Siirry suoraan sisältöön

Mitä on Bitcoin louhinta?

Mitä on Bitcoin louhinta?

Kryptovaluutat ovat hieman mystinen asia. Vielä 13 vuotta niiden ensiesittelyn jälkeen on paljon ihmisiä, jotka eivät ymmärrä niiden toimimista kunnolla. Me haluamme korjata tämän asian.

Asia, mikä hämmentää erityisesti monia on se, miten kryptot oikein luodaan. Tähän on monta erilaista tapaa, mutta yleisesti niitä kutsutaan nimellä louhinta. Tässä artikkelissa me tulemme perehtymään kryptovaluutta louhintaan. Keskitymme tietenkin kaikista kuuluisimman krypton, Bitcoinien, louhintaan. Avullamme tulet ymmärtämään hieman enemmän koko valuutasta, mikä tietenkin tarkoittaa sitä, että voit ottaa paremmin hyödyn sen mahdollisuuksista.

Virtuaalivaluutta lyhyesti

Ennen kuin aloitamme perehtymään Bitcoinien louhintaan, haluamme varmistaa kaikkien tietävän, mitä virtuaalivaluutta tarkoittaa. Virtuaalivaluutta on toinen nimitys krypto valuutalle, ja molemmilla nimityksillä tarkoitetaan myös niin sanottuja krypto merkkejä, kuten Ethereumin ETH merkki.

Kryptovaluutat ovat elektroninen valuutta, mikä toimii lohko ketjun päällä. Lohko ketju on teknologia, joka kehitettiin alkujaan varmistamaan, että kukaan ei voi luoda rajattomasti haluamaansa kryptovaluuttaa. Itse asiassa ennen Bitcoinin esittelyä, monet olivat yrittäneet luoda oman krypto valuuttansa, mutta törmätessään tähän ongelmaan, he eivät osanneet ratkaista asiaa.

Lohko ketju on kirjaimellisesti ketju, joka muodostuu lohkoista. Jokainen lohko taas pitää sisällään aivan kaikki erilaiset siirrot ja tapahtumat, jotka ovat tapahtuneet kyseisen kryptovaluutan olemassaolon aikana. Siten kryptovaluutan historia voidaan nähdä, jos lohkot asetetaan yhteen. Tällä tavalla kukaan ei voi tehdä petoksia. Lohko ketjun erilaiset toiminnot määrittävät sen, mitä krypto valuutalla voidaan tehdä. Esimerkiksi Bitcoinin tapauksessa tämä on tietenkin vain maksutapana toiminen, mikä on sinänsä hyvin pieni toiminto mahdollisuus. Kuitenkin koska Bitcoin on aivan ensimmäinen kryptovaluutta, tämä toimintojen vähäinen määrä ei vaikuta sen suosioon.

Kryptovaluuttoja voidaan louhia monilla eri tavoilla

Kryptovaluuttojen louhiminen liittyy itse asiassa juuri lohkojen luomiseen. Lohkojen louhiminen tarkoittaa seuraavaa. Jos sinä sijoittajana haluat myydä kryptovaluutta toiselle sijoittajalle tai vaihdolle, toiminto siirtyy tietynlaiseen jonoon. Tästä jonosta lohkojen louhijat valitsevat tiettyjen asioiden mukaan, mitkä toiminnot asetetaan lohkoon. Kun toiminto on lohkossa, se on siirtynyt eteenpäin.

Todellakin erilaisia kryptovaluuttoja louhitaan erilaisilla tavoilla. Nämä erilaiset tavat vaikuttavat siihen, miten louhijoita valitaan ja miten he valitsevat sitä, mitä valitaan mihinkin lohkoon. Kuuluisia vaihtoehtoja on PoW (Proof of Work) ja PoS (Proof of Stake).

Miten Bitcoinia louhitaan?

Bitcoin on niin sanottu Proof of Work lohkoketju. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että sen lohkojen louhimiseen käytetään PoW teknologiaa. Proof of Work teknologia toimii niin, että louhijan tulee ratkaista tietynlainen matemaattinen ongelma. Tämä toimii niin sanotusti todisteena tehdystä työstä. Kun ongelma on ratkaistu, lohko luodaan ja louhija saa siitä palkinnon.

Bitcoin vaikuttaa itse matemaattisten pulmien vaikeustasoon. Jos louhijat ovat hitaita, matemaattiset pulmat helpottuvat. Jos taas louhinta tapahtuu liian nopeasti, pulmat vaikeutuvat. Tällä tavalla Bitcoin säilyttää tietyn tasoisen nopeuden, mikä on noin yksi lohko kymmenessä minuutissa.

Bitcoin louhinnan historia

Bitcoin louhinta on muuttunut sen 13-vuotisen historian aikana. Yksi muutokseen vaikuttaneista tekijöistä on Bitcoinille tehdyt räätälöidyt louhintakoneet. Louhinta vaatii nimittäin nopeuden lisäksi onnea. Louhijan tulee ratkaista pulma nopeammin kuin muut louhijat, muuten palkkio siirtyy toisaalle. Jos louhijalla on käytössä hidas kone, he saattavat joutua pettymään hyvinkin usein.

Uusi teknologia on tuonut muita mahdollisuuksia. Louhijat ovat tajunneet, että on olemassa monia erilaisia työkaluja, jotka tekevät louhinnasta helpompaa. Näitä teknologisia muutoksia on muun muassa niin sanotut graafiset kortit eli GPU tekevät louhinnasta paljon nopeampaa. Näiden avulla heidän ei tarvitse miettiä paljoa sitä, onko toisella louhijalla paljon nopeampi kone käytössä.

Voiko kuka vain louhia Bitcoinia?

Keitä nämä louhijat sitten oikein ovat? Periaatteessa kuka vain voi louhia Bitcoinia, kunhan heillä on siihen tarvittava laitteisto käytössä. Tämä tietenkin tarkoittaa myös sitä, että myös sinä voit halutessasi alkaa louhimaan Bitcoinia saadaksesi siitä palkkioita. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että vaikka kyseessä on sinänsä yksinkertainen asia, se ei ole kaikista helpoin. Kryptovaluuttojen ala sisältää monia erilaisia mahdollisuuksia, sinun ei välttämättä tarvitse louhia Bitcoinia, ellet aivan välttämättä halua niin tehdä.

Eri louhinta tapojen hyvät ja huonot puolet

Kuten sanoimme, louhintoja on olemassa erilaisia, ja niihin tietenkin liittyy omat hyvät ja huonot puolensa. Proof of Work on ensimmäinen louhinta tapa, joten se on kerännyt erityisen paljon kritiikkiä. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että louhinta tapa kuluttaa hyvin paljon energiaa, minkä takia se ei ole kovin luontoystävällinen. Lisäksi jotkut louhijat ovat yli työllistäneet itseään tavoitellessaan mahdollisimman suuria palkkioita.

Proof of Stake louhinta muoto korjaa molempia näitä heikkoja kohtia. Tätä louhinta tapaa käytettäessä louhijan tulee osoittaa, että heillä on tarpeeksi tilaa ja tehoja pulmien ratkaisemiseen. Tämä vähentää louhijoiden stressiä siitä, kuka kerkeää ensimmäisenä ratkaisemaan matemaattisen ongelman. Lisäksi se kuluttaa vähemmän energiaa.

Nykyään jotkut lohkoketjut ovat alkaneet käyttää myös muita mekaniikkoja. Näistä suosittu esimerkki on louhinta tapa, jossa edellinen louhija voi äänestää seuraavaa louhijaa. Nämä ovat vielä varsin harvinaisia mekaniikkoja, mutta ne tulevat varmasti yleistymään vuosien aikana.

Lohko ketjujen avulla kryptovaluutan historia pysyy selvitettävissä

Kuten sanoimme alussa, lohko ketjut ovat hyvin tärkeä osa kryptovaluuttoja. Siten on hyvin tärkeää, että jokainen kryptoista kiinnostunut ymmärtää myös lohko ketjujen toiminnan. Kuten sanoimme, ne luotiin alkujaan estämään rahan pesemisen ja rajattoman valuutan luomisen. Tämä tietenkin laskisi valuutan arvoa, ja aivan kuten perinteisen fiat-valuutan tekeminen itse, tämäkin on laitonta.

Nykyään lohko ketjut sisältävät myös monia muitakin toimintoja ja tarkoituksia kuin vain rahan pesemisen estäminen. Ethereum lohkoketju oli yksi ensimmäisistä ketjuista, joka mahdollisti muita mahtavia mahdollisuuksia. Nykyään lohko ketjujen toiminnot ovat hyvin rajattomat. Niihin kuuluu niin rahoituksen hajauttaminen, äänestäminen, kuin monet muutkin mahtavat mahdollisuudet.

Louhinta vaikuttaa toimintojen nopeuteen

Bitcoin todellakin itse vaikuttaa lohkoketjun nopeuteen. He pyrkivät tarkoituksella pitämään lohko ketjun toiminnan varsin hitaana verrattuna muihin mahdollisuuksiin. Sen lisäksi, että se on varsin hidas, tämä tekee myös siitä enemmän energiaa kuluttavan vaihtoehdon verrattuna moniin muihin krypto valuuttoihin.

Jotkut uudemmista krypto valuutoista ovat uskomattoman nopeita. Tämä tietenkin kaikki johtuu niiden käyttämästä lohko ketjusta ja louhinta tavasta. Koska muut kryptovaluutat kilpailevat keskenään suosituimman valuutan sijasta, heille tämä nopeus onkin erityisen tärkeää. Jos sijoittajat saavat toimintonsa läpi lähes välittömästi, koko valuutan käyttö helpottuu huomattavasti.

Kryptovaluutat ja niiden louhinta uudistuu

Bitcoinien louhinta on muuttunut historian aikana paljon. Tämä ei ole yllättävää, sillä koko kryptojen ala uudistuu lähes koko ajan erilaisilla tavoilla. Alaan vaikuttaa hyvin monet tekijät, joiden ansiosta ala joutuu myötäilemään kaikki uusia muutoksia.

Voidaan olettaa, että tulevaisuudessa tullaan keksimään vielä energia ystävällisempiä tapoja louhia erilaisia kryptovaluuttoja. On hyvin mahdollista, että Bitcoin tulee aina pitäytymään hitaammassa tahdissa, mutta oletettavasti heidänkin pitää vaihtaa energia ystävällisempään louhinta tapaan. Loppujen lopuksi uudet muutokset esitellään yleensä vain positiivisen kehittymisen takia. Bitcoin tulee varmasti ottamaan näistä hyödyn heille sopivalla tavalla.