Razer Blade 18 -pelikannettava on monen hartaasti odottama tietokone. Nyt kone on tullut markkinoille ja arvostelemme kyseisen kannettavan tässä artikkelissa. Alkuun on hyvä ottaa kuitenkin katsaus tietokoneiden kehittymiseen.
Tietokone tulee osaksi arkea
Tietokoneiden kehitys on ollut nopeaa ja samalla se on muuttanut tapoja käyttää tietokoneita. Tietokoneiden avulla tehdään nykyään monenlaisia asioita, aina pankkiasioinnista viestintään ja musiikin kuuntelusta reseptien etsimiseen. Internetin kehityksen ansioista myös terävän videokuvan striimaaminen nettiin on helppoa ja vaivatonta: nykyään sitä tekevät niin tavalliset vloggaajat kuin. Jälkimmäisestä puhuttaessa suoratoistettu lähetyskellä on suuri merkitys. Loppujen lopuksi pelaajat voivat nyt liittyä peliin kaikkialta maailmasta ja seurata toimintaa vain tilillä ja internet-yhteydellä.
Suoratoistopalvelut, kuten Netflix, Amazon Prime ja Disney+, ovat nykyään suosittuja. Korkean suorituskyvyn kannettava tietokone mahdollistaa pelien striimaamisen ja pelaamisen 4K-resoluutiossa. Tämä parantaa pelikokemusta merkittävästi tarjoamalla terävämmän kuvanlaadun ja sujuvan toiminnan. Lisäksi se voi tukea useita sovelluksia samanaikaisesti ilman viivettä tai katkoksia. Jos tähän yhdistetään Razer Blade 18:n kaltaisen tietokoneen tai kannettavan tietokoneen hyvä suorituskyky, pelaaja saa entistä paremman pelikokemuksen ja sujuvamman pelaamisen. Siirrytään nyt kuitenkin kyseisen koneen arvioon.
Razerin uutuus herättää mielenkiintoa, mutta kenelle tämä tietokone sopii?
Sanotaan heti alkuun, että mikäli käytät tietokonetta vain netin selaamiseen, musiikin kuuntelemiseen, tekstinkäsittelyyn, elokuvien ja sarjojen katseluun, ei-vaativaan editointiin ynnä muuhun vastaavaan, Razer Blade 18 ei ole sinua varten. Et nimittäin tarvitse sitä tehoa mitä kone tarjoaa, vaan se on tarkoitettu aktiivisille pelaajille. Razer onkin yksi johtavista pelitietokoneiden valmistajista, joten odotukset uuden mallin suhteen ovat korkealla. Razer on ollut tunnettu siitä, että sen tuotteet on rakennettu laadukkaasta materiaalista ja kasattu jämäkästi, joskin luotettavuuden suhteen on ollut pieniä ongelmia.
Razer Blade 18:n ulkoiset tekijät: tämä kannettava on iso
Razer Blade 18:n pakkauksen avaamisen jälkeen ensimmäinen silmiin pistävä asia on sen iso koko. Kyseessä on nimittäin erittäin iso kannettava: se saa esimerkiksi 16 tuuman MacBook Pron (joka monissa tilanteissa vaikuttaa isolle tietokoneelle) näyttämään pieneltä kannettavalta. Tämä ei sinällään ole ihme, sillä Blade 18 on isoin kannettava, jonka Razer on tehnyt – ja on syytä muistaa, että aiemmatkaan koneet eivät olleet mitään pieniä! Vaikka uusi Blade on aikaisempaa isompi, on se edelleen selvästi tunnistettavissa Razerin koneeksi, mikä on hyvä asia, sillä ulkoisesti Razerin läppärit ovat aina olleet näyttäviä.
Toinen huomionarvoinen seikka on se, että Blade 18 tuntuu erittäin laadukkaalta ja jämäkältä: se ei nitise eikä natise kulmista ja näppäintuntuma on loistava. Runko on tehty alumiinista ja kyseinen runko on kokonaan uusi, samalla tavoin kuin oli Blade 16:n kohdalla. On kuitenkin syytä mainita, että mattamustaan runkoon jää helposti sormenjälkiä. Kokonaisuudessaan kone on luokassaan suhteellisen ohut, mutta tavallisiin kannettaviin verrattuna se on melko paksu. Kyseessä on myös Razerin painavin kannettava tähän mennessä.
Kuten mainitsimme, Blade 18 on iso ja se luonnollisesti johtuu suurelta osin sen massiivisesta näytöstä: se on 18-tuumainen, QHD 16:10 240Hz:in näyttö, jossa on 2560 x 1600 resoluutio. Hiiren korvaava kosketuslevy on myös erittäin iso, mutta se ei kuitenkaan ole ongelma näppäimistöä käytettäessä.
Kokonaisuutena voidaan sanoa, että kyseinen kannettava ei ole sieltä helpommin liikuteltavasta ja mukana kuljetettavasta päästä, vaan siitä voisi ehkä ennemmin puhua pöytäkoneen korvaajana.
Blade 18:n sisällä hyrrää hienoa tekniikkaa
Siirrytään sitten ulkoisista seikoista sisäisiin tekijöihin. Massiivisen rungon alla hyrisee nimittäin erittäin vaikuttavaa tekniikkaa. Laitteen mukana tulee 13. sukupolven Intel Gen Core i9 prosessori sekä Nvidia GeForce RTX 4080 näytönohjain. Nämä takaavat luonnollisesti sen, että tätä konetta käyttävä pelaaja saa salamannopean pelikokemuksen. Luonnollisesti esimerkiksi VPN-yhteys asentuu ja käynnistyy nopeasti.
Teho tarkoittaa myös sitä, että läppärin jäähdytyksen on oltava kunnossa. Tämä johtaa siihen, että koneen tuulettimien äänet ovat suhteellisen kovat. Ne luultavasti kuulee jopa huoneen toiselle puolelle, mikäli menossa on intensiivinen pelisessio. Mikäli tämä häiritsee, on mahdollista vaihtaa hiljaiselle moodille Razerin Synapse -ohjelmassa.
Akun kesto ei ole paras mahdollinen
Tämän kannettavan yksi isoimmista miinuksista on sen akun kesto, joka jättää aika paljon toivomisen varaa. Yhdessä testissä Blade 18:n akusta irtosi kolme tuntia ja 46 minuuttia, kun sitä käytettiin pelkästään multitaskaamiseen Chromessa sekä striimaamiseen. On kuitenkin huomioitava, että se on parempi tulos kuin Blade 17 saavutti vastaavassa testissä. Tämä ei toki yllätä, sillä Blade 18:n akku on isompi. On kuitenkin sanottava, että heikko akunkesto heikentää sitä hyötyä, mitä koneen luokassaan suhteellisen ohut ja kevyt kokonaisuus tuo. Olisimme olleet valmiita hyväksymään hieman paksumman koneen, jos akun kesto olisi ollut parempi.