Pasianssi on maailman pelatuin peli. Jokainen tietokoneenomistaja on ainakin kerran avannut vahingossa jokaiselle laitteelle valmiiksi asennetun pasianssin. Peli ei ole päätynyt osaksi laitteiden tarjontaa sattumalta. Pasianssi on vuosikymmeniä ja jopa -satoja kestänyt korttipelien klassikko, joka kiehtoo ja viihdyttää pelaajia yhä 2020-luvulla.
Pasianssin muodoista suosituin ja laajimmalle levinnyt versio on nykyisin Klondike-pasianssi. Juuri Klondike on valikoitunut myös Windows-laitteiden vakiokalustoon. Monille pasianssi onkin synonyymi Klondikelle, eivätkä pelin muut variaatiot ole yhtä kuuluisia. Yksi kuuluisista ja merkittävistä pasianssin variaatioista on nimeltään vapaakenttä. Myös vapaakentän pelaaminen onnistuu tietokoneella tai älypuhelimella, vaikka se ei olisikaan valmiiksi asennettu laitteelle. Vapaakentän sääntöihin voi tutustua esimerkiksi vapaakenttä.fi -sivustolla.
Vapaakenttä Windows 10:lle
Vapaakentän pelaaminen Windows 10:llä toimivalla tietokoneella käy helposti ja vaivattomasti. Microsoftin omasta sovelluskaupasta halutun sovellusversion kyseisestä pelistä voi ladata maksutta ja muutamassa sekunnissa.
Tietokoneiden lisäksi vapaakenttää voi pelata myös älypuhelimille ladattavilla sovelluksilla. Internetin yleistymisen ja sovellusten sekä puhelinten kehittymisen seurauksena lähes jokainen suomalainen voi kantaa virtuaalista korttipakkaa mukanaan missä tahansa, eikä pelaamiseen tarvita pöytää tai korttien levittämistä pöydälle.
Miten vapaakenttä eroaa Klondike-pasianssista?
Monille Klondike-pasianssi on tutumpi kuin omat taskut. Sen säännöt ovat selkeät, eikä peli tarjoa enää paljoakaan yllätyksiä.
Vaikka vapaakenttä on Klondiken tapaan vain yksi variaatio pasianssista, niin näillä kahdella variaatiolla on omat ominaispiirteensä ja eroavaisuutensa.
Merkittävin ero Klondiken ja vapaakentän välillä on korttien jaossa pöydälle. Klondikessa kortit jaetaan kuvapuoli alaspäin, kun taas vapaakentässä kortit jaetaan kuvapuoli ylöspäin.
Toinen ero on siinä, että vapaakentässä on variaation nimen mukaisesti neljä vapaata kenttää, johon kortteja voi pinota väliaikaisesti. Tämä helpottaa lopullisten korttipinojen pelaamista. Näihin lopullisiin pinoihin kortit pelataan maiden mukaan siten, että pino alkaa ässästä ja päättyy kuninkaaseen.
Vapaakenttä korteilla ja tietokoneen ruudulla
Korttipelit ovat ikivanha ajanvietteen muoto, josta ihmiset ovat nauttineet ympäri maailmaa vuosisatojen ajan. Monia korttipelien ystäviä varmasti huolestutti, jäävätkö perinteiset pelit kokonaan unholaan, kun tietokoneet ja älypuhelimet vievät ihmisten mielenkiinnon. Onneksi esimerkiksi Windows 10 ja sen pasianssipelit näyttävät, että klassikkopelit nauttivat yhä suurta suosiota.