Siirry suoraan sisältöön

Ethereumin louhiminen: Aloittelijan opas ETH-louhintaan

Nettikasinoiden erot – mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota uutta pelisivustoa valitessasi

Kryptovaluuttojen louhiminen on saanut jonkin verran kritiikkiä sen kuluttaman sähkön vuoksi. Louhimiseen tarvitaan erittäin tehokkaita tietokoneita ja jotta ne voivat ratkoa vaikeita matemaattisia tehtäviä, tarvitsevat ne myös paljon sähköä. Sähkön hinnan kasvu varsinkin vuonna 2022 on vaikuttanut oleellisesti myös kryptovaluuttojen louhintaan.

Ethereum on Bitcoinin jälkeen maailman toiseksi vaikutusvaltaisin kryptovaluutta. Bitcoinin ja Ethereumin louhintaan on maailmalla perustettu paljon ”farmeja”, jotka ovat käytännössä varastorakennuksia täynnä tietokoneita ratkomassa matemaattisia tehtäviä. Monet näistä tahoista ovat kerryttäneet louhinnalla mittavan omaisuuden, mutta on myös tahoja, jotka ovat laittaneet lapun luukulle kannattomuuden vuoksi.

Louhimalla tai ostamalla

Louhiminen on siis ollut yksi tapa hankkia Ethereumia, josta moni asiantuntija povaa alustaa erilaisille hajautetuille sopimuksille. Moni on hankkinut Ethereumia myös ostamalla sitä kryptovaluuttapörsseistä. Nämä pörssit ovat hyvin samankaltaisia, kuin osakkeiden ostamiseen tarkoitetut pörssit, mutta sillä erolla, että niistä ostetaan osakkeiden sijaan kryptovaluuttoja.

Ethereumin ostaminen näistä kauppapaikoista on helppoa, käytännössä käyttäjän tarvitsee vain rekisteröityä sivustolle, tallettaa sinne rahaa ja valita mitä kryptovaluuttaa haluaa ostaa. Rekisteröitymisen yhteydessä henkilöllisyys pitää varmentaa ja usein rahan tallettamiselle on olemassa jokin alaraja. Lisätietoa Ethereumin nykykurssista ja ostamisesta löydät täältä.

Kolmas tapa saada Ethereumia on, että joku ystäväsi esimerkiksi antaa sitä sinulle. Iso osa kryptovaluutoista liikkuukin jo suoraan ihmisiltä toisille. Ne ovat kätevä tapa maksaa vaikka yhteisiä matka- tai hotellikuluja.

Koneet louhintaan

Katsotaan seuraavaksi, miten Ethereumin louhimiseen tarkoitettu kone toimi ja millaisia koneita louhintaan käytettiin. Ethereumin louhinta loppui syyskuussa 2022, joten sen osalta tarkastelemme asiaa siten, kuten asia oli vielä silloin, kun louhinta oli mahdollista. Bitcoinin louhinta sen sijaan jatkuu siihen asti, kunnes 21 miljoonan Bitcoinin rajapyykki on saavutettu. Koneita tarkastelemalla hahmotetaan paremmin myös eroja Ethereumin ja Bitcoinin louhinnan välillä.

Tällä hetkellä ainut järkevä tapa louhia Bitcoinia on käyttää ASIC-piirejä. Nämä ovat hyvin tehokkaita tietokoneita, jotka on rakennettu erityisesti louhintaa varten. Niiden vähittäismyyntihinnat vaihtelevat muutamasta tuhannesta noin 20.000 euroon. ASIC-tietokoneita pystyi käyttämään myös Ethereumin louhintaan.

Ethereumia oli mahdollista louhia ASICien lisäksi myös näytönohjaimilla (GPU). Grafiikkakortteja käytetään ”rigien” rakentamiseen, mutta niiden käyttäminen vaatii paljon asiaan omistautumista. Tätä tapaa ei siis voi suositella normaalille yksityishenkilölle, joka ei ole tottunut rakentamaan tietokoneita.

GPU-rigien kokoamiseen löytyy internetistä paljon ohjeita ja ohjevideoita, mutta aina kaikki ei hoidu niin helposti kuin videoissa. GPU-rigien käyttäminen vaatii käytännössä aiempaa teknistä asiantuntemusta ja myös aikaa kaikkea asentamista varten. Esimerkiksi aloittelevan Ethereumin louhijan kannatti käytännössä ostaa ASIC Ethereum louhintakone ja unohtaa rigien unohtelu suosiolla.

Yhteen emolevyyn GPU-rigissä on mahdollista yhdistää vaikka viisi näytönohjainta ja käyttäjällä on mahdollisuus ”kustomoida” näitä paketteja oman osaamisen rajoissa paljonkin. Nämä avoimen kehikon laitteet ei tarvitse kovin voimakasta ilmanvaihtoakaan, joten ne ovat ASIC-tietokoneita hiljaisempia. Sen puolesta ne sopivat paremmin myös omassa asunnossa käytettäväksi.

Louhintaan tarvittavat tilat

Louhintaa varten sinun on paitsi ostettava siis tietokone tai tietokoneet, myös suunniteltava alue, jolle ne sijoitetaan. Kaikki louhintaan tarkoitetut tietokoneet pitävät paljon ääntä ja tuottavat lämpöä, joten sellaisen sijoittaminen esimerkiksi olohuoneeseen ei ole ihanteellista.

Autotalli tai muu vaja, jossa lämpötila pysyy kuitenkin järkevällä tasolla myös talvisin, on yleensä paras vaihtoehto louhintaa aloittaville yksityishenkilöille. Jos haluat heti siirtyä ammattimaisempaan toimintaan useiden tietokoneiden kera, voit myös vuokrata yrityksellesi louhintaa varten erillisen tilan, kuten hallin tai muun varastorakennuksen.

Moni halusi louhia Ethereumia kotonaan ja kokeilla millaista se on. Netistä onkin ollut ostettavissa niin sanottuja kotilouhijoita. Niitä on saanut hankittua parilla tuhannella eurolla, mutta niiden kannattavuudesta voidaan olla montaa mieltä. Yleisesti ottaen niiden tuomat tuotot olivat kovin pieniä, joten edes laitteen ostoon käytettyjä varoja oli monen haastavaa saada takaisin.

Louhintaa poolissa

Ethereumia pystyi louhimaan joko yksin tai yhdessä muiden käyttäjien kanssa niin sanotussa louhintapoolissa. Jos Ethereumin louhintaa oli vasta aloittelemassa, oli suositeltavampaa liittyä resurssipooliin, jossa useat louhijat käyttivät resurssejaan yhdessä. Tämä paransi kaikkien osallistujien menestymismahdollisuuksia eli käytännössä tuotto-odotuksia.

Louhintapoolit syntyivät käytännössä sen vuoksi, ettei yksittäisillä ”kotilouhijoilla” ollut hyviä mahdollisuuksia enää louhia kryptovaluuttoja yksinään taloudellisesti kannattavasti. Tämän seurauksena monet pienet louhijat hyötyivät siitä, että he yhdistävät voimansa ja alkoivat louhia Etheriä yhdessä. Louhintapooleja on yhä tarjolla muiden useiden kryptovaluuttojen louhimiseen ja niitä suositellaankin henkilöille, jotka haluavat osallistua louhintaan helposti.

Liittyminen tällaiseen pooliin ei kuitenkaan ole täysin maksutonta, sillä palvelun ylläpitäjät ottavat pienen osuuden jokaisen osallistujan tuotoista. Tämän ei kuitenkaan pitäisi olla huolenaihe, koska maksut ovat melko alhaiset ja käyttäjän säästämä raha ja aika painavat vaakakupissa paljon.

Ethereumin louhinnan kustannukset

Kryptovaluuttojen louhinnasta aiheutuu monenlaisia kuluja. Isoin menoerä on sähkö, sillä louhinta kuluttaa paljon virtaa. Sähkölasku kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon, kun lasket menojasi. Asiaa ei ole lainkaan helpottanut siis se, että sähkön hinta on noussut viime vuosina merkittävästi ja tulevana talvena hinnan odotetaan nousevan entisestään.

Yksi suurimmista louhimisen kulueristä myös Ethereumia louhiessa oli tietenkin myös suorituskykyisten tietokonekomponenttien ostaminen. Niiden hinta alkoi noin parista tuhannesta eurosta. Toisaalta omaa aikaansa Ethereumin louhijankaan ei tarvinnut yleensä paljoakaan laittaa louhimiseen, joten sitä puolta kuluissa ei moni ottanut huomioon lainkaan laskiessaan louhimisen kannattavuutta.

Kryptovaluuttojen louhiminen ei ole tie rikkauksiin, vaan paremminkin yksi tapa saada sivutuloa esimerkiksi päivätöiden sivussa. Louhiminen voi tarjota jatkuvan sivutulovirran, joka voi parhaassa tapauksessa nousee arvoltaan jatkuvasti. Moni louhija ei vaihda louhimiaan kryptovaluuttoja nopeasti fiat-rahaan, vaan pikemminkin jää odottamaan kryptovaluutan arvon kasvua tulevaisuudessa. Moni louhija siis yrittää odottaa mahdollisimman optimaalisen myyntihetken, jolloin kryptovaluutan arvo on huipussaan.

Ymmärrä konsensusalgoritmin käsite

Kryptovaluutat ovat käytännössä avoimen lähdekoodin ohjelmistoja, jotka kuka tahansa voi ladata vierailemalla haluamansa valuutan verkkosivustolla. Jos esimerkiksi menet Bitcoinin verkkosivustolle ja lataat heidän Bitcoin-ydinohjelmistonsa, tietokoneestasi tulee solmu (node) heidän verkossaan. Jotkin valuutat ovat suljetumpia kuin toiset, mutta yleisesti ottaen näin ne toimivat.

Tuhannet tietokoneet käyttävät Bitcoin-ohjelmistoa ympäri maailmaa. Kolikosta riippuen muissa kryptovaluutoissa voi olla satoja, tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia solmuja.

Myös rikolliset ja hakkerit voivat ladata kryptovaluutan ohjelmiston, koska ne ovat ilmaisia ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoja. Pahansuopa henkilö voi yrittää julkaista virheellisiä tietoja internetissä ja aiheuttaa näin kaikenlaisia ongelmia.

Varmistaakseen, että kaikki ovat niin sanotusti samalla sivulla, jokaisen kryptovaluuttaohjelmiston mukana tulee joukko sääntöjä, jotka ohjaavat verkon konsensuksen muodostamista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että verkon eri jäsenet voivat sopia siitä, mitkä tiedot ovat virheellisiä ja mitkä oikeaa dataa.

Tätä varten tarvitaan siis konsensusalgoritmi, joka myös määrittää erilaiset kannustimet, joita maksetaan verkon toimijoille heidän ponnisteluistaan. Tunnetuimpia konsensusalgoritmejä ovat Proof of Work ja Proof of Stake, jota Ethereum nykyisin käyttää. Käydään nämä yleiset algoritmit seuraavaksi tarkemmin läpi.

Mitä proof-of-work tarkoittaa?

Proof of Work (PoW) -konsensusmekanismi on tärkeä osa louhintaa. Idea ei ole uusi, vaan se on ollut käytössä jo 1990-luvulta lähtien. Hashcash, virtuaalivaluutta, jonka Adam Back loi vuonna 1997, oli yksi ensimmäisistä PoW:n omaksujista.

PoW-algoritmin ensisijainen tarkoitus on tiedon tuottaminen, mikä vaatii huomattavan määrän prosessointitehoa. Samanaikaisesti todentaja voi helposti ja nopeasti validoida nämä tiedot. Tietojen tuottamisen ei saa kestää kovin kauan, mutta se ei saa olla liian helppoakaan. Verkon hakkerointi on tehtävä niin vaikeaksi, ettei hakkerin kannata vaivautua edes yrittämään.

Hashcash on esimerkki PoW:n käytöstä ongelman ratkaisemiseksi. Tässä tapauksessa se suunniteltiin roskapostin estämiseksi. Lähtökohtana oli, että tietokoneesi joutuisi tekemään 5 minuutin laskutoimitukset joka kerta, kun lähettäisit sähköpostia. Se vaatisi ylimääräistä työtä, mutta laajamittainen roskapostitus olisi lähes mahdotonta, koska niin monen sähköpostin lähettäminen maksaisi liikaa rahaa.

Esimerkiksi Bitcoinin osalta PoW suojaa verkkohyökkäyksiltä tekemällä hakkerien kannattamattomaksi hyökätä järjestelmään. Heidän pitäisi nähdä niin paljon vaivaa syöttääkseen väärää tietoa, etteivät he saisi tehtyä siitä kannattavaa. PoW-järjestelmässä hyökkääjän olisi hallittava yli 50 prosenttia verkon louhintatehosta menestyäkseen.

Ethereum ja Proof-of-Stake

Ethereum siirtyi 15.9.2022 proof-of-work-metodista proof-of-stake-metodiin. Maailman suurimmista ja käytetyimmistä kryptovaluutoista noin kolmannes tai neljännes on louhittavia. Uusista kryptovaluutoista entistä harvemmat toimivat PoW-metodilla. Käytännössä lähes kaikki tällä vuosikymmenellä julkaistut kryptovaluutat ovat toimineet PoS-mallilla.

Proof of Work -järjestelmässä kryptovaluutan lohkoketju vaatii toimiakseen suuren louhintalaitteiston panosta. Valitettavasti monet kuluttajat uskovat, että kaikki kryptovaluutat toimivat samalla tavalla. Tämä liiallinen yksinkertaistaminen on vaarallista, ja se edistää myös pelon lietsontaa energiankäytöstä. Varsinkin, kun mediassa on puhuttu jopa sähkön sääntelystä, kryptovaluuttojen kuluttama sähkö voidaan nostaa nopeasti esille.

Proof-of-Stake (PoS) on energiaa säästävä vaihtoehto PoW:lle. Tässä metodissa ei käytetä PoW:n tapaan louhijoita, sillä verkkoa pyörittävät validaattorit. Validaattorit steikkaavat kryptovaluttaa ja tämä varmistaa insentiivin oikeintoimimisen. Validaattorin sijoituksen arvo romahtaa, mikäli se vahingoittaa verkkoa. PoS:sta on olemassa myös jonkin verran toisistaan eroavia versioita.

PoS-versioista tunnetuin on Delegated Proof of Stake, jonka on suunnitellut Dan Larimer. Hän hyödynsi alunperin tätä konsensusta BitShares-kryptovaluutassa. Sittemmin Larimer on julkaissut myös esimerkiksi EOS-platformin. DPoS-konsensus on siitä tunnettu, että siinä validaattoreita on kovin vähän. Muut jäsenet voivat sitten delegoida omat tokeninsa niille.

Validaattoreista käydään myös pudotuspeliä äänestyksen muodossa, ja huonosti toimineet voivat tippua käytöstä. Tällä on suuri merkitys, koska validaattorit saavat transaktiopalkkiot.

Mitä haittoja louhimiseen liittyy?

Louhinta voi olla hyvin kallista. Tarvitset kalliita laitteita, mutta sinun on myös maksettava sähköstä ja muista resursseista. Lisäksi louhinta voi olla hyvin kilpailuhenkistä, ja jotkut louhijat työskentelevät vuorokauden ympäri yrittäessään ansaita palkintoja.

Lisäksi on aina mahdollista, että kryptovaluutan arvo voi laskea. Arvon laskeminen voi nopeasti tehdä louhimisesta kannattamatonta. Jos esimerkiksi Bitcoinin hinta laskee jyrkästi, louhijan on mahdollisesti louhittava kaksi kertaa enemmän ansaitakseen saman verran kuin aiemmin.

Tällä hetkellä louhimiseen liittyen puhuttaa tietysti kohonneet sähkön hinnat ja mahdolliset hintapiikit ensi talvena. Moni louhintafarmi saattaa alkaa hyödyntämään pörssisähköä, joka elää paljon vuorokauden ajan mukaan. Käytännössä pörssisähkö on öisin halvempaa, koska yritykset ja yksityishenkilöt käyttävät öisin vähemmän sähköä ja sähkön kysyntä on pienempää. Pörssisähkön avulla louhijat voivat jatkaa toimintaansa edullisemmalla sähkön hinnalla, jolloin myös louhinnan kannattavuus on paremmalla tasolla.

Sähkön kulutus on merkittävä tekijä kryptovaluuttoihin liittyen myös sen vuoksi, että juuri kryptovaluuttojen louhimiseen tarvittavaa suurta sähkön määrää usein kritisoidaan ympäristöhaittojen vuoksi. Toisaalta, kun yhä useampi kryptovaluuttaa, kuten Ethereum, käyttää Proof of Stake -konsensusalgoritmiä, käytetyn sähkön määrä vähenee.

Louhiminen vaatii myös tietämystä, joten asiaan perehtymiseen voi kulua paljon aikaa. Tämän vuoksi monet louhijat liittyvät louhintapooleihin, mikä säästää perehtymiseen liittyvässä ajankäytössä, mutta tarkoittaa myös sitä, että palkkiot jaetaan suuremman ihmisryhmän kesken.

Arvaamaton sijoituskohde, muttei rikollista

Monet ihmiset ovat tienanneet omaisuuden Ethereumin arvon ajoittain jyrkästäkin noususta viime vuosina. Kryptovaluutat tunnetaan kuitenkin tyypillisesti epävakaina sijoituskohteina, joten on tärkeää noudattaa varovaisuutta.

Sijoitusalan asiantuntijat kehottavat potentiaalisia sijoittajia olemaan varovaisia Ethereumin ja muiden kryptovaluuttojen kanssa, koska on aina mahdollista menettää koko sijoitus. Kryptovaluuttojen arvo voi vaihdella suuresti, eikä ole mitään takeita siitä, että niiden arvo jatkaa nousuaan.

Monet kryptovaluutat ovat kasvattaneet arvoaan, koska niitä on rajallinen määrä. Esimerkiksi Bitcoinia on olemassa vain 21 miljoonaa kappaletta, jonka jälkeen sitä ei ole mahdollista enää louhia.

Jotkut yritykset, kuten pankit monissa maissa, ovat kieltäneet työntekijöitään omistamasta virtuaalivaluuttoja. Siitäkin huolimatta, ettei kyseessä ole rikollinen toiminta. Toisaalta monet rikolliset käyttävät kuitenkin virtuaalivaluuttoja maksutapahtumiin, koska niiden seuranta ei ole yhtä tarkkaa kuin perinteisten pankkisiirtojen. Esimerkiksi Etheriä on käytetty verkkorikollisuudessa ja huumekaupassa maksuvälineenä.

Teknologiabuumit ravistelevat kursseja

Esimerkiksi Ethereumin hinta voi vaikuttaa koko kryptoalaan, jos se lähtee jyrkkään nousuun, vetää se mukanaan ylös myös muita kryptoja. Kyseessä on siis hyvin yhtenäiset markkinat, jossa yksittäisten kryptojen arvo on tiiviimmin sidoksissa toisiinsa kuin perinteisissä fiat-valuutoissamme.

Ethereumin hinta reagoi siis voimakkaasti tapahtumiin, jotka vaikuttavat kryptovaluuttoihin kokonaisuutena. Koska Ethereumilla on kuitenkin niin suuri rooli markkinoilla, sillä on enemmän vaikutusvaltaa muihin digitaalisiin varoihin kuin päinvastoin. Lähimenneisyydessä on ollut kuitenkin muutama kerta, kun Ethereumin hinta on reagoinut voimakkaasti markkinoihin.

Esimerkiksi 2017 Ethereumin kurssi koki suuria muutoksia, kun kryptovaluuttamarkkinoilla alkoi ICO-mania. ICO on eräänlainen tapahtuma, jossa uusi kryptovaluutta tuodaan markkinoille, ja se muistuttaa osakkeiden listautumista (IPO).

Ethereum-lohkoketju rakennettiin alhaalta ylös kryptovaluuttojen kehittämisalustaksi, joten ei ole yllättävää, että monet näistä ICO:ista keskittyi Ethereum-verkkoon ja auttoi nostamaan sen hintaa. ICO-manian aikaan Ethereumin hinta oli noussut niin korkealle, että se oli lähes yhtä korkealla kuin Bitcoinilla. Samaan aikaan Bitcoin reagoi negatiivisesti Ethereumin ICO-menestykseen ja sen vuoksi sen arvo laski.

Ethereum ja DeFi

Ethereumin hinta vahvistui vuonna 2020, kun Decentralized Finance, eli DeFi, sai tuulta purjeisiinsa. Hajautetut rahoituspalvelut ovat rahoituspalveluja, joita tarjotaan ilman keskusviranomaista, ja suomalainen lohkoketjuprojekti Aave on tästä hyvä esimerkki. Hanke perustuu Ethereum-verkkoon, ja sen tarkoituksena on tarjota hajautettuja lainapalveluja.

Lainauspalvelujen ohella DeFi:t voivat tarjota myös uuden sukupolven pörssejä tai mitä tahansa rahoitusmaailman protokollia, sovelluksia sekä sopimuksia. Kuten ICO:t, DeFitit ovat projekteja, jotka voidaan luoda missä tahansa verkossa. Ethereumin teknologian hyvyydestä onkin erinomainen esimerkki, että sen alustaa on hyödynnetty DeFi:nkin suhteen eniten.

Valtaosa vuoden 2020 DeFi-projekteista tehtiin Ethereum-verkossa, mikä jälleen kerran nosti Ethereumin arvoa ja vahvisti sen asemaa kryptovaluuttamarkkinoilla. Huolimatta siitä, että esimerkiksi ICO:iden määrä on vähentynyt, Ethereumin merkitys niiden yhteydessä pystyi vakuuttamaan markkinat Ethereumin vaikutuksesta ja sopeutumiskyvystä. Se on taas auttanut sitä kasvamaan maailman toiseksi arvokkaimmaksi kryptovaluutaksi ja Bitcoinin suurimmaksi haastajaksi. Ei mikään ihme, että Ethereumin louhinta oli niin suosittua.

Mitä enemmän käyttäjiä Ethereumilla on, sitä korkeammaksi sen hinta nousee sen monipuolisen lohkoketjun ja käyttäjämäärän ansiosta. Toisin sanoen kryptomarkkinoiden arvoon vaikuttaa teknologian ohella suuresti myös kysyntä ja tarjonta.

Louhinta ohjelmistojen avulla

Kryptovaluuttojen louhimiseen tarkoitetun ohjelmiston lataaminen on yksi yksinkertaisimmista tavoista kokeilla louhintaa. Lataamisen jälkeen käyttäjän on tehtävä vain muutamia pieniä valintoja ja säätöjä ja painettava sitten nappia louhinnan aloittamiseksi.

Jos etsit käyttäjäystävällistä louhintaohjelmistoa, joka tekee työnsä tehokkaasti, on MinerGate ja NiceHash hyviä valintoja. Sekä MinerGate että NiceHash tarjoavat omia louhintapoolejaan (joista oli aiemmin tällä sivulla asiaa), joihin ohjelmisto muodostaa yhteyden automaattisesti. Käyttäjän ei yleensä tarvitse huolehtia porteista, osoitteista tai muusta, vaan hän voi aloittaa louhinnan välittömästi.

Päällisin puolin MinerGate ja NiceHash näyttävät samoilta, mutta jos niitä tarkastelee tarkemmin, niiden välillä on myös monia eroja. Molemmilla on siten myös omat vannoutuneet käyttäjänsä, ja niillä on myös omat yksilölliset etunsa ja puutteensa. Silti ne ovat monien asiantuntijoiden mukaan kaksi parasta vaihtoehtoa niille, jotka haluavat aloittaa louhinnan nopeasti ja vaivattomasti.

MinerGaten käyttäminen on helppoa, eikä sitä varten tarvitse lukea mitään ohjeita. Ohjelma näyttää eri kryptovaluutat ja sitten yhdellä napsautuksella voit aloittaa louhinnan valitsemallasi valuutalla. Useampaa kuin yhtä valuuttaa voi louhia samanaikaisesti, samoin kuin erilaisia vaihtoehtoja CPU- vs. GPU-louhintaan.

NiceHash on käyttäjäystävällinen GUI-louhintaohjelma sekä -pooli, joka on kuitenkin toiminallisuuksiltaan rajoitetumpi kuin edellä esitelty MinerGate. Kuten MinerGate, NiceHash voi louhia erilaisia algoritmeja ja kryptovaluuttoja.

Käyttäjä ei valitse, mitä kolikoita hän NiceHashissa louhii, vaan NiceHash Miner -ohjelmisto tekee päätöksen hänen puolestaan käyttäjän tietokoneen laitteistokokoonpanon perusteella. Louhijan louhinta myydään sitten NiceHashin markkinapaikalla ja louhija saa siitä palkkion.

Onko louhinta Suomessa laillista?

Suomessa ei ole tällä hetkellä lakia, joka kieltäisi kryptovaluuttojen louhinnan ja kaupankäynnin. Tämä tarkoittaa, että jokainen voi harjoittaa liiketoimintaa ja kaupankäyntiä huoletta, mutta kuitenkaan unohtamatta verojen maksua. Sekä louhinnasta että sijoittamisesta saaduista voitoista on Suomessa maksettava veroa.

Kaikkien Suomesta käsin toimivien kryptovaluuttapörssien on rekisteröidyttävä Suomen Finanssivalvonnan alaiseksi. Vastaava käytäntö on käytössä myös muissa maissa, joten tältä osin Suomi noudattaa kansainvälistä mallia.

Kryptovaluutoille on muodostunut välillä jopa negatiivinen maine, koska rikolliset ovat käyttäneet niitä omassa toiminnassaan. Syy tähän on ollut niiden tarjoamassa anonymiteetissä. Tämän vuoksi kryptovaluutoista on yritetty tehdä valtioiden ja yhteisöjen toimesta vähemmän anonyymejä, mikä toisaalta kamppailee paljon kryptovaluuttojen ajatusta vastaan.

Louhittujen kryptovaluuttojen säilyttäminen

Varsinkin, jos louhit kryptovaluuttoja omilla laitteillasi, on syytä miettiä tarkkaan myös niiden turvallista säilyttämistä. Turvallisin tapa säilyttää kryptovaluuttoja on pitää niitä niin sanotuissa kylmissä lompakoissa.

Kylmät lompakot eivät ole yhteydessä internetiin, joten niiden tietoturva ei voisi juuri parempi olla. Toisaalta kylmät lompakot eivät ole kätevä vaihtoehto, jos käyt kryptovaluutoilla usein kauppaa kryptovaluuttapörsseissä ja haluat vaikka tallettaa rahaa pörssiin usein.

Kuumat lompakot sen sijaan ovat yhteydessä nettiin, ja ne sopivatkin paremmin esimerkiksi henkilöille, jotka käyvät usein kauppaa kryptovaluuttapörsseissä. Koska kuumat lompakot ovat kuitenkin yhteydessä internetiin, jättävät ne portin myös hakkereille varastaa varojasi.

Toisaalta nykyiset kuumat lompakotkin ovat tietoturvansa osalta jo kovin kehittyneitä. Suurten varallisuus määrien säilyttämistä kauppapaikkojen omilla sivustoilla tulisi välttää, koska niitä on vuosien saatossa onnistuttu hakkereiden toimesta murtamaan.

Ethereumin siirtyminen Proof of Stakeen ja tulevaisuus

Viime vuosina kryptovaluutan louhinnan kilpailu on kasvanut. Yksityishenkilöiden on vaikea louhia kryptovaluuttoja kannattavasti laitteistolla (ASIC, CPU ja GPU). Menestyäkseen laitteistoja on päivitettävä usein, ja energiakustannusten on oltava alhaiset.

Kuten tällä sivulla on esitelty, onneksi louhintaan on käytettävissä nykyisin myös menetelmiä, jotka eivät edellytä todellisten louhintalaitteiden hankkimista ja virrankäytön jatkuvaa seurantaa.

Kryptovaluuttamaailma kehittyy, ja Proof of Work -järjestelmä, joka edellyttää huomattavaa energiankulutusta ja huomattavaa louhintainfrastruktuuria, ei ole enää käytössä uusimmissa kryptovaluuttasukupolvissa. Ethereum oli suunnitellut Proof of Work -konsensusalgoritmistä luopumista vuodesta 2016 asti, joten markkinat olivat osanneet varautua siihen jo pitkän aikaa. Ethereum toimii samalla esimerkkinä myös muille kryptovaluutoille, että konsensusalgoritmiä on mahdollista vaihtaa menestyksekkäästi.

Proof of Stake -konsensusalgoritmi takaa, että steikkaus on tulevaisuutta. Toisin kuin muut algoritmit, Proof of Stake ei vaadi louhintalaitteita tai suurta sähkönkulutusta. On mahdotonta ennustaa millaisiin kurssinousuihin Ethereum vielä pystyy, mutta jos steikkaamalla voi saavuttaa vaikka parin prosentin vuosituottoa, niin moni sijoittaja on varmasti tyytyväinen siihenkin.