmat voivat hidastaa laitetta, esimerkiksi virusskannauksen aikana. Tämä riippuu paljon ohjelmasta ja sen optimoidusta suorituskyvystä. Nykyaikaiset virustorjuntaohjelmat on kuitenkin suunniteltu minimoimaan laitteen suorituskyvyn heikkenemistä. Hyvin suunniteltu ohjelma tarjoaa laitteelle suojaa, aiheuttamatta merkittävää hidastumista.

Yhteenveto

Virustorjuntaohjelmat ovat olennaisia tietokoneiden ja mobiililaitteiden suojaamiseksi haitallisilta ohjelmilta. Vaikka sisäänrakennetut ratkaisut kuten Microsoft Defender tarjoavat perussuojan, ulkoiset, maksulliset ohjelmat tarjoavat kattavampaa suojaa ja lisäominaisuuksia. Valitsemasi virustorjuntaohjelman pitää vastata tarpeitasi ja tarjota tarpeeksi suojaa. Virustorjunnan käyttö älypuhelimissa on myös suositeltavaa, erityisesti jos laitteella käsitellään arkaluonteisia tietoja tai asennetaan sovelluksia ei-virallisista lähteistä.

UKK

Tarvitseeko Windows 10 erillistä virustorjuntaa?

Windows 10:ssä on sisäänrakennettu Microsoft Defender, joka tarjoaa perussuojan. Lisäsuojauksen saamiseksi voit harkita erillistä virustorjuntaohjelmaa – varsinkin jos koneellasi käsitellään arkaluontoisia tietoja, tai kone on työkäytössä.

Onko Avast AntiVirus luotettava?

Avast AntiVirus on luotettava ja tarjoaa kattavan suojan viruksia ja haittaohjelmia vastaan. Joissakin testeissä sen on havaittu lähettävän tietoa käyttäjien toiminnasta, mikä saattaa huolestuttaa yksityisyydestään tarkkoja käyttäjiä. Ohjelma antaa riittävän suojan ilmaisversionakin, mutta ostettuna versiona suoja paranee ja käyttökelpoisia lisätoimintoja tulee saataville.

Pitääkö Android puhelimessa olla virustorjunta?

Vaikka Androidin suojausmekanismit ovat parantuneet, virustorjunta tarjoaa lisäsuojaa haittaohjelmilta ja vahvistaa yksityisyyttä. Hyvä virustorjunta Android-puhelimessa on melkeinpä tärkeämpi tänä päivänä kuin tietokoneessa.