Siirry suoraan sisältöön

Onko Windows hyvä pelaamiseen?

Näin käytät Zimpleriä Windows-tietokoneella pelatessasi

Teknologia kehittyy huimaa vauhtia ja tänä päivänä pelaaminen onnistuu monilla erilaisilla laitteilla. Uudet versiot laitteista ovat aina vain kehittyneimpiä ja parempia, ja erilaisia ominaisuuksia on paljon. Moni silti luottaa edelleen tietokoneella pelaamiseen. Tässä artikkelissa pohdimme millainen Windows-käyttöjärjestelmä on pelaamisen osalta ja onko se siihen myös hyvä vaihtoehto.

Tänä päivänä pelaamiseen löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja, mutta monet yhä luottavat tietokoneella pelaamiseen. Olipa kyse sitten klassisista peleistä, vauhdikkaista autopeleistä, suosituista räiskintäpeleistä tai harrastitpa sitten livestreamattua pelaamista ja rahapelejä, niin tietokoneet ovat loistava laite pelikokemuksesta nauttimiseen.

Ostitpa pelisi sitten kaupan hyllyltä tai lataat sen suoraan internetistä, on hyvä tietää millaisia vaatimuksia pelillä on toimiakseen kunnolla. Yksi näistä vaatimuksista on hyvin usein käyttöjärjestelmä. Ei ole ihan sama millä käyttöjärjestelmällä yrität pelejä pelata. Useimmiten tietokoneella pelattavat pelit vaativat juuri sen tietyn käyttöjärjestelmän, jotta ne toimivat onnistuneesti eikä ongelmia ilmene pelaamisen yhteydessä.

Windows yhtenä käyttöjärjestelmien edelläkävijöistä

Microsoftin luomalla Windows-käyttöjärjestelmällä on edelleenkin huikea määrä käyttäjiä ja moni luottaa siihen järjestelmänä. Windows on muuttunut paljon vuosien saatossa siitä, mitä se oli joskus 90-luvulla. Ensimmäinen suosituin versio Windowsista oli 3.0, jota seurasi myöhemmin Windows 95 -järjestelmä, joka todella erottautui joukosta. Vuonna 2001 julkaistu Windows XP oli varmasti yksi sen ajan isoimpia muutoksia, sillä käyttöjärjestelmä alkoi todella erottautua edukseen.

Windows Vista oli ehkä yksi heikoimmista menestyjistä, mutta se parani Windows 7-järjestelmän myötä. Windows 8 oli ehkä yksi niitä ensimmäisiä järjestelmiä, joka oli selkeimmin päivitetty meille diginatiiveille, jotka tottuneesti käyttävät kosketusnäyttöjä älypuhelimissa ja tableteilla. Nyt ihan äskettäin on julkaistu uusin, Windows 11, joka jälleen lupaa parhaimpia käyttöjärjestelmäkokemuksia. Siitä on myös puhuttu yhtenä parhaana käyttöjärjestelmänä pelaamiseen.

Millainen Windows -käyttöjärjestelmä on pelaamiseen?

Pelaamiseen on tänä päivänä tarjolla tietokoneita, konsoleita ja mobiiliversioita. Silti aitoa tietokonepelaamisen tunnelmaa on vaikea päihittää. Mutta millainen on Windows-käyttöjärjestelmä pelaamisessa?

Monet uutuuspelit tarjoavat paljon erilaisia ominaisuuksia ja ne saattavat vaatia järjestelmältä paljon, jotta pelikokemus olisi paras mahdollinen. Windows on kuitenkin väittänyt tarjoavansa loistavan pelikokemuksen verrattuna kilpailijoihinsa, kuten Appleen ja Linuxiin.

Jotta pelien graafisista ominaisuuksista saa irti kaiken mahdollisen, on Windows kehittänyt oman niin kutsutun pelitilan. Sen tarkoituksena on parantaa grafiikkaa kontrastien kautta ja samalla myös vähentää syöttöviivettä. Ominaisuus on ollut jo käytössä Windows 10-versiossa ja nyt julkaistussa 11-versiossa on mukana lisäksi myös Xboxista tuttu Auto HDR, joka parantaa värejä entisestään. Pelattaessa kaikki maisemat väreineen tulevat näyttämään entistä paremmilta ja ovat siten myös elävämpiä. Tämän lisäksi mukana on Direct Storage-rajapinta, jonka tarkoituksena on lyhentää latausaikoja eri peleissä. Pakatut tiedot kulkevat suoraan GPU:n kautta, joka nopeuttaa latauksia huomattavasti.

Windows 10:ssä on ollut tähän asti ladattavissa Xboxin sovellusversio, joka on toiminut portaalina Game Passiin ja PC-peleihin kun taas Xbox Companionilla on ollut yhteys Xboxin hallintapaneeliin. Tähän on uuden Windows 11:n myötä tullut muutos, sillä Xbox-sovellus ja Game Pass ovat jo valmiiksi sisäänrakennettuina järjestelmään. Tämä helpottaa monia pelaajia, kun suoratoiston voi siirtää suoraan tietokoneella eikä erillistä TV-näyttöä enää tarvita.

Unsplash

Windowsilla miellyttäviä pelikokemuksia

Tämän päivän teknologia mahdollistaa paljon pelaamisen osalta. Aivan kuten pelejäkin, niin  meitä pelaajia on myös monenlaisia; osa tykkää nettipeleistä, osa konsoleista ja sitten on niitä, jotka tykkäävät eniten tietokoneella pelaamisesta. Erilaisten videopelien ja muiden pelaamisesta on tullut hyvin tärkeä osa elämäämme. Jotta voisimme nauttia pelikokemuksista, niin tarvitsemme hyvän järjestelmän, joka takaa pelien toimivuuden.

Käyttöjärjestelmiä on monia, mutta siitä huolimatta monet pelaajat tuntuvat suosivan enimmäkseen Windows-käyttöjärjestelmää, erityisesti pelaamisessa. Monien pelien pelaaminen Windowsilla onnistuu yleensä aina ja järjestelmälle löytyy myös hyvin tukea.

Erityisesti Windows 8:n aikana ja sen jälkeen kaikissa versioissa on hienosti tuettu pelaamista. Erilaisia peliominaisuuksia on lisätty jo valmiiksi huomattavasti aiempaa enemmän, joiden lisäksi Xboxin yhdistäminen tietokonepelaamiseen on loistava lisä.

Vaikuttaa hyvin vahvasti siltä, että Windowsin suosio ei ole hiipumassa. Monet suosivat sitä käyttöjärjestelmänä niin arkipäiväisissä toiminnoissa kuin myös pelaamisessa. Windows on selkeästi myös jokaisessa käyttöjärjestelmänsä versiossa tuonut lisää ominaisuuksia, jotka tekevät pelaamisesta huomattavasti mukavampaa.