Siirry suoraan sisältöön

Uno on yksi suosituimmista ja tunnetuimmista korttipeleistä. Siitä on viimeisten parin vuosikymmenen aikana kehittynyt samanlainen klassikkopeli, jonka nimi, värit ja kortit tunnetaan pokerin ja muiden vuosisatoja vanhojen pelien tapaan kaikkialla.

Uno on muiden korttipelien tapaan saanut viime vuosien aikana myös sähköisen muodon. Vaikka peli on yhä parhaimmillaan kaveriporukan tai perheen rennon illanvieton oheisnumerona, niin tietokoneella korttien lätkiminen on hyvä ja rento keino tappaa aikaa tai viivytellä työtehtävien aloittamista. Nykyisin Unon voi ladata esimerkiksi Windows 10:lle Microsoftin omasta sovelluskaupasta.

Unon säännöt ja tavoite

Uno on kutkuttavan yksinkertainen ja silti koukuttava peli. Unon säännöistä on monia eri variaatioita, joihin voi tutustua esimerkiksi unosäännöt.fi -sivustolla. Perusidea on kuitenkin aina sama niin paperisilla pelikorteilla kuin tietokoneen tai puhelimen näytöllä: Omista korteista on päästävä eroon ennen muita pelaajia. Kortit on jaettu värien, numeroiden ja toimintojen mukaan. Nämä määräävät, milloin kortin voi pelata, ja mitä seurauksia sen pelaamisella on kanssapelaajille.          

Korttipeleistä sisältöä illanistujaisiin

Korttipelit ovat loistava lisä illanistujaisiin. Rento pelailu tuo sukupolvet yhteen hauskan aktiviteetin äärelle, ja niin perheen nuorimmaisten kuin vanhimpienkin kanssa on helppo vaihtaa kuulumiset ja ylläpitää ihmissuhteita korttien pelaamisen lomassa. Uno onkin pelastanut.

Perhekokoontumisten lisäksi Uno tuo loputtomasti sisältöä myös kaveriporukoiden ja uusien tuttavuuksien tapaamiseen. Korttien lätkiminen illan venyessä pitkäksi johtaa aina hulvattomaan tunnelmaan minkä lisäksi se nostattaa hymyn kaikkien huulille.

Korttipelit ovat terveellistä hupia

Uno ja muut korttipelit ovat ensiluokkainen keino pitää hauskaa. Ne ovat kuitenkin myös tapa ylläpitää muistia ja mielen kykyjä vanhemmalla iällä. Korttipelit vaativat tarkkaavaisuutta, ennakointia ja toisten pelaajien ratkaisujen analysointia. Näiden seurauksena esimerkiksi Unon pelaaminen säännöllisesti on hyvä keino edesauttaa mielen jaksamista ja hyvinvointia.

Olipa kyseessä sitten perinteinen korttipakalla pelattava Uno tai Windows 10 -laitteelle asennettu videopeli, niin korttipelien terveyshyödyt ja hupi eivät katoa minnekään. Unon lisäksi muistakin rennoista seura- ja korttipeleistä on olemassa lukuisia digitaalisia versioita, joita voi pelata niin tietokoneilla kuin eri mobiililaitteilla.