Siirry suoraan sisältöön

Vaikuttaako käyttöjärjestelmä kokemukseesi internetissä?

Business Intelligence auttaa saamaan yrityksen datasta kaiken irti

Markkinoilla on olemassa monia erilaisia vaihtoehtoja, mikä tulee tietokoneesi sisäisiin ohjelmistoihin. Jo pelkästään käyttöjärjestelmistä on lukemattomasti erilaisia vaihtoehtoja, jotka kaikki sanovat olevansa toinen toistaan parempia juuri sinun käyttöösi ja tietokoneellesi. Toimiva käyttöjärjestelmä onkin hyvin tärkeä osa tietokoneesi toimivuutta, mutta miksi? Mihin käyttöjärjestelmä oikeastaan vaikuttaa, ja vaikuttaako se internetin toimivuuteen? 

Käyttöjärjestelmäsi pitää yllä kaikkea tietokoneesi sisäistä toimintaa. Sen vaikutuksen alle kuuluu lukemattomasti erilaisia asioita, joten hyvin usein tietokoneesi reistaillessa, on hyvin mahdollista käyttöjärjestelmäsi aiheuttavan kyseisen ongelman. Yksi käyttöjärjestelmän suurimmista ja tärkeimmistä tehtävistä on erilaisten sovellusten toimivuus. Toisin sanoen, vaikka käyttöjärjestelmäsi ei sinänsä vaikuta esimerkiksi verkkoyhteyteen, se kuitenkin vaikuttaa koko internetselain ohjelmaasi. Siten loppujen lopuksi käyttöjärjestelmäsi voi vaikuttaa internetin toimivuuteen laitteellasi.

Verkossa pelatessa internet yhteyden kuuluu olla tasainen

Ei ole olemassa monia ärsyttävämpiä kokemuksia kuin tökkivä internet yhteys. Mitä ikinä teitkin verkossa, on hyvin tärkeää verkkosi toimivan jatkuvasti kunnolla. Tämä on varsinkin tärkeää, jos teet jotain jännittävää verkossa kuten pelaat erilaisia pelejä. Mr Green kasinon innostavat kolikkopelit muodostuvat hyvin nopeasti oikeaksi piinaksi, jos et saa tietää välittömästi tuloksia.

Samankaltaisesti tökkivä internetyhteys voi olla todella ärsyttävä, jos katsot innostavaa elokuvaa tai vaikka selaat YouTube-videoita. Sinun on hankala päästä nauttimaan katsomastasi tuotteesta kunnolla, jos se pätkii koko ajan.

Käyttöjärjestelmäsi vaikuttaa sovelluksien toimivuuteen

Tietenkin silloin tällöin yksinkertainen verkkoyhteyden uudelleen käynnistäminen voi auttaa asiaa. Joskus kuitenkin ongelma kytee itse verkkoselaimessasi. Jos senkään päivittäminen ei auta asiaa, voi olla, että käyttöjärjestelmäsi ei toimi kunnolla, aiheuttaen katkoksia verkkosovelluksen toimivuuteen. Siinä tapauksessa uuden käyttöjärjestelmän hankkiminen voikin olla sopiva ratkaisu.

Tämän tarkistamalla voit itseasiassa myös säästää pitkänkin pennin. Tietokoneen korjauttaminen voi tunnetusti maksaa satojakin euroja. Jos kyseessä on vain käyttöjärjestelmän päivittäminen, voit itse tehdä sen suoraan kotoasi. Tällä tavalla säästät paljonkin aikaa, ja luonnollisesti myös rahaa. Vasta kun olet kokeillut kaikki erilaiset mahdollisuudet, jotka voit suorittaa itse kotoasi, voi olla hyvä kääntyä ammattilaisten apuun. Tämä ei kuitenkaan ole niin usein tarpeellista, kuin moni meistä kuvittelee. 

Käyttöjärjestelmä ja turvallisuus

Internetissä seikkaillessasi on hyvin tärkeää, että turvallisuus on aina mahdollisimman korkealla. Tietenkin voit itse varmistaa käyttäväsi vain turvallisia ja luotettavia sivustoja, siten välttäen paljonkin stressiä. Sen lisäksi voit aina hankkia erilaisia virusten torjunta ohjelmia tietokoneellesi tuomaan lisäturvaa. Kuitenkin myös hyvä, toimiva käyttöjärjestelmä voi auttaa jo turvallisuudessa.

Koska käyttöjärjestelmän päätehtäviin kuuluu sovellusten toimivuus ja niiden turvaaminen, se myös pitää sinua jonkin verran suojassa verkon riskeiltä. Sen toteuttaessa järjestelmäkutsuja sen kuuluu myös suojata tietokoneesi ulkoisilta kutsuilta. Näihin voikin kuulua esimerkiksi erilaiset tietokonevirukset. Tietokoneen käyttöjärjestelmä ei yksinään ole turva kaikilta viruksilta ja muilta verkon vaaroilta, mutta se voi auttaa luomaan tukevan suojan niitä vastaan muiden apujen kanssa.

Valitse sinulle sopivin käyttöjärjestelmä

Kuten mainitsimme, mikä tulee erilaisiin käyttöjärjestelmiin, sinulla on todellakin lukemattomasti erilaisia vaihtoehtoja saatavilla. Tunnettuja käyttöjärjestelmän valmistajia ovat Microsoft, Apple ja Linux, mutta ne eivät ole ainoat tuottajat. Lisäksi monilla näistä valmistajista on monia eri vaihtoehtoja katalogissaan, joten sinulla on todellakin paljon valinnanvaraa.

Yleinen olettamus on, että Applen tietokonetta käyttäessä, sinulla tulee olla Applen käyttöjärjestelmä. Tämä ei kuitenkaan ole täysin totta. Tietenkin tämä voi olla suotuisaa, näiden vaihtoehtojen tukien toisiaan. Kuitenkin joissain tapauksissa voi olla, että toisen tuottajan järjestelmä sopii käyttöösi paremmin. Siinä tapauksessa sinun kannattaakin hankkia suoraan tämä käyttöjärjestelmä.